Raportti: Yli 1 700 ympäristöaktivistia tapettu vuosikymmenen aikana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Yli 1 700 ympäristöaktivistia tapettu vuosikymmenen aikana

Etenkin alkuperäiskansat ovat suhteettoman usein väkivaltaisen hyökkäysten kohteena, sanoo Global Witness -järjestö.

Puita vuoren edustalla.

Virungan kansallispuistossa Kongon demokraattisessa tasavallassa tapettiin viime vuonna kahdeksan metsänvartijaa. Kuva: Johannes Zielcke / CC BY-NC-ND 2.0.

Viimeisen vuosikymmenen aikana ympäristö- tai maaoikeusaktivisti on menettänyt henkensä työnsä takia keskimäärin joka toinen päivä, kertoo kansalaisjärjestö Global Witness tuoreessa raportissaan.

Järjestö alkoi tilastoida ympäristöaktivisteihin kohdistuvia hyökkäyksiä sen jälkeen, kun sen kanssa yhteistyötä tehnyt kambodžalainen, laittomia hakkuita tutkinut aktivisti Chut Wutty tapettiin vuonna 2012.

Vuosikymmentä myöhemmin Global Witness on tilastoinut 1 733 ihmistä, jotka on tapettu heidän ympäristöaktivisminsa vuoksi. 

Usein kyse on siitä, että aktivistit puolustavat alueita, joiden luonnonvaroihin kohdistuu suurta taloudellista mielenkiintoa. Tappajat voivat olla esimerkiksi rikollisjengejä tai hallitusten edustajia. 

Data ei kuitenkaan kerro ongelman koko laajuudesta, sillä monissa maissa tilannetta on vaikea arvioida esimerkiksi lehdistönvapauteen kohdistuvien rajoitusten ja konfliktien takia, järjestö sanoo. 

Kymmenen vuoden aikana pahimpia maita aktivistien kannalta ovat olleet Brasilia, Kolumbia ja Filippiinit, joissa on tapahtunut yli puolet hyökkäyksistä. 

Viime vuonna maailmassa tapettiin raportin mukaan 200 ympäristöaktivistia. Tilastoissa korostuu etenkin Meksiko, jossa tapettiin 54 ihmistä. Kolumbiassa kuoli 33 ja Brasiliassa 26 ihmistä. Kohteena ovat suhteettoman usein alkuperäiskansojen jäsenet: heitä on vain viisi prosenttia maailman väestöstä, mutta viime vuonna 40 prosenttia tappavista hyökkäyksistä kohdistui heihin.

Mukana tilastoissa ovat myös esimerkiksi Kongon demokraattisessa tasavallassa sijaitsevan Virungan kansallispuiston kahdeksan metsänvartijaa. Keniassa puolestaan ammuttiin ympäristöaktivisti Joannah Stutchbury tämän kodin ulkopuolella.

Hyökkäyksistä annetaan tuomioita vain harvoin, sillä monesti valtiot eivät tee tutkintaa tai jopa estävät niitä. Global Witness vaatii, että yritykset ja valtiot asetettaisiin hyökkäyksistä vastuuseen.

”Alkuperäiskansat, ympäristöaktivistit ja muut ympäristön ja maan puolustajat asettavat henkensä alttiiksi taistellakseen ilmastonmuutosta ja luontokatoa vastaan. Heillä on tärkeä rooli ekologisen romahduksen torjunnassa, mutta hallitukset ja yritykset, jotka asettavat voitot etusijalle ihmisen ja ympäristön sijasta, hyökkäävät heitä vastaan väkivallan, kriminalisoinnin ja häirinnän voimin”, järjestö muistuttaa.
 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia