Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Pakolaisneuvonta kampanjoi turvapaikanhakijoiden oikeusavun parantamiseksi – ”yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei tule riippua lahjoituksista”

Suomi kavensi vuonna 2016 turvapaikanhakijoiden mahdollisuutta oikeusapuun ja supisti avusta maksettavia summia. Pakolaisneuvonnan mukaan järjestelmä ei enää kohtele ihmisiä yhdenvertaisesti.

Kaksi Suomen lakikirjaa

Pakolaisneuvonta on käynnistänyt Sokea oikeus -kampanjan, jonka tarkoituksena on muistuttaa, että kaikki ovat lain edessä yhdenvertaisia. Kuva: Teija Laakso / CC BY-NC 2.0.

Turvapaikanhakijoita ja pakolaisia tukeva Pakolaisneuvonta ry on aloittanut varainkeruukampanjan, jonka tarkoituksena on turvata sen mahdollisuudet antaa oikeusapua turvapaikanhakijoille.

Järjestö on joutunut supistamaan rajusti toimintaansa sen jälkeen, kun eduskunta teki syksyllä 2016 useita muutoksia turvapaikanhakijoiden oikeuteen saada oikeusapua. Henkilökunnan määrä on vuodessa jouduttu puolittamaan ja nykymenolla toiminta uhkaa loppua.

“Samaan aikaan, kun avuntarve on suurempi kuin koskaan, olemme joutuneet supistamaan toimintaamme oikeusapupalkkioiden leikkaamisen ja muiden lakimuutosten vuoksi. Resurssipulan takia joudumme käännyttämään apua tarvitsevia ovelta”, Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors kertoo tiedotteessa.

Turvapaikanhakijat eivät syksystä 2016 alkaen ole enää saaneet maksutonta oikeusavustajaa kuin erityisen painavista syistä. Samalla valitusaikoja kansainvälistä suojelua koskevissa asioissa lyhennettiin ja julkisille oikeusavustajille maksettavat palkkiot muutettiin tuntikohtaisista asiakohtaisiksi, mikä on pienentänyt summia.

Pakolaisneuvonnan mukaan muutokset rikkovat perustuslain vaatimusta, jonka mukaan kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä, sillä muissa asioissa valitusajat ovat pidemmät ja palkkiot maksetaan tuntikohtaisina.

Sokea oikeus -kampanjalla halutaankin muistuttaa yhdenvertaisuudesta. Sen mukaan lainsäädännön korjaaminen olisi paras tapa muuttaa tilanne.

”Yhdenkään ihmisen oikeusturvan ei oikeusvaltiossa tule riippua lahjoituksista tai hyväntekeväisyydestä. On julkisen vallan tehtävä turvata perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen ja huolehtia, että jokaisen oikeusturva toteutuu”, tiedotteessa todetaan.

Luopumista maksuttomista oikeusavustajista on arvostellut myös Turun yliopiston kansainvälisen oikeuden professori Outi Korhonen. Helsingin Sanomat puolestaan teki viime kesänä selvityksen, jonka mukaan asiakohtaisiin palkkioihin siirtyminen on johtanut oikeusavun laadun heikkenemiseen. Oikeusministeriö on teettämässä muutoksista omaa selvitystä.
 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia