Uutiset Työ kehitysmaissa

Robotit tekevät pian työt kehitysmaissakin

Automatisoitumisen pelätään vaikuttavan rajuimmin kehitysmaissa, koska niillä on heikot valmiudet reagoida muutoksiin. Kiinan ihme ei enää toistu.
Automaatio uhkaa teollisuuden työpaikkoja kehitysmaissa. Kuva yövuorosta tonnikalatehtaassa Mauritiuksen Port Luisissa. (Kuva: Nasseem Ackbarally / IPS)

(IPS) -- Ilman kuljettajaa liikkuvan auton kaltaiset keksinnöt uhkaavat viedä työpaikat miljoonilta ihmisiltä. Kaikkein rajuimmin automaation pelätään vaikuttavan kehitysmaissa, koska niillä on heikot valmiudet reagoida muutoksiin.

Automaatio voi syödä kehitysmaista jopa 55–85 prosenttia työpaikoista, Oxfordin yliopiston ja Citi-pankin viime vuonna tekemä tutkimus kertoo. Kiinassa vaarantuu 77 ja Intiassa 69 prosenttia työpaikoista. Etiopiassa riski nousee 85 prosenttiin, kun se teollisuusmaissa on keskimäärin 57 prosenttia.

Automaatio voi painaa työpaikkojen määrän laskuun kehitysmaissa. Tilannetta pahentaa kotimaisen kysynnän ja sosiaaliturvan heikkous.

Lisäksi virta kääntyy: viime vuosisadalla teollisuus hakeutui halvan työvoiman perässä köyhiin maihin, mutta uudet automatisoidut tehtaat voidaan yhtä hyvin sijoittaa lähemmäs markkinoita.

Suurimmat häviäjät ovat Kiina, Kaakkois-Aasia ja Latinalainen Amerikka. Hyödyn korjaavat Pohjois-Amerikka, Eurooppa ja Japani.

Kiinan ihme ei toistu

Tutkimus varoittaa seuraavan sukupolven nousevia talouksia vaikeuksista. Afrikan ja Etelä-Amerikan tehtaat eivät pysty luomaan työpaikkoja samassa mitassa kuin Kiinassa ja muualla Aasiassa tapahtui. Köyhille maille ei enää avaudu nopean kasvun uraa siitä, että talonpojat siirretään tehtaisiin.

Vaihtoehtoisena kasvun moottorina mainitaan palveluala, mutta tutkijoiden mukaan robotit ovat valtaamassa sitäkin.

Maailmanpankki on varoittanut, että tuloerojen tasaantuminen vaikeutuu entisestään, koska automaatio uhkaa kurittaa köyhiä maita kovemmin kuin rikkaita.

Vielä on aikaa

McKinsey Global Institute on laskenut, että 49 prosenttia työtehtävistä voidaan automatisoida jo nykytekniikalla, mikä veisi 1,1 miljardia työpaikkaa maailmasta.

Muutoksiin kuluu kuitenkin vuosikymmeniä, eikä työpaikkojen kohtaloa ratkaise yksin tekniikka. Myös talouden ja työmarkkinoiden kehitys, sääntely ja asenteet vaikuttavat, McKinseyn raportin laatinut James Manyika muistuttaa.

Yhdysvalloissa robotit uhkaavat eniten majoitus- ja ruokapalveluja sekä tavaranvalmistusta ja kauppaa.

Konsultti Shelly Palmerin mukaan vaaravyöhykkeessä ovat myös monet "valkokaulusammatin harjoittajat", kuten keskitason johtajat, myyntiedustajat, raporttien ja ilmoitusten laatijat, toimittajat, kirjanpitäjät sekä lääkärit.

Tekniikan kehityksen hyviin puoliin kuuluu jäljelle jäävien työntekijöiden työn tuottavuuden nousu, mikä myös kasvattaa pystyssä pysyvien yritysten voittoja.

Häviäjiä on kuitenkin paljon, ja jotakin on tehtävä heidän pelastamisekseen. Microsoftin perustaja Bill Gates on ehdottanut "robottiveroa" yrityksille. Se hidastaisi automaatiota ja auttaisi rahoittamaan työnsä menettäneiden sosiaaliturvaa.

Toinen radikaali ehdotus koskee kaikille maksettavaa perustuloa. Rahoitus saataisiin automatisoidun tuotantoelämän korkeista tuotoista.

Koulutusta tarvitaan, jotta työvoima pysyy tekniikan kehityksen tasalla. Työpaikat kuitenkin vähenevät ainakin lyhyellä tähtäimellä, ja siihen liittyy vaara sosiaalisen tyytymättömyyden kasvusta.

Kirjoittaja johtaa kehitysmaiden South Centre -ajatushautomoa.

Työ kehitysmaissa kehitystyötalous Suomen IPS

Lue myös

Naisia rivissä puhujanpöydän takana

Maatalouden kausityöläisiä käytetään orjatyövoimana Meksikossa – Oloja pidetään usein ”normaaleina”

Liikkuvat maatyöläiset joutuvat Meksikossa usein työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Päiväpalkka on muutaman euron eikä tilalta saa poistua, kertoo 13-vuotiaasta asti kausityöläisenä raatanut Marilyn Gómez.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suldaan Said Ahmed istuu kahvilan pöydän ääressä

”Kun onnistuu, on suomalainen, jos epäonnistuu, nähdään maahanmuuttajana” – Miltä suomalainen media näyttää maahanmuuttajan silmin?

Suomalaisista perheistä tai elämäntavasta kertovissa jutuissa haastateltavat ovat lähes aina valkoisia, helsinkiläinen Suldaan Said Ahmed sanoo. Medialla on valtaa sen määrittelyssä, ketkä ovat ”meikäläisiä” ja ketkä jätetään ulkopuolelle.
Hiroshiman atomipommista selvinnyt rakennuksen raunio ja muistomerkki

Hiroshima, Suomi ja ydinaseriisunta

Suomen käyttäytyminen ydinaseriisuntakysymyksissä on ollut lähes identtistä ydinasevaltioiden ja Nato-maiden kanssa. Viimeisenä naulana aktiivisen ydinaseriisunnan edistämispolitiikan arkkuun on ollut Suomen kieltäytyminen allekirjoittamasta ydinaseet kieltävää sopimusta, kritisoi Rauhanpuolustajien toiminnanjohtaja Teemu Matinpuro.
Joukko ihmisiä kävelee käytävällä

Jemenin hätäapuohjelmia uhkaa sulkeminen, sillä avunantajat eivät ole täyttäneet lupauksiaan – ”Kun rahaa ei tule, ihmiset kuolevat”

Avunantajamaat lupasivat Jemenille helmikuussa 2,6 miljardia dollaria apua. YK:n mukaan alle puolet tästä summasta on maksettu mikä tarkoittaa, että lähikuukausina joudutaan sulkemaan valtava määrä avustusohjelmia.
Pakolaisleirin rakennuksia

Etnisiä puhdistuksia kaksi vuotta sitten paenneita rohingyoja saatetaan alkaa palauttaa Bangladeshista Myanmariin

Järjestöt ovat huolissaan Myanmarin ja Bangladeshin hallituksen suunnitelmasta ryhtyä palauttamaan Bangladeshiin paenneita rohingyavähemmistön edustajia Myanmariin. Olosuhteet eivät ole kunnossa, sillä maa ei vieläkään ole lopettanut rohingyojen vainoamista, sanoo Human Rights Watch.

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Selvitys: Naisyrittäjien tukeminen voisi tuoda maailmantalouteen biljoonia dollareita – Vain neljässä maassa uusia naisyrittäjiä on enemmän kuin miehiä
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Ilmastonmuutos huolettaa Grönlannissa – Ensimmäisen kansallisen tason kyselyn mukaan suurin osa on jo kokenut vaikutukset henkilökohtaisesti
Uusi arvio vesipulasta: Neljännes maailman väestöstä elää äärimmäisen korkean vesistressin alueilla – ”Suurin kriisi, josta kukaan ei puhu”
YK:n vaikuttavuussijoittamisen ohjelma siirtyy Helsinkiin – Tavoitteena kestävän kehityksen vauhdittaminen yksityisellä rahalla
Iran langetti naisaktivisteille vuosikymmenien vankeustuomion huntupakon rikkomisesta
Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta
Kuumuus tappaa karjaa Keniassa – Monilla alueilla kriittinen 1,5 asteen raja on jo ylitetty
Ihmiskauppa rehottaa Pohjois-Amerikassa – Riskiryhmää etenkin alkuperäiskansojen naiset