Nälkäisten määrä on yhä merkittävästi suurempi kuin ennen koronapandemiaa – 735 miljoonalla ei ole tarpeeksi ruokaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Nälkäisten määrä on yhä merkittävästi suurempi kuin ennen koronapandemiaa – 735 miljoonalla ei ole tarpeeksi ruokaa

Nälkää aiheuttavat tekijät, kuten ilmastonmuutos ja konfliktit, ovat ”uusi normaali”, todetaan YK-järjestöjen raportissa.

Nainen nippu kasveja kädessään.

Viidennes Afrikan valtioiden väestöstä kärsii nälästä. Kuva urbaanista vihannespuutarhasta Kongon Matadista. Kuva: Marina Mestres Segarra / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0.

Nälkäisten määrä on kasvanut noin 122 miljoonalla koronapandemiaa edeltävään vuoteen 2019 verrattuna, käy ilmi YK-järjestöjen heinäkuussa julkaisemasta ruokaturvaraportista.

Raportin mukaan nälästä kärsiviä oli viime vuonna 691–783 miljoonaa; keskiarvo asettuu 735 miljoonan paikkeille. Määrä on pysynyt suhteellisen samana vuosina 2021–2022, mutta pandemiaa edeltävään aikaan verrattuna nälkäisiä on huomattavasti enemmän.

”Toipuminen pandemiasta on ollut epätasaista, ja Ukrainan sota on vaikuttanut mahdollisuuteen saada ravinteikasta ruokaa ja terveellinen ruokavalio. Tämä on ’uusi normaali’: ilmastonmuutos, konfliktit ja taloudellinen epävakaus työntävät jo valmiiksi syrjässä olevat yhä kauemmas turvasta. Tähän ei voi ottaa samaa lähestymistapaa kuin tavallisesti”, sanoo YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n johtaja QU Donguy tiedotteessa.

Raportin mukaan Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa nälkää on onnistuttu vähentämään, mutta se kasvaa yhä läntisessä Aasiassa, Karibialla ja kaikkialla Afrikassa, jossa yksi viidestä kärsii nälästä – mikä on enemmän kuin kaksi kertaa globaali keskiarvo. 

Myös muut ruokaturvaa mittaavat tekijät ovat huolestuttavia. Viime vuonna lähes 30 prosenttia maapallon väestöstä kärsi kohtalaisesta tai vakavasta ruokaturvan epävarmuudesta. Tämä tarkoittaa, että heillä ei ollut jatkuvasti mahdollisuutta saada ruokaa. Myös mahdollisuus terveelliseen ruokavalioon on heikentynyt: siihen ei ole varaa noin 42 prosentilla väestöstä.

YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin kuuluu, että vuonna 2030 maailmassa ei enää olisi lainkaan nälästä kärsiviä. Tällä hetkellä kuitenkin arvioidaan, että vuonna 2030 nälkäisten määrä on yhä melkein 600 miljoonaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia