Raportti: Yli 3 300 tiikeriä on joutunut tällä vuosituhannella osaksi laitonta villieläinkauppaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Yli 3 300 tiikeriä on joutunut tällä vuosituhannella osaksi laitonta villieläinkauppaa

Maailmassa on enää noin 4 500 tiikeriä, noin neljä prosenttia 1900-luvun alun määrästä. Traffic-järjestön uuden raportin viranomaisten takavarikoimien tiikerinosien määrä osoittaa, että tuhannet tiikerit ovat kuolleet laittoman villieläinkaupan vuoksi.

Tiikeri makaamassa maassa.

Sumatrantiikeri on vaarassa kuolla sukupuuttoon. Kuvan tiikeri on kuvattu villieläinpuistossa. Kuva: Tracy Gill / CC BY-NC-ND 2.0.

Viranomaiset ympäri maailman ovat takavarikoineet tämän vuosituhannen aikana laittomasti kaupattujen tiikerien osia vähintään 3 377 tiikeristä, käy ilmi tuoreesta raportista

Takavarikkoja tehtiin 50 maassa ja alueella, ja tilastot kertovat kasvavasta trendistä, kertoo raportin tehnyt, villieläinten salakauppaa vastaan toimiva Traffic-järjestö. 

Raportin mukaan suurin osa takavarikoista tehtiin niissä Aasian maissa, joiden alueella elää villejä tiikereitä. Eniten tapauksia tuli esiin Intiassa, missä luonnonvaraisten tiikereiden määrä on suurin. Tiikerivaltioiden ulkopuolelta eniten tapauksia tuli esiin Isossa-Britanniassa, Hollannissa ja Tanskassa.

Useimmin viranomaiset takavarikoivat tiikerinnahkoja, mutta myös kokonaisia tiikereitä takavarikoitiin. 

Raportin mukaan tiikerikauppa on viime vuosina muuttunut. Vankeudessa kasvaneiden tiikerien takavarikot kattoivat kaikista takavarikoista vain yhdeksän prosenttia vuonna 2005, mutta vuosina 2018 ja 2019 yli puolet. Tämän vuoden trendeissä puolestaan näkyy takavarikkojen merkittävä kasvu Thaimaassa, Venäjällä ja Indonesiassa. Raportti kattaa vuodesta 2022 vain ensimmäisen puoliskon. 

Maailmassa on enää noin 4 500 tiikeriä. Tutkimuksen ja suojelutyön ansiosta määrä on noin 600 enemmän kuin vuonna 2016, mutta se on yhä pieni verrattuna 1900-luvun alkuun, jolloin tiikereitä oli maailmassa noin 100 000.

“Salametsästys ja laiton villieläinkauppa ovat merkittäviä uhkia tiikerille. Vanhoissa uskomushoidoissa tiikerien ruumiinosien uskotaan virheellisesti parantavan sairauksia, ja tiikerin ruumiinosat saattavat olla myös haluttuja statussymboleita”, kertoo ympäristöjärjestö WWF:n suojeluasiantuntija Tanja Pirinen verkkosivuillaan.

WWF:n mukaan toimia laittoman tiikerikaupan lopettamiseksi tarvitaan erityisesti valtioiden hallituksilta ja viranomaisilta. Valtioiden tulisi esimerkiksi sulkea laittomat kauppapaikat, joissa tiikerin osia myydään ja vahvistaa lainsäädäntöä.

Kommentit

Lähettänyt ph (ei varmistettu) 11.11.2022 - 19:06

Onko noissa tiikerivaltioissa omaa valvontaa ja eläinten suojelua? Toimisiko sama malli kuin Afrikassa, että paikalliset suojelevat palkattuina ja aseistettuina salametsästäjiltä esim. sarvikuonoja? Intiassa ei tosin kyetä suojelemaan tyttöjä tai naisiakaan, ei kyllä aina Suomessakaan

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia