Uutiset Ympäristö

Puunpoltosta nestekaasuun siirtyminen pelastaa tiikereitä, norsuja ja puhveleita Intiassa

Karnatakan osavaltiossa tuhannet perheet ovat ryhtyneet käyttämään energianlähteenään nestekaasua polttopuun sijasta. Seurauksena metsät kukoistavat, villieläimet ovat palanneet ja ihmisten terveys paranee.
Kaksi naista pitelee välissään pahvilaatikkoa.
Luonnonsuojelualueen metsien alkuperäisasukkaat ovat luopuneet polttopuusta ruuanlaitossa ja siten muuttaneet elintapaansa kestävämmäksi. Kuvassa kaksi metsäkylän naista on juuri saanut nestekaasulieden ja kaasusäiliön osana Malai Mahadeshwaran alueen suojeluhanketta. (Kuva: Sanjay Gubbi / NCF)

(IPS) -- Kun aurinko laskee albizia amara -puiden muodostaman katoksen taakse, Malai Mahadeshwaran kukkuloiden luonnonsuojelualueen metsien ylle kohoaa ohut sumupeite. Alue sijaitsee Intian eteläisen Karnatakan osavaltion pääkaupungista Bangaloresta noin 150 kilometriä etelään.

Ei kauankaan sitten metsien kätkemistä kylistä kohosi sumun sekaan savua puuhelloista, joilla naiset laittoivat ruokaa. Tänä iltana kymmenissä metsäkylissä illallisen valmistaminen on savutonta toimintaa, sillä yhteisöt ovat alkaneet käyttää nestekaasua.

Puhdas polttoaine on osa ainutlaatuista luonnonsuojeluhanketta. Se parantaa niin metsän kuin sen ihmisasukkaidenkin terveyttä ja turvallisuutta.

Karnatakan ja Tamil Nadun osavaltioiden rajalla sijaitseva 906 neliökilomeriä laaja Malai Mahadeshwara julistettiin luonnonsuojelualueeksi vuonna 2013. Sitä ennen salametsästäjät ja maantierosvot olivat tappaneet kukkuloilla noin 2 000 norsua ja 150 ihmistä, enimmäkseen poliiseja ja viranomaisia.

Lukuisat valtion virastot ja kansalaisjärjestöt sekä Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto IUCN ovat toteuttaneet alueella luonnonsuojeluhankkeita, joiden ansiosta metsät kukoistavat jälleen. Niissä asustaa nykyään noin 500 norsua, puhveleita ja tiikereitä.

Eläinten lisäksi metsissä sijaitsee yli 50 alkuperäiskansojen asuttamaa kylää. Monet metsän asukkaat ovat vaihtaneet polttopuun nestekaasuun. Villieläinten elinympäristöä säästävää hanketta on vetänyt paikallinen luonnonsuojelusäätiö NCF yhteistyössä IUCN:n kanssa.

IUCN:n tiikerien elinympäristön suojeluohjelman rahoittamassa hankkeessa pyritään minimoimaan ihmisten ja villieläinten väliset konfliktit sekä edistämään metsän ihmisasukkaiden kestävää elintapaa.

Polttopuut ovat norsujen herkkua

NCF:n vanhempi tutkija Sanjay Gubbi muistelee hankkeen alkuvuosia. Melkein jokainen kukkuloiden kyläyhteisö oli riippuvainen metsän tarjoamista polttopuista. Yhden tietyn puulajin, albizia amaran, vähentymisellä oli erityistä merkitystä villieläimille.

”Havaitsimme, että 53 prosenttia polttopuista oli albizia amara -puuta. Norsut syövät näiden puiden kaarnaa, joten polttopuiden kulutus vaikutti suoraan norsuihin. Niinpä päätimme tarttua polttopuuongelmaan, varsinkin norsujen käyttämien metsäkäytävien varsilla”, Gubbi kertoo.

Polttopuun korvaajan tuli olla saastuttamatonta, helposti saatavilla ja kohtuuhintaista. Nestekaasu täytti kaikki ehdot. NCF toimitti jokaiselle perheelle nestekaasulieden, kaasusäiliön ja lisätarvikkeet. Järjestö myös koulutti yhteisöä käyttämään liesiä sekä järjesti yhteyden nestekaasun paikalliseen jakelijaan.

Ei ollut helppo saada kyläläisiä vaihtamaan polttoaineensa toiseen. Useimmat eivät olleet koskaan nähneet nestekaasuliettä ja heitä pelotti viedä sellainen kotiinsa. Oli monenlaisia pelkoja: joku pelkäsi, että kaasuliekillä kypsennetty ruoka aiheuttaa vatsakipuja; toisia kauhistutti mahdollisuus, että kaasusäiliö räjähtää ja tappaa kaikki huoneessa olijat.

NCF:n kenttätyöntekijät saivat joka kylässä päälleen kysymysten vyöryn. Niinpä he tuottivat 16-minuuttisen lyhytelokuvan, jonka näyttelijät olivat yhteisön jäseniä. Elokuva vastasi kyläläisten kysymyksiin, tyynnytti heidän pelkojaan ja opasti nestekaasun käytössä.

Elokuva myös selitti, mitä välillisiä hyötyjä nestekaasun käytöstä on. Naisilla riittää aikaa muuhunkin kuin polttopuun keräilyyn ja palavan puun savulta säästyvät keuhkot voivat paremmin. Kun polttopuun keräily vähenee, vähenee myös vaara törmätä keräilyretkellä norsuun.

”Filmi oli iso hitti ja loistava viestintäväline”, Gubbi toteaa.

Tasapaino on mahdollista saavuttaa

Gubbin mukaan viimeisen neljän vuoden aikana lähes kaksi tuhatta perhettä kukkuloiden 44 kylästä on luopunut polttopuun käytöstä ruuanlaittoon. Heidän polttopuun käyttönsä on vähentynyt 65 prosenttia.

Polttopuuta käytetään kuitenkin edelleen veden lämmitykseen, tosin vain maahan pudonneita kuivia oksia ja maanviljelysjätettä.

Yhtä kaikki hanke todistaa, että on mahdollista löytää tasapaino luonnon hyvinvoinnin, talouden ja alkuperäiskansan oikeudenmukaisen kohtelun välillä. Alkuperäiskansan jäsenet ja aivan erityisesti naiset on ainutlaatuisella tavalla sitoutettu luonnonsuojeluun.

Jokainen nestekaasulieden saanut on allekirjoittanut sitoumuksen, ettei kaada metsän puita tai osallistu laittomaan metsästykseen. Allekirjoittajista 80 prosenttia on naisia.

Ympäristö energiakehitysyhteistyöympäristöbiodiversiteettieläimetmetsätsaastuminen Intia Suomen IPS

Lue myös

Gorilla makuuasennossa lähikuvassa.

Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin

Luonnonsuojelujärjestö IUCN:n selvityksen mukaan maat, joissa maatalousmaata on vähän, väestö on riippuvaista luonnonvaroista ja kuivuuskausia on usein, ovat muita konfliktiherkempiä.
Mies seisoo veneessä ja meloo joella.

Kuubassa pelastetaan rannikon ekosysteemejä ennallistamalla

Kuubassa kunnnostetaan kosteikkoja, mangroveja ja muita rannikkoalueita uusin opein. Tavoitteena on ehkäistä muun muassa eroosiota, tulvia ja suolaantumista – kaikki kasvavia uhkia etelän köyhissä saarivaltioissa.
Kasvien lehtiä.

Koronavuosi hidasti monia kielteisiä ilmiöitä, mutta trooppista metsää menetettiin aiempaa enemmän – Elvytystoimet voivat aiheuttaa paineita hävittää metsää lisää, varoittaa tutkija

Talouden supistumisesta huolimatta koskematonta trooppista metsää menetettiin viime vuonna edellisvuotta enemmän. ”Mitä pidempään odotamme metsäkadon lopettamista ja siirtymistä nollapäästöihin muilla sektoreilla, sitä todennäköisempää on, että luonnolliset hiilinielumme katoavat savuna ilmaan”, sanoo tutkija Frances Seymour.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Veneitä joen rannassa.

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”

Mosambikin Cabo Delgadon väkivaltaisuuksissa ei ole kyse vain uskonnosta vaan muun muassa etnisten ryhmien välisestä kyräilystä, luonnonvarojen epätasa-arvoisesta jakautumisesta ja ylipäätään syvästä eriarvoisuuden kokemuksesta, sanovat tutkijat.
Ihmisiä mielenosoituskyltit käsissä.

Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin

Ugandan tiukan homovastainen lainsäädäntö sai paljon huomiota vuonna 2014. Perustuslakituomioistuin kumosi lain, mutta nyt maassa on menossa läpi uusi lakimuutos.
Lähikuva rokotteen antamisesta käsivarteen.

Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa

Matalan tulotason maat ovat saaneet 0,3 prosenttia koronarokotteista. Rikkaat maat ovat vastustaneet rokotepatenteista luopumista, mutta Yhdysvaltain yllättävä mielenmuutos voi muuttaa tilanteen.
Nainen piirtämässä ylhäältä takaapäin kuvattuna, piirroksessa lukee Stop Violence Against Girls.

Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia

Kuudessa Etelä-Aasian maassa tehdyn raportin mukaan kaikissa maissa lakien tarjoama suoja seksuaalista väkivaltaa vastaan on puutteellinen. Monissa maissa tapaukset sovitaan oikeussalin ulkopuolella eivätkä uhrit saa oikeutta.
Maskilla suojautunut mies pitää kädessään kylttiä, jossa lukee We stand with the people of Myanmar: never again to military rule.

Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”

Yhdenkään hallituksen ei pitäisi myydä Myanmarin sotilasjuntalle yhtäkään luotia, vaatii yli 200 kansalaisjärjestöä. Turvallisuusneuvoston on kuitenkin vaikea ryhtyä voimakkaisiin toimiin Myanmaria vastaan etenkin Kiinan ja Venäjän vastustuksen vuoksi.

Tuoreimmat

Uganda kiristää seksuaalirikoslainsäädäntöään – Seksuaalivähemmistöt ja seksityöläiset voivat joutua rekisteriin
Kääntyvätkö rikkaat maat rokotepatenteista luopumisen kannalle? – Yhdysvallat ilmoitti kannattavansa patenttivapautusta, nyt EU:lta vaaditaan samaa
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”
Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”
YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua
Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia
Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin
Koronapandemia lopetti ihmiskaupan uhrien palvelut Zimbabwessa – ”En tiedä, miten oikein selviydyn”

Luetuimmat

Mosambikin väkivaltaa selittää moni muukin tekijä kuin uskonto – ”Nuoret kohtaavat toivottomuutta, kehityksen puutetta ja syrjintää”
Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
YK:n kehitysohjelma: Myanmar lähestyy talousromahdusta – Köyhien määrä voi kaksinkertaistua
Raportti: Konfliktien riski voisi vähentyä, jos ympäristöä suojeltaisiin paremmin
Intian korona-aalto uhkaa lisätä äitiys- ja lapsikuolleisuutta – ”On klinikoita, joilla ei ole antaa sairaille mitään muuta kuin parasetamolia”
Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch: Israel syyllistyy apartheidiin palestiinalaisia vastaan
Angolasta tuli hiljattain 22:s homouden sallinut Afrikan maa, mutta ruohonjuuritasolla se ei vielä näy – Litilson, 25, kuoli pahoinpitelyn uhrina
Tuore raportti vaatii Etelä-Aasian maita parantamaan seksuaalirikoslainsäädäntöään – Uhreille tehdään neitsyystestejä, poliisit vähättelevät rikoksia
Kansalaisjärjestöt vaativat YK:n turvallisuusneuvostoa asettamaan Myanmarille asevientikiellon – ”Lausuntojen aika on ohi”