Riippumaton tutkijaryhmä: YK:n palestiinalaispakolaisia auttavassa UNRWA:ssa ei merkkejä terroristiyhteyksistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Riippumaton tutkijaryhmä: YK:n palestiinalaispakolaisia auttavassa UNRWA:ssa ei merkkejä terroristiyhteyksistä

UNRWA:n valvontamekanismit ovat poikkeuksellisen kehittyneitä juuri siksi, että sen toimintaympäristö on niin vaikea, summaa YK:n pääsihteerin tilaama tuore raportti. Sen mukaan Israel ei ole esittänyt todisteita väitetyistä terroristiyhteyksistä. Se suosittelee silti myös parannuksia.

Mies puolilähikuvassa.

UNRWA:n johtaja Philippe Lazzarini. Arkistokuva. Kuva: UNIS Vienna / CC BY-NC 2.0 DEED.

YK:n pääsihteerin António Guterresin nimittämä riippumaton tutkijaryhmä on saanut valmiiksi raporttinsa (pdf), joka käsittelee YK:n palestiinalaispakolaisten auttamisjärjestön UNRWA:n puolueettomuutta.

Maanantaina illalla julkaistun raportin mukaan UNRWA:ssa on kehittyneet mekanismit, joiden avulla se pyrkii varmistamaan puolueettomuuden, mutta parannettavaakin on. Merkkejä henkilökunnan kuulumisesta terroristijärjestöihin se ei löytänyt.

”Israel väitti julkisesti, että merkittävä määrä UNRWA:n työntekijöitä on terrorijärjestöjen jäseniä. Se ei ole kuitenkaan vielä toimittanut todisteita”, raportissa todetaan.

Paneeli nimitettiin sen jälkeen, kun Israel väitti tammikuussa, että 12 UNRWA:n työntekijää oli mukana Hamasin lokakuussa Israeliin tekemässä terrorihyökkäyksessä. Myöhemmin se väitti, että satoja, jopa tuhansia, UNRWA:n henkilökunnan jäseniä Gazassa olisi ääriliikkeiden jäseniä.

16 maata, myös Suomi, jäädytti rahoituksensa UNRWA:lle Israelin väitteiden jälkeen, ja se menetti väliaikaisesti 450 miljoonan dollarin rahoituksen. 

Jäädytys oli merkittävä, sillä UNRWA vastaa palestiinalaispakolaisten koulutus- ja terveyspalveluista Palestiinassa ja muissa maissa. Sittemmin suurin osa maista on palauttanut rahoituksensa. 

Raportti alleviivaakin UNRWA:n merkitystä.

”Sellaisenaan UNRWA on korvaamaton ja välttämätön palestiinalaisten inhimilliselle ja taloudelliselle kehitykselle. Lisäksi monet näkevät UNRWA:n humanitaarisena elämänlankana”, siinä todetaan.

Tutkimusryhmää johti Ranskan entinen ulkoministeri Catherine Colonna apunaan kolme pohjoismaista tutkimuslaitosta, muun muassa ruotsalainen Raoul Wallenberg -instituutti. Sen tehtävänä oli selvittää, tekeekö UNRWA kaikkensa puolueettomuutensa varmistamiseksi.

Raportin mukaan pääsääntöisesti UNRWA:lla on jo hyvät toimintatavat, joiden avulla se varmistaa puolueettomuuden, mihin sillä on humanitaarisena toimijana ja YK-järjestönä velvollisuus.

”Säännöt, mekanismit ja toimintatavat ovat kehittyneimpiä YK-järjestelmän sisällä juuri siksi, että on niin vaikeaa työskennellä niin monimutkaisessa ja sensitiivisessä ympäristössä”, Colonna sanoi YK:n uutiskeskuksen mukaan.

Raportissa myös huomautetaan, että UNRWA on toimittanut Israelille henkilökuntalistansa vuodesta 2011 alkaen säännöllisesti, eikä Israelilla koskaan ole ollut siihen huomautettavaa, siinä todetaan.

Raportissa kuitenkin annetaan noin 50 suositusta UNRWA:n puolueettomuuden parantamiseksi. Ongelmakohtia ovat esimerkiksi henkilökunnan poliittisten mielipiteiden ilmaiseminen julkisesti sekä työntekijöiden ammattiliittojen poliittisuus ja operaatioiden häirintä. Lisäksi joissakin oppikirjoissa on puolueettomuusongelmia.

Israel on pitkään syyttänyt UNRWA:ta puolueellisuudesta ja väittänyt sen kouluissa käytettäviä oppikirjoja antisemitistisiksi. Raporttia varten käytiin läpi kolme aiempaa tutkimusta. Niistä kahdessa havaittiin joitakin vinoumia mutta ei antisemitismiä. Kolmas tutkimus löysi kaksi esimerkkiä antisemitismistä. Niistä toinen on jo poistettu ja toista muutettu merkittävästi, raportissa kerrotaan.

Raportissa suositellaan muun muassa, että UNRWA loisi puolueettomuustutkintojen yksikön, päivittäisi eettistä koodistoaan, kouluttaisi siitä henkilökuntaansa, kehittäisi rekrytointiprosesseja ja viestisi avunantajille useammin ja läpinäkyvämmin taloustilanteestaan ja puolueettomuuteen liittyvistä väittämistä. Se ehdottaa myös kolmannen osapuolen valvonnan harkitsemista sensitiivisissä projekteissa.

UNRWA:n johto ja Guterres ovat hyväksyneet raportit. Israel sen sijaan vaati maanantaita avunantajamaita olemaan antamatta rahaa UNRWA:lle ja sanoi, ettei raportti ota ongelmia riittävän vakavasti, kertoo brittilehti The Guardian.

Lähiaikoina on määrä julkaista myös toinen UNRWA:han liittyvä raportti. YK:n sisäisen tarkastuksen yksikkö OIOS selvittää Israelin väitteitä UNRWA:n työntekijöiden yhteyksistä lokakuun 7. päivän hyökkäykseen. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia