UNEP: Nigerian öljytuhojen puhdistus vie vuosikymmeniä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

UNEP: Nigerian öljytuhojen puhdistus vie vuosikymmeniä

Öljy-yhtiö Shell ei ole noudattanut Nigeriassa omia sääntöjään, vaan on luonut vakavia ympäristö- ja terveysongelmia, kritisoi tuore raportti.

Öljyteollisuus on luonut Nigerian Ogonimaahan jopa luultua pahempia ympäristö- ja terveysongelmia, kertoo YK:n ympäristöohjelma UNEP.

Järjestön tällä viikolla ilmestyneen laajan raportin mukaan Ogonimaan puhdistukseen voi mennä jopa 30 vuotta. Pelkästään ensimmäisten viiden vuoden puhdistustöihin tarvitaan noin miljardi dollaria.

Raportissa kritisoidaan myös öljy-yhtiö Shelliä, joka ei ole noudattanut alueella omia sääntöjään.

Yhtiö lopetti Ogonimaassa poraamisen 1990-luvun alussa paikallisten protestien vuoksi, mutta sen alueella olevat putket aiheuttavat yhä vuotoja.

Raportin mukaan Shell ei ole kontrolloinut ja ylläpitänyt kunnolla infrastruktuuriaan, vaan on luonut ogonien alueelle vakavia terveys- ja saastumisongelmia.

14 kuukautta kestäneissä tutkimuksissa kävi ilmi, että ainakin kymmenessä ogoniyhteisössä, joissa juodaan öljyn saastuttamaa juomavettä, ihmisten terveys on vakavasti uhattuna. Eräässä yhteisössä karsinogeenien pitoisuus vedessä oli 900 kertaa suurempi kuin suosituksissa.

Öljyvuotojen aiheuttamat palot ovat myös tappaneet kasvillisuutta ja luoneet maan päälle kuoren, joka vaikeuttaa korjaamista ja kasvillisuuden palauttamista.

Shell lupaa maksaa korvauksia

Nigeriassa on porattu öljyä yli 50 vuotta. Ogonit ja monet järjestöt ovat pitkään kritisoineet saastumisen aiheuttamia ongelmia.

Raportin julkaisun alla Shell otti vastuun kahdesta öljyvuodosta, jotka sattuivat Bodo-kalastajayhteisön mailla Ogonimaassa vuosina 2008 ja 2009. Bodot sanovat menettäneensä öljyvuotojen vuoksi elinkeinonsa ja maansa ja vaativat satojen miljoonien dollarien korvauksia. Shell on luvannut maksaa korvauksia Nigerian lain mukaisesti.

Vastauksena UNEPin raporttiin Shellin Nigerian johtaja Mutiu Sunmonu sanoi BBC:n mukaan, että öljyvuodot ovat pahasta sekä Nigerialle että Shellille ja että Shell siivoaa vuotojen jäljet, oli niiden syy mikä hyvänsä. Sunmonu vaati myös viranomaisia kitkemään paikallisten öljyvarkauksia ja putkien sabotointia. Raportin mukaan myös ne aiheuttavat öljyvuotoja.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia