Raportti: Merieläinten määrä puolittunut sukupolvessa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Merieläinten määrä puolittunut sukupolvessa

Liikakalastus on suurin yksittäinen syy romahdukseen, joka on tapahtunut vain neljässä vuosikymmenessä.

Kalojen sekä merinisäkkäiden, -lintujen- ja -matelijoiden määrä on vähentyi noin 49 prosenttia vuosina 1970–2012. Suurin yksittäinen syy on liikakalastus, kertoo ympäristöjärjestö WWF tänään ilmestyneessä Living Blue Planet -raportissaan (pdf).

Tutkimuksessa seurattiin 1 234:ää eläinlajia. Raportin mukaan esimerkiksi suosittujen ruokakalojen kannat ovat liikakalastuksen vuoksi pienentyneet jopa 74 prosenttia.

"Kalastus on yksiselitteisesti ylittänyt kestävyyden rajat, ja väestönkasvu lisää painetta kalastaa aina vain enemmän. Maailman meriä on kautta historian pidetty ehtymättöminä kala-aittoina, mutta todellisuus on toinen. Vaarana on, että pyydämme meret tyhjiksi vielä omana elinaikanamme", sanoo WWF Suomen meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen järjestön tiedotteessa.

Myös elinympäristöjen on syynä siihen, että merieläinten määrä on romahtanut yhden sukupolven aikana. Esimerkiksi koralliriutat ja meriruohokasvustot ovat vähentyneet. Muutokset näkyvät myös Suomen lähialueilla: Itämeressäkin meriruohoniittyjen pinta-ala pienenee, ja niiden mukana myös kalalajien populaatiot kutistuvat, WWF muistuttaa.

Liikakalastuksen ja elinympäristöjen heikkenemisen vaikutuksia pahentaa lisäksi ilmastonmuutos, joka happamoittaa meriä ja nostaa niiden lämpötilaa.

Kansainvälisten sopimusten mukaan 10 prosenttia merten pinta-alasta suojellaan vuoteen 2020 mennessä. Tavoite on WWF:n mukaan turhan vaatimaton, eikä siihen olla muutenkaan pääsemässä.

Tuhot ovat järjestön mukaan kuitenkin vielä korjattavissa.

"Esimerkiksi ylikalastuksen ongelmat olisivat ratkaistavissa yksinkertaisesti kalastusta vähentämällä. Ylikalastettujen kalakantojen elvyttäminen kasvattaisi saaliita jatkossa laskelmien mukaan jopa yli 16 miljoonalla tonnilla. Tämä vastaa melkein miljardin ihmisen vuosittaista kalankulutusta", WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder toteaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia