Uutiset Ympäristö

Nigeriassa aloitetaan öljytuhojen siivous vuosien viivyttelyn jälkeen

Ihmisoikeusjärjestö Amnestyn mukaan hallituksen aloittama ohjelma ei tarkoita, että öljy-yhtiö Shell pääsisi vastuusta.
(Kuva: Luka Tomac/Friends of the Earth International / CC BY-SA 2.0)

Nigerian hallitus aloittaa öljynporauksen aiheuttamien tuhojen korjaamisen Niger-joen suistolla Ogonimaassa. Miljardin dollarin arvoisen puhdistus- ja korjausohjelman tarkoituksena on muun muassa istuttaa uudelleen tuhoutuneet mangrovet sekä puhdistaa tuhansia tonneja saastunutta maaperää.

"Ogonimaan kansa on joutunut maksamaan kovan hinnan Nigerian öljyteollisuuden menestyksestä ja sietämään saastunutta ympäristöä vuosikymmeniä. Tämä päivä on historiallinen askel kohti tilanteen parantamista", sanoi YK:n ympäristöohjelman Unepin pääjohtaja Achim Steiner eilen osallistuttuaan hallituksen järjestämään lanseeraustilaisuuteen.

Korjaustyöt perustuvat Unepin suosituksiin, jotka järjestö antoi vuonna 2011 tutkittuaan vuosikymmeniä kestäneen öljynporauksen aiheuttamia tuhoja Ogonimaassa. Raportin mukaan tuhot olivat laajempia kuin aiemmin oli arvioitu. Alueen maaperä ja pohjavesi on saastunut ja monet ekosysteemit, kuten mangrovet, ovat tuhoutuneet.

Unepin mukaan operaatiosta tulee maailman laajin ja pitkäaikaisin öljytuhojen siivous. Saattaa mennä jopa 25 vuotta ennen kuin ekosysteemit on täysin kunnostettu. Brittilehti The Guardianin mukaan pelkästään töiden täyteen käyntiin saamiseen menee vielä puolitoista vuotta.

Öljytuhoista on syytetty etenkin Shelliä, jolla on Ogonimaassa lähes 5 000 kilometriä öljyputkia. Se on syyttänyt vuodoista öljyä varastavia paikallisia, mistä esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on ollut toista mieltä. Viime vuosina Shell on luvannut korvauksia ja tuhojen siivoamista, mutta työ on ollut hidasta.

Järjestön mukaan yhtiö on yhä vastuussa teoistaan hallituksen ilmoittamasta suunnitelmasta huolimatta.

"Nigerin suisto on yksi maailman eniten öljyn vuoksi saastuneista paikoista. Se johtuu siitä, että Shellin kaltaiset yhtiöt eivät pysty estämään tai siivoamaan vuotoja vuosia tai jopa vuosikymmeniä sen jälkeen, kun ne ovat tapahtuneet. Shell ei voi luottaa siihen, että Nigerian hallitus tekee sen puolesta likaisen työn", sanoo vaikuttamistyön asiantuntija Joe Westby.

Ympäristö energiayhtiötympäristöbiodiversiteettisaastuminen Nigeria Amnesty International

Lue myös

Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Joku luonnon keskellä, taustalla savua tupruttava tehtaanpiippu

Raportti: Euroopan vesistöt ovat huonossa kunnossa

EU on kartoittanut vesistöjensä tilaa. Varsinkaan pintavesien tilassa ei ole kehumista, EU:n ympäristökeskuksen julkaisemassa raportissa todetaan. Jäsenmaat luistavat itse sopimistaan suojelusäännöistä, moittii WWF.
Metsää ja suota

Suomessa aloitetaan historiallisen suuri soiden ja metsien ennallistamisohjelma – tavoitteena torjua ilmastonmuutosta

Suomalainen osuuskunta Lumimuutos ryhtyy ennallistamaan luontoarvonsa menettäneitä soita ja metsiä. Tavoitteena on suojella luonnon monimuotoisuutta sekä torjua ilmastonmuutosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.