Järjestöt: Shellin öljytuhot edelleen siivoamatta Nigeriassa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Järjestöt: Shellin öljytuhot edelleen siivoamatta Nigeriassa

Lupauksista huolimatta Nigerjoen suiston asukkaat kärsivät yhä saastumisesta, kertovat Amnesty International ja nigerialaisjärjestö CEHRD.

Shell ei ole vieläkään siivonnut Nigeriassa Niger-joen suiston öljytuhoja lupauksistaan huolimatta, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ja nigerialaisen CEHRD:n tänään julkaisemasta raportista.

Järjestöjen tutkijat vierailivat neljällä öljyvuotopaikalla, joilla saastuminen niiden mukaan jatkuu huolimatta siitä, että Shell on sanonut siivonneensa alueet. Öljyvuodot ovat niin peltoihin kuin jokiinkin, joista kaksi kolmasosaa alueen asukkaista on riippuvaisia elinkeinonaan.

"Puroja ei ole enää. Kalastus ei ole tuottavaa. Tila, jota minun pitäisi viljellä, on jo tuhoutunut Shellin öljyvuotojen takia. Sadot eivät tuota mitään. Vedessä ei ole kalaa. Istutamme kasveja, mutta sato on huono", kertoi paikallinen asukas Emadee Roberts Kpai.

Shell on toiminut vuosikymmeniä Nigerin suistolla, jossa sillä on noin 5 000 kilometriä öljyputkia. Shellin omien tilastojen mukaan pelkästään vuoden 2007 jälkeen vuotoja on tapahtunut lähes 1 700, mutta Amnestyn mukaan luku on todennäköisesti korkeampi.

YK:n ympäristöohjelma Unep kertoi vuonna 2011, että Nigerin suiston öljytuhot ovat suuremmat kuin aiemmin on kuviteltu ja että siivoukseen voi mennä vuosikymmeniä. Shell lupasi siivota tuhot, mutta yhtiön lupauksia seuranneet järjestöt ovat jo aiemmin sanoneet, ettei lupauksia ole toteutettu.

Amnestyn ja CEHRD:n tutkimuksesta kävi ilmi, että yhdeltä Unepin paljastamalta vuotoalueelta, Bomun lähteeltä 11, löytyi mustaa maata ja öljykerroksia vedestä 45 vuotta vuodon tapahtumisen jälkeen. Shell itse sanoo siivonneensa alueen kahdesti. Muille alueille Nigerian viranomaiset olivat antaneet puhtaussertifikaatteja, vaikka öljyn saastuttamaa vettä ja maata löytyi ihmisten asuinpaikkojen ja viljelysmaiden läheltä. Erään haastatellun alihankintafirman mukaan siivous onkin pintapuolista.

Amnestyn mukaan Shell on kiistänyt väitteet. Brittilehti Guardianille antamassaan lausunnossa yhtiö totesi, että on vaikea kommentoida väitteitä näkemättä raporttia yksityiskohtaisesti mutta että Unepin suositusten toteuttaminen on osa laajaa ohjelmaa.

Shell pitää suurimpana syynä vuotoihin öljyä varastavia paikallisia, mutta järjestöt muistuttavat, että vaikka väite pitäisikin paikkansa, Nigerian lain mukaan yhtiöt vastaavat öljytuhojen siivouksesta, oli syypää kuka hyvänsä.

Järjestöjen raportti julkaistiin nigerialaisen ihmisoikeusaktivistin Ken Saro-Wiwan teloituksen 20-vuotispäivän alla. Nigerian hallitus teloitti suistoalueella elävän ogonikansan oikeuksia puolustaneen Saro-Wiwan 10.11.1995.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia