Uutiset

Näkökulma: Suomi voisi olla johtava ydinaseriisunnan edistäjä

Ydinasepolitiikkaan liittyvien kysymysten laajeneminen tuntuu jääneen huomaamatta, kun on pohdittu Suomen kansainvälisen profiilin luomista, kirjoittaa Tarja Cronberg.
(Kuva: Daniel Oines / cc 2.0)

Tämä artikkeli on julkastu alun perin Suomen Kuvalehden blogissa.

Ydinaseisiin liittyvät kysymykset ovat yhä useammin kansainvälisten konfliktien sytykkeitä. Tämän havaitsemiseksi ei tarvitse kuin lukea uutisia Pohjois-Koreasta, Iranista tai Israelista. Silti ydinasepolitiikkaan liittyvien kysymysten laajeneminen tuntuu jääneen huomaamatta, kun on pohdittu Suomen kansainvälisen profiilin luomista.

Suomi on jo vuosia pyrkinyt rakentamaan itselleen mainetta kansainvälisenä rauhanvälittäjänä. Ulkoministeriöllä on muun muassa vuonna 2011 laadittu toimintaohjelma ja erilliset suuntaviivat tämän päämäärän saavuttamiseksi. Asiakirjoista löytyykin useita tärkeitä tavoitteita, kuten YK:n ja muiden kansainvälisten järjestöjen kanssa tehtävän yhteistyö lisääminen, naisvälittäjien roolin parantaminen rauhanprosesseissa ja kahdenvälisten konfliktien välittäjäksi pyrkiminen.

Ydinaseriisunnan edistämistä ei mainita koko dokumentissa sanallakaan. Muualla ydinasepolitiikan merkitys sen sijaan on huomattu.

"Ydinaseriisunta on keskeinen kysymys Euroopan ja siis myös Suomen turvallisuuspolitiikassa."

Norja on viime aikoina jatkuvasti onnistunut kasvattamaan mainettaan "maailman diplomaattina". Ei ole sattuma, että juuri Norjan ulkoministeriö järjesti maaliskuun alussa ensimmäisen maailmanlaajuisen konferenssin ydinaseiden käytön humanitaarisista seurauksista. Mukana oli osanottajia noin 127 maailman maasta.

Ulkoministeriön rauhanvälityksen suuntaviivoissa todetaan, että "osana oman toimintansa kehittämistä Suomen tulee hakeutua kumppanuuksiin välitystoiminnan 'suurvaltojen', kuten Irlannin, Norjan, Ruotsin ja Sveitsin kanssa." Fiksu ohje. Rauhanvälityksen osaajana Norja on täyttämässä tilaa, jota Suomi ei toistaiseksi ole osannut hyödyntää, vaikka siihen olisi erinomaiset edellytykset.

Ensinnäkin, Suomella on asiantuntemusta ja osaamista ydinteknologiasta ja -politiikasta. Olli Heinonen vastasi IAEA:n varapääjohtajana alaosastosta, jonka tehtäviin kuului myös ydinaseriisunnan valvominen. Toinen tunnettu suomalaisasiantuntija, säteilyturvakeskuksen johtaja Tero Varjoranta saa IAEA:sta saman salkun ensi syksynä. Näiden lisäksi Suomella on useita kansainvälisesti erittäin näkyvää työtä tekeviä rauhanvälittäjiä - etunenässä CMI-instituuttia johtava presidentti Martti Ahtisaari.

Toiseksi, Suomen puolueettomuus ydinasepolitiikassa on uskottavalla pohjalla. Suomella ei ole itsellään koskaan ollut aikeita hankkia ydinaseita, eikä sillä ole koskaan ollut esimerkiksi toisen maan tarjoamaa ydinkilpeä. Pienen maan sotilaallinen voima ei ole merkittävä, eikä Suomella ole voiman käytön suhteen historiallista painolastia. Sillä ei myöskään ole välitystehtäviä silmällä pitäen liian läheisiä suhteita minkään ydinasevaltion kanssa.

Kolmanneksi, Helsinki valittiin jo kaksi vuotta sitten YK:n ydin- ja joukkotuhoasekieltoa Lähi-itään ajavan kokouksen isännäksi. Valinnan teki aikanaan YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon. Valitettavasti viime joulukuuksi suunniteltu kokous peruttiin, ja tulevaisuus näyttää epävarmalta. Suomen valikoituminen järjestäjäksi kertoo kuitenkin siitä, että Suomi voisi uskottavasti työskennellä näkyvämmin ydinaseriisunnan edistämiseksi. Myös ulkoministeriön alivaltiosihteeri Jaakko Laavaja on saanut kiitosta työstään osallistujamaiden konsultoijana. Suomi voisi mainiosti olla aloitteellinen muidenkin ydinaseriisuntaa koskevien konferenssien ja kokousten järjestämisessä vaikkapa Norjan esimerkkiä noudattaen.

Neljänneksi, ydinasepolitiikan asiantuntemuksen kysyntä kasvaa jatkuvasti. Ydinaseet ja erityisesti pyrkimys ydinaseiden hankkimiseen ovat tulevaisuudessa yhä useammin konfliktin aiheina. Erityisesti Lähi-idässä on ydinaseiden leviämisen riski, jos Iran päätyy kehittämään itselleen ydinpommin.

Rauhanrakentamisyrityksissä Lähi-itään on otettava huomioon se vaihtoehto, että Israelin lisäksi joku muukin valtio saa haltuunsa ydinaseen. Jos Suomi todella haluaa kasvattaa mainettaan rauhanvälittäjänä, pitkällä aikavälillä tämä voisi olla mahdollista saavuttaa juuri ydinaseriisunnan asiantuntijuuden avulla.

Viimeiseksi on muistettava, että ydinaseriisunta on keskeinen kysymys Euroopan ja siis myös Suomen turvallisuuspolitiikassa. Se tulee esiin niin suhteissa Venäjään kuin Natoonkin. Erityisen olennainen on kysymys Venäjän taktisista ydinaseista, joista ulkoministeriö on jo tilannut selvityksiäkin.

En väitä, että ydinaseriisunnan eturintamaan asettuminen olisi Suomelle helppoa. Voi kysyä, että jos Yhdysvallat tai Kiina eivät pysty vakuuttamaan Irania ja Pohjois-Koreaa luopumaan ydinhankkeistaan, miten siihen pystyisi pieni Suomi?

Paljon konkreettisia toimia tarvitaankin, jotta Suomi voisi parantaa statustaan ydinaseriisunnan suhteen. Aluksi tarvitaan kansallista keskustelua ja tiedon lisäämistä ydinasekysymyksistä. Erityisesti Suomen pitäisi olla aktiivisempi EU:n tasolla, ja ottaa esiin esimerkiksi EU:n vuonna 2003 hyväksytty ydinaseriisuntaa koskeva strategia. Lisäksi Suomen tulisi pyrkiä dialogiin presidentti Barack Obaman hallinnon kanssa, joka on osoittanut kiinnostuksensa ydinaseriisuntaa koskeviin kysymyksiin.

Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen ja Suomen Rauhanliiton puheenjohtaja.

AseistariisuntaIranin ydinenergiakriisi sota ja rauhakonfliktinratkaisuturvallisuusydinaseet

Lue myös

YK:n ydinaseet kieltävä sopimus kirjoituspöydällä

Ydinaseet kieltävä sopimus astui tänään voimaan – Suomalaisvaikuttajat vaativat Suomea liittymään sopimukseen

YK:n pääsihteeri António Guterres kiitteli sopimuksen ratifioineita maita. Yksikään suurista ydinasevalloista eikä kovin moni Euroopan maakaan ole mukana sopimuksessa.
Nuori mies pellolla.

Raportti: Rypäleaseiden uhrimäärä on vähentynyt, mutta uudet käyttötapaukset aiheuttavat huolta

Rypäleaseilla on yhä vähemmän uhreja, mutta kokonaan niiden käyttöä ei ole saatu kitkettyä eikä jäänteitä raivattua. Kansainvälistä rypäleasesopimusta seuraava koalitio on huolissaan myös rypäleaseiden käytöstä esimerkiksi Vuoristo-Karabahin konfliktissa.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylhäältäpäin otettu kuva kylästä.

Finnwatch: Outokummun alihankkijan kaivos saastuttaa alkuperäiskansan elinaluetta Brasilian Amazonilla

Suomalainen teräsyhtiö Outokumpu ostaa ferronikkeliä pahamaineiselta brasilialaiselta kaivosyhtiöltä Valelta, joka on saastuttanut xikrin-alkuperäiskansan joen, käy ilmi Finnwatchin tutkimuksesta. Järjestön mukaan yhtiö on laiminlyönyt alihankintaketjunsa valvonnan ja sivuuttanut valtion omistajaohjauksen suositukset.
Maskilla suojautunut nainen puolilähikuvassa, etualalla mikrofoneja.

”Kaikkia ei voi panna vankilaan” – Suomessa vieraileva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja uskoo yhä demokratialiikkeeseen

Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja puhui tiistaina Ulkopoliittisen instituutin tilaisuudessa. Hän toivoo EU:lta ja Suomelta lisää painostusta presidentti Aljaksandr Lukašenkaa kohtaan.
Koronarokotepullo ja ruisku kuvituskuvassa.

Ensimmäiset Covax-mekanismin koronarokotteet annettiin Ghanassa ja Norsunluurannikolla – ”Historian suurin, nopein ja monimutkaisin rokoteoperaatio”

Maailman terveysjärjestön on tarkoitus jakaa tänä vuonna kaksi miljardia koronarokotetta Covax-mekanismin kautta. Ensimmäiset annettiin eilen, saajana muun muassa Ghanan presidentti Nana Akufo-Addo, joka rauhoitteli samalla rokoteskeptikoita.
Maskeilla suojautuneet mies ja nainen pitävät mangoja käsissään.

Zimbabwen mangonviljelijät taistelevat hedelmäkärpäsvitsausta vastaan ”biologisin” asein – Loinen tuhoaa kärpäsen ja pelastaa sadon

Mangosatoja tuhoavat hedelmäkärpäset ovat yleistyneet Zimbabwessa ilmaston lämmetessä. Ympäristöystävällinen tuholaistorjunta on kuitenkin tuottanut tulosta.
Jäävuoria vedessä

YK: Hallitukset eivät ole lähelläkään tarvittavia päästövähennyssitoumuksia – Vasta kaksi suurimmista saastuttajista on vahvistanut sitoumuksiaan

YK:n uuden raportin mukaan nykyisillä päästövähennyssitoumuksilla päästöt vähenevät alle prosentin vuoteen 2030 mennessä, kun tavoite on 45 prosenttia. Kyseessä on kuitenkin vasta tilannekatsaus – lisää sitoumuksia odotetaan vielä ennen loppuvuoden ilmastokokousta.

Tuoreimmat

”Kaikkia ei voi panna vankilaan” – Suomessa vieraileva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja uskoo yhä demokratialiikkeeseen
Ensimmäiset Covax-mekanismin koronarokotteet annettiin Ghanassa ja Norsunluurannikolla – ”Historian suurin, nopein ja monimutkaisin rokoteoperaatio”
Zimbabwen mangonviljelijät taistelevat hedelmäkärpäsvitsausta vastaan ”biologisin” asein – Loinen tuhoaa kärpäsen ja pelastaa sadon
YK: Hallitukset eivät ole lähelläkään tarvittavia päästövähennyssitoumuksia – Vasta kaksi suurimmista saastuttajista on vahvistanut sitoumuksiaan
Amnesty: Eritrean joukot teloittivat satoja siviilejä Etiopian Tigrayn alueella marraskuussa – Kyse voi olla rikoksista ihmisyyttä vastaan
Nepalissa puhutaan 129:tä kieltä, mutta vähemmistökieliä uhkaa häviäminen
Raportti: Kaksi kolmasosaa köyhistä maista on leikannut koulutusbudjettiaan koronapandemian aikana – Koulutuksen epätasa-arvo uhkaa syventyä
Äärimmäiset sääilmiöt ja talouskriisi ovat ajaneet lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä ruokapulaan Keski-Amerikassa – Moni suunnittelee muuttoa muualle
Siviiliuhrien määrä on kasvanut Afganistanissa rauhanneuvotteluiden alkamisen jälkeen – Yli 3 000 ihmistä kuoli viime vuonna konfliktissa
Finnwatch: Outokummun alihankkijan kaivos saastuttaa alkuperäiskansan elinaluetta Brasilian Amazonilla

Luetuimmat

YK: Hallitukset eivät ole lähelläkään tarvittavia päästövähennyssitoumuksia – Vasta kaksi suurimmista saastuttajista on vahvistanut sitoumuksiaan
Zimbabwen mangonviljelijät taistelevat hedelmäkärpäsvitsausta vastaan ”biologisin” asein – Loinen tuhoaa kärpäsen ja pelastaa sadon
Ensimmäiset Covax-mekanismin koronarokotteet annettiin Ghanassa ja Norsunluurannikolla – ”Historian suurin, nopein ja monimutkaisin rokoteoperaatio”
Raportti: Kaksi kolmasosaa köyhistä maista on leikannut koulutusbudjettiaan koronapandemian aikana – Koulutuksen epätasa-arvo uhkaa syventyä
”Kaikkia ei voi panna vankilaan” – Suomessa vieraileva Valko-Venäjän oppositiojohtaja Svjatlana Tsihanouskaja uskoo yhä demokratialiikkeeseen
Norsunluurannikon kaakaotilojen lapsiorjat haastoivat Nestlén, Marsin ja muut suklaajätit oikeuteen
Finnwatch: Outokummun alihankkijan kaivos saastuttaa alkuperäiskansan elinaluetta Brasilian Amazonilla
Raportti: Jos 10–30 prosenttia fossiilisten polttoaineiden tuista suunnattaisiin uusiutuville, se riittäisi käynnistämään puhtaan energian vallankumouksen
Äärimmäiset sääilmiöt ja talouskriisi ovat ajaneet lähes kahdeksan miljoonaa ihmistä ruokapulaan Keski-Amerikassa – Moni suunnittelee muuttoa muualle
Stereotyyppiset sukupuoliroolit piinaavat myös miehiä, uskoo Suomessa vieraileva intialaisaktivisti Harish Sadani