Rikkaat maat uudelleenasuttaneet vasta runsaan prosentin Syyrian pakolaisista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Rikkaat maat uudelleenasuttaneet vasta runsaan prosentin Syyrian pakolaisista

Kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam vaatii, että rikkaat maat asuttaisivat lähes puoli miljoonaa Syyrian konfliktia paennutta.

Rikkaat maat ovat uudelleenasuttaneet vasta 1,39 prosenttia Syyriasta paenneista vajaasta viidestä miljoonasta ihmisestä, sanoo kehitysyhteistyöjärjestö Oxfam tänään ilmestyneessä raportissaan.

Järjestön mielestä rikkaiden maiden pitäisi ottaa vastaan noin 480 000 pakolaista, eli noin kymmenesosa Syyriasta paenneista. Suunnilleen sama määrä on YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan erityisen haavoittuvassa asemassa.

Tähän mennessä 28 raportissa mukana olevaa rikasta maata on kuitenkin uudelleensijoittanut vasta muutaman kymmenen tuhatta ihmistä. Paikka on luvattu noin 130 000 ihmiselle.

Se ei Oxfamin mukaan riitä: järjestö on laskenut maiden talouden koon perusteella, mikä olisi kunkin reilu osuus Syyrian pakolaisista. Raportin mukaan vasta kolme maata, Kanada, Saksa ja Norja, ovat luvanneet tarjota turvaa useammalle syyrialaiselle kuin niiden velvollisuus olisi.

Viisi muuta maata, Australia, Suomi, Islanti, Ruotsi ja Uusi-Seelanti ovat luvanneet paikan reilulle puolelle velvoitteestaan. Esimerkiksi Suomi on luvannut turvaa 1 900 ihmiselle, noin 85 prosentille siitä, mitä Oxfamin mukaan pitäisi.

Sen sijaan esimerkiksi Ranska on luvannut sijoittaa vain neljä prosenttia omasta osuudestaan, raportissa kritisoidaan.

Samaan aikaan Libanonissa 20 prosenttia asukkaista ja Jordaniassa 10 prosenttia on syyrialaispakolaisia.

Syyrian sisällissodasta tuli aiemmin maaliskuussa kuluneeksi viisi vuotta. Oxfam muistuttaa, että vaikka osittaiset tulitauot ovat antaneet toivoa konfliktin ratkaisusta, kestää vuosia ennen kuin ihmiset voivat palata kotiinsa.

Syyrian pakolaistilanteesta keskustellaan huomenna keskiviikkona Genevessä UNHCR:n järjestämässä konferenssissa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia