Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”

Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Yksi The Valleyn keskeisistä henkilöistä on Cédric Herrou (keskellä), joka on ollut useaan otteeseen oikeudessa autettuaan laittomasti maahan tulleita siirtolaisia. Kuva: DocPoint.

Vihreitä vuorenrinteitä toinen toisensa perään, pikkukaupunkien viehättäviä katuja ja viljavaa maata. Ranskan ja Italian rajalla sijaitsevan Royan laakson maisema on idyllinen, mutta dokumentissa The Valley se muistuttaa lähinnä sota-aluetta.

Viranomaiset ovat pystyttäneet alueelle lukuisia tarkastuspisteitä, joiden tarkoituksena on pitää poissa Ranskaan Italian kautta pyrkivät siirtolaiset ja turvapaikanhakijat.

Niiden avulla kontrolloidaan myös niitä ranskalaisia, jotka toivottavat tulijat tervetulleiksi ja auttavat heitä turvapaikkabyrokratiassa – ja ottavat samalla riskin saada rikostuomio.

Dokumentissa pohditaan, miten nykypäivän siirtolaispolitiikassa toteutuvat Ranskan valtion perusperiaatteet, vapaus, veljeys ja tasa-arvo – ja eurooppalaiset arvot laajemminkin.

”Eurooppalaiset kasvavat kuunnellen puhetta maidensa arvoista. Ja kun niihin kohdistuu vähän painetta, ne hajoavat tavallaan kappaleiksi”, toteaa dokumentin ohjaaja Nuno Escudeiro.

Dokumentti nähdään tällä viikolla Helsingin Docpoint-dokumenttielokuvafestivaalilla.

Escudeiro on portugalilaistaustainen mutta hän kiinnostui siirtolaisaiheesta joitakin vuosia sitten asuessaan Suomen Lapissa sekä Bolzanossa Pohjois-Italiassa.

”Raja-alueilla elävät alkoivat auttaa Eurooppaan saapuvia turvapaikanhakijoita. Monet toimivat lain harmaalla alueella, mutta Royan laaksossa auttajat toimivat julkisesti. Halusin nähdä, miksi”, hän kertoo.

Salakuljetusta vai auttamista?

Escudeiro kuvasi dokumenttia marraskuusta 2016 joulukuuhun 2018 asti. Sinä aikana siirtolaisten määrä alkoi kasvaa ja viranomaisten toimet koventua.

Dokumentti näyttää, miten paikalliset aktivistit ja heidän perustamansa järjestö Roya Citoyenne jakavat muun muassa Eritreasta kotoisin oleville turvapaikanhakijoille ruokaa, opettavat näille ranskaa ja neuvovat, miten turvapaikkaprosessissa kannattaa käyttäytyä.

Syy on yksinkertainen: Ranskan viranomaiset eivät sitä tee vaan päin vastoin yrittävät päästä turvapaikanhakijoista eroon ennen kuin nämä ovat edes sisällä järjestelmässä. Poliisit pysäyttelevät autoja ja kyselevät henkilöllisyystodistuksia tarkastuspisteillä. Eritrealainen ryhmä käännytetään ennen kuin he ovat ehtineet jättää hakemuksiaan, vaikka se sotii Ranskan lainsäädäntöä vastaan.

Myös aktivistit joutuvat olemaan varuillaan. Vaikka Ranskan laki sallii turvapaikanhakijoiden auttamisen, vaarana on, että apu tulkitaan vaikkapa laittoman maahantulon järjestämiseksi.

Niinpä aktivistit auttavat turvapaikanhakijoita pääsemään poliisiasemalle jalkaisin, jotta viranomaiset eivät tulkitsisi auttamista salakuljettamiseksi.

Uhkakuvat vaarallisia

Dokumentti muistuttaa myös, ettei Royan laakson tilanne ole mitenkään historiallisesti poikkeuksellinen. Alueella autettiin esimerkiksi toisen maailmansodan aikaan natseja pakenevia.

”Raja-alueiden ihmiset joutuvat aina siirtolaisliikkeiden aikaan kohtaamaan nämä asiat. Ja aina heitä on tuomittu ja demonisoitu. On kiehtovaa, että samat virheet toistetaan aina uudelleen emmekä onnistu löytämään ratkaisua”, Escudeiro pohtii.

Muut Euroopan maat toimivat hänen mukaansa samalla tavoin kuin Ranska: lakeja kunnioitetaan näennäisesti mutta samalla viestitään, etteivät turvapaikanhakijat ole tervetulleita.

Omille kansalaisille taas halutaan kertoa, että heitä suojellaan terrorismilta. Se on Escudeiron mukaan iso ongelma.

”Kun sulkee rajan ja panee rajalle armeijan, viestii, että kaikki ulkopuolinen on potentiaalisesti vaarallista ja että meidän pitää suojella itseämme. Alamme luoda siirtolaisuuden ja terrorismin välille yhteyksiä, joita ei ole olemassa. Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia”, hän muistuttaa.

The Valley esitetään Docpointissa 27.1. sekä 1.–2.2. Ohjaaja Nuno Escudeiro vieraana 30.1.–3.2.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia