Raportti: Amazonin muovijätteellä voisi rengastaa maapallon 800 kertaa –Mertensuojelujärjestö vaatii yhtiötä julkistamaan muovijalanjälkensä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: Amazonin muovijätteellä voisi rengastaa maapallon 800 kertaa –Mertensuojelujärjestö vaatii yhtiötä julkistamaan muovijalanjälkensä

Amazon tuottaa satoja miljoonia kiloja jätettä vuosittain, ja myynnin kasvaessa määrä on vain kasvanut, moittii ympäristöjärjestö Oceana. Se vaatii yhtiötä sitoutumaan muovipakkauksista syntyvän jätteen vähentämiseen.

Lintu muovijätteen keskellä.

Luontoon päätyy vuosittain miljoonia kiloja muovijätettä. Kuva: A_Different_Perspective / Pixbay.

Vähittäiskauppajätti Amazon tuotti viime vuonna noin 321 miljoonaa kiloa muovijätettä, lähes viidenneksen enemmän kuin kaksi vuotta sitten, sanoo valtamerten suojeluun keskittyvä Oceana-järjestö tuoreessa raportissaan.

Amazonin muovijäte tulee etenkin ilmatäytteisistä tyynyistä, joilla suojataan pakattavaa tuotetta. Jos ne pantaisiin peräkkäin, se riittäisi 800 kierrokseen maailman ympäri, Oceana laskee.

Teollisuusmaiden yhteistyöjärjestön OECD:n arvion mukaan maailmassa tuotetaan vuosittain noin 460 miljoonaa tonnia muovia. Osa siitä päätyy valtameriin. Vain yhdeksän prosenttia kierrätetään.

Oceanan mukaan Amazonin muovijätteestä jopa 12 miljoonaa kiloa päätyy valtameriin, jossa sen käyttämä muovikalvo vaarantaa mereneläinten terveyden. Arvio määrästä perustuu Science-lehdessä vuonna 2020 julkaistuun tutkimukseen.

”Tiede on tässä selkeä. Amazonin pakkauksissaan käyttämä muovijäte on uhka valtamerille. Asiakkaat ja osakkaat vaativat yritystä toimimaan. Amazonin on aika lisätä tehoa, kuten se on tehnyt ilmastonkin kohdalla, ja sitoutua vähentämään muovipakkauksia”, sanoo Oceanan strategisten aloitteiden varajohtaja Matt Littlejohn tiedotteessa.

Oceanan mukaan Amazon, joka muuten on sitoutunut kestävyysaloitteisiin, kieltää osuutensa merten muovijätteeseen eikä suostu kertomaan tarkkoja yksityiskohtia muovijätteestään. Sen mukaan yhtiön pitäisi raportoida muovijalanjäljestään julkisesti ja vähentää kokonaisjätemääräänsä ainakin kolmanneksen nykyisestä vuoteen 2030 mennessä.

Amazon on Oceanan raportista eri mieltä. Se kertoi Euronewsille muun muassa pienentäneensä pakkauskokoa ja sitoutuneensa siihen, että laitteiden pakkauksista tehdään täysin uusiutuvia. 

Se myös julkaisi pari päivää ennen raportin ilmestymistä blogissaan tiedon siitä, että se on vähentänyt muovipakkausten painoa lähetystä kohti yli seitsemän prosenttia vuonna 2021. 

Oceanan mukaan luku edustaa kuitenkin vain osaa yhtiön muovijalanjäljestä eikä myöskään kerro, paljonko koko muovijätteen määrä samaan aikaan kasvanut. Koska Amazonin myynti kasvoi 22 prosenttia vuosina 2020–2021, myös muovijalanjälki on kasvanut, se sanoo.

Myös Amazonin omat osakkeenomistajat ovat vaatineet muovijätteen vähentämistä. Toukokuussa lähes 49 prosenttia sen osakkaista puolsi päätöslauselmaa, joka olisi puuttunut muovijäteongelmaan. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia