Uutiset

Puola kieltää muuntogeenisten kasvien viljelyn

Puola siirtyy kahdeksan muun EU-maan joukkoon kieltämällä geenimuunneltujen lajikkeiden viljelyn.
(Kuva: I Believe I Can Fry / Flickr.com / cc 2.0)

Puola on päättänyt asettaa valtakunnallisen kiellon aiemmin turvalliseksi luokiteltujen geenimuunneltujen lajikkeiden viljelyyn alkaen 28. tammikuuta. Puola on kahdeksas EU-maa, joka on lähtenyt mukaan maakohtaiseen kieltoon.

Puolan pääministeri Donald Tusk esitti viljelykieltoa kahdelle kasville; BASF-kemikaaliyhtiön Amflora-perunalajikkeelle ja Monsanto-yhtymän kehittämälle MON 810 -maissille. Kieltoa on perusteltu kasvien aiheuttamalla ympäristöriskillä.

Euroopan elintarvikevirasto EFSA on todennut lajikkeet turvallisiksi, ja lajikkeet ovat ainoat geenimanipuloidut lajikkeet joiden kaupallinen viljely on sallittua EU:ssa.

Puolan valtionjohdon mukaan Amflora ja MON 810 voivat kuitenkin olla haitallisia, koska ne saattavat ristipölyttyä tavallisten kasvien kanssa ja maissin siitepölyä saattaa päätyä hunajaan.

Greenpeacen Puolan jaosto otti uutisen vastaan tyytyväisenä, mutta esitti myös huolensa EU-komission mahdollisista yrityksistä kaataa kielto ja puutteellisesta kiellon noudattamisesta.

Puolan ilmoitus tuli päivä sen jälkeen, kun Amflora- ja MON 810- lajikkeiden EU-hyväksyntä astui voimaan. EU:n jäsenmailla ei ole oikeutta estää viljelyä jos tuote on saanut EU-hyväksynnän, paitsi jos jäsenmaalla on esittääriittävä tieteellinen peruste viljelykiellolle.

Puolan lisäksi geeniviljelyn ovat kieltäneet Itävalta, Ranska, Saksa, Unkari, Luxemburg, Kreikka ja Bulgaria. Amfloran turvallisuutta on kyseenalaistettu muun muassa sen antibiooteille vastustuskykyisen geenin takia, jonka leviäminen voisi olla haitallista ihmisen terveydelle.

Amflora Suomessa

Myös Suomessa on kiistelty Amfloran viljelemisestä. Perunalajiketta on koeviljelty Lammilla. Amflora-peruna on hyvin tärkkelyspitoinen ja sitä voidaan käyttää paperinvalmistuksessa sideaineena, mutta sitä ei ole tarkoitettu ihmisravinnoksi. Perunaa on suunniteltu käytettäväksi myös rehuna.

Artikkelia on muokattu 15.1.2013.

GM-ruoka ruokaEUterveysbiodiversiteettigeeniteknologia Puola Greenpeace

Lue myös

Geenilohi pyrkii Yhdysvaltain markkinoille

Maailman ensimmäiset geenimuunnellut kalat saattavat pian ilmestyä amerikkalaisten ruokapöytiin, jos lohia jalostavan biotekniikkayrityksen lupahakemus hyväksytään.

FAO: GM-ruokatuotanto ei ole lähellekään aukotonta

Maailmanlaajuisessa selvityksessä kävi ilmi lähes 200 saastumistapausta kymmenen vuoden sisällä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puunrankoja lumen keskellä, taustalla tunturi.

Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi

Ympäristötietoinen matkaaja voi nykyisin osallistua vaikkapa merikilpikonnien suojeluun. Keskivertoturistin on kuitenkin vaikea tietää, mikä on oikeaa ekomatkailua. Matkailututkimuksen tutkijatohtorin Tarja Salmelan mukaan kaikesta matkailusta pitäisi pyrkiä tekemään ekologista.
Nainen puolilähikuvassa, taustalla rakennuksia.

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa

Raskauskomplikaatiot ovat Keniassa yleinen nuorten naisten kuolinsyy. Heillä pitäisi olla samat oikeudet seksuaali- ja lisääntymisterveyspalveluihin kuin aikuisillakin, mutta käytännössä näin ei tapahdu, sanoo yhteisöjärjestö Umoja Women Mobile Health Caren perustaja Georgina Nyambura.
Musta-puna-vihreä Malawin lippu taivasta ja pilviä vasten.

Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä

Ihmiskaupan uhreiksi joutuu Malawissa etenkin maaseudun naisia ja tyttöjä. Kansalaisjärjestöt ovat huolissaan siitä, että tekijät selviytyvät usein vain sakoilla tai kokonaan ilman rangaistusta. ”Lainvalvojat eivät täysin ymmärrä lakia ja miten sitä pitäisi tulkita”, kritisoi ihmiskaupan vastaisten järjestöjen verkoston toiminnanjohtaja Caleb Thole.
Lapsi piirustusvälineiden kanssa kuvattuna ylhäältäpäin.

Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa

Koronaviruskriisistä seuraava ihmisten toimeentulon ja peruspalveluiden heikkeneminen voi syöstä lisää lapsia köyhyyteen. ”Meidän on omien vaikeuksiemmekin keskellä tärkeää tukea niitä, jotka ovat kaikkein heikoimmassa asemassa”, muistuttaa Suomen Pelastakaa Lasten kansainvälisten ohjelmien johtaja Anne Haaranen.
Hengityssuojaimella suojautunut asiakas ja huivilla suojautunut myyjä vihannestorilla.

Afrikan mailla on arvokasta kokemusta kriisinhallinnasta, mutta se unohtuu länsimaisessa koronauutisoinnissa

Kun koronavirus julistettiin maaliskuussa pandemiaksi, huolestuneet katseet kohdistuivat Afrikkaan. Länsimaiset mediat ylläpitävät koronauutisoinnillaan köyhyyden ja kurjuuden värittämää Afrikka-narratiivia. Todellisuudessa manner on pärjännyt koronan vastaisessa taistelussa varsin hyvin, kirjoittavat Essi Nordbäck ja Linda Lammensalo.

Tuoreimmat

”Tytöt pelkäävät raskautta enemmän kuin hiviä, sillä se paljastaa heidän harrastaneen seksiä” – Valistuksen puute vaikeuttaa teiniraskauksien kitkemistä Keniassa
Malawissa havaitaan päivittäin 15–20 ihmiskauppatapausta – Rahapula ja poliittisen tahdon puute vaikeuttavat ilmiön kitkemistä
Arvio: Koronaviruskriisi voi lisätä köyhien lasten määrää 86 miljoonalla – Eniten köyhyys uhkaa kasvaa Euroopassa ja Keski-Aasiassa
Moni haluaisi reissata ekologisesti, mutta se ei ole helppoa – Tutkija toivoo, ettei kestävyys olisi vain yksittäisten matkailuyritysten brändi
Sosiaaliset paineet ovat usein himoshoppailun taustalla – Harkinta on paras keino välttää pikamuodin houkutukset
Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla