Uutiset Työ kehitysmaissa

Robotit tekevät pian työt kehitysmaissakin

Automatisoitumisen pelätään vaikuttavan rajuimmin kehitysmaissa, koska niillä on heikot valmiudet reagoida muutoksiin. Kiinan ihme ei enää toistu.
Automaatio uhkaa teollisuuden työpaikkoja kehitysmaissa. Kuva yövuorosta tonnikalatehtaassa Mauritiuksen Port Luisissa. (Kuva: Nasseem Ackbarally / IPS)

(IPS) -- Ilman kuljettajaa liikkuvan auton kaltaiset keksinnöt uhkaavat viedä työpaikat miljoonilta ihmisiltä. Kaikkein rajuimmin automaation pelätään vaikuttavan kehitysmaissa, koska niillä on heikot valmiudet reagoida muutoksiin.

Automaatio voi syödä kehitysmaista jopa 55–85 prosenttia työpaikoista, Oxfordin yliopiston ja Citi-pankin viime vuonna tekemä tutkimus kertoo. Kiinassa vaarantuu 77 ja Intiassa 69 prosenttia työpaikoista. Etiopiassa riski nousee 85 prosenttiin, kun se teollisuusmaissa on keskimäärin 57 prosenttia.

Automaatio voi painaa työpaikkojen määrän laskuun kehitysmaissa. Tilannetta pahentaa kotimaisen kysynnän ja sosiaaliturvan heikkous.

Lisäksi virta kääntyy: viime vuosisadalla teollisuus hakeutui halvan työvoiman perässä köyhiin maihin, mutta uudet automatisoidut tehtaat voidaan yhtä hyvin sijoittaa lähemmäs markkinoita.

Suurimmat häviäjät ovat Kiina, Kaakkois-Aasia ja Latinalainen Amerikka. Hyödyn korjaavat Pohjois-Amerikka, Eurooppa ja Japani.

Kiinan ihme ei toistu

Tutkimus varoittaa seuraavan sukupolven nousevia talouksia vaikeuksista. Afrikan ja Etelä-Amerikan tehtaat eivät pysty luomaan työpaikkoja samassa mitassa kuin Kiinassa ja muualla Aasiassa tapahtui. Köyhille maille ei enää avaudu nopean kasvun uraa siitä, että talonpojat siirretään tehtaisiin.

Vaihtoehtoisena kasvun moottorina mainitaan palveluala, mutta tutkijoiden mukaan robotit ovat valtaamassa sitäkin.

Maailmanpankki on varoittanut, että tuloerojen tasaantuminen vaikeutuu entisestään, koska automaatio uhkaa kurittaa köyhiä maita kovemmin kuin rikkaita.

Vielä on aikaa

McKinsey Global Institute on laskenut, että 49 prosenttia työtehtävistä voidaan automatisoida jo nykytekniikalla, mikä veisi 1,1 miljardia työpaikkaa maailmasta.

Muutoksiin kuluu kuitenkin vuosikymmeniä, eikä työpaikkojen kohtaloa ratkaise yksin tekniikka. Myös talouden ja työmarkkinoiden kehitys, sääntely ja asenteet vaikuttavat, McKinseyn raportin laatinut James Manyika muistuttaa.

Yhdysvalloissa robotit uhkaavat eniten majoitus- ja ruokapalveluja sekä tavaranvalmistusta ja kauppaa.

Konsultti Shelly Palmerin mukaan vaaravyöhykkeessä ovat myös monet "valkokaulusammatin harjoittajat", kuten keskitason johtajat, myyntiedustajat, raporttien ja ilmoitusten laatijat, toimittajat, kirjanpitäjät sekä lääkärit.

Tekniikan kehityksen hyviin puoliin kuuluu jäljelle jäävien työntekijöiden työn tuottavuuden nousu, mikä myös kasvattaa pystyssä pysyvien yritysten voittoja.

Häviäjiä on kuitenkin paljon, ja jotakin on tehtävä heidän pelastamisekseen. Microsoftin perustaja Bill Gates on ehdottanut "robottiveroa" yrityksille. Se hidastaisi automaatiota ja auttaisi rahoittamaan työnsä menettäneiden sosiaaliturvaa.

Toinen radikaali ehdotus koskee kaikille maksettavaa perustuloa. Rahoitus saataisiin automatisoidun tuotantoelämän korkeista tuotoista.

Koulutusta tarvitaan, jotta työvoima pysyy tekniikan kehityksen tasalla. Työpaikat kuitenkin vähenevät ainakin lyhyellä tähtäimellä, ja siihen liittyy vaara sosiaalisen tyytymättömyyden kasvusta.

Kirjoittaja johtaa kehitysmaiden South Centre -ajatushautomoa.

Työ kehitysmaissa kehitystyötalous Suomen IPS

Lue myös

Naisia rivissä puhujanpöydän takana

Maatalouden kausityöläisiä käytetään orjatyövoimana Meksikossa – Oloja pidetään usein ”normaaleina”

Liikkuvat maatyöläiset joutuvat Meksikossa usein työskentelemään orjuuden kaltaisissa olosuhteissa. Päiväpalkka on muutaman euron eikä tilalta saa poistua, kertoo 13-vuotiaasta asti kausityöläisenä raatanut Marilyn Gómez.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa