Mitä, jos lihansyönnistä varoitettaisiin samalla tavoin kuin tupakasta? – Tutkimuksen mukaan se voisi vähentää kulutusta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Mitä, jos lihansyönnistä varoitettaisiin samalla tavoin kuin tupakasta? – Tutkimuksen mukaan se voisi vähentää kulutusta

Lihantuotanto aiheuttaa merkittävän osan kasvihuonekaasupäästöistä. Tuoreessa tutkimuksessa selvisi, että varoitustarroilla voidaan vähentää lihankulutusta ainakin jonkin verran.

Pihviateria.

Lihan haitoista varoittaminen voi vähentää kulutusta, arvioidaan tuoreessa tutkimuksessa. Kuva: elkimmelito / Pixabay.

Ihmisten lihankulutukseen ja samalla terveyteen ja hiilijalanjälkeen voi vaikuttaa varoitustarroilla, päätellään tuoreessa tutkimuksessa.

Brittiläisen Durhamin yliopiston psykologian laitoksen tutkimuksessa testattiin 1 001 ihmisen avulla, toimivatko tupakka-askeissa jo käytössä olevat varoitustarrat myös lihatuotteiden kohdalla. 

Ihmisille näytettiin valokuvia lihapitoisista aterioista sekä kuvallinen varoitus, joka kertoi lihansyönnin vaikutuksesta ilmastonmuutokseen, terveyteen tai pandemioihin. Lisäksi oli kuvia, joissa ei ollut varoitusta lainkaan.

Tulosten mukaan varoitustarra vähensi liha-aterian valintaa 7,4–10 prosenttia. Eniten lihankulutusta vähensi pandemiavaroitus. Erot eri varoitusten välillä eivät kuitenkaan olleet tilastollisesti merkittäviä, tutkimuksessa kerrotaan.

“Nollapäästöjen saavuttaminen on kansakunnalle ja planeetalle prioriteetti. Varoitustarrojen on jo osoitettu vähentävän tupakointia sekä sokeripitoisten juomien ja alkoholin kulutusta. Varoitustarrojen käyttäminen lihaa sisältävissä tuotteissa voisivat auttaa saavuttamaan tämän, jos se otettaisiin käyttöön kansallisena politiikkana”, sanoo tutkija Jack Hughes The Guardian -lehdelle.

Karjatalouden on arvioitu aiheuttavan noin 12–18 prosenttia kasvihuonekaasupäästöistä. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan nykyisen kaltainen ruuantuotanto voi myös lämmittää planeettaa jopa asteella vuoteen 2100 mennessä. 

Durhamin yliopiston tutkimus julkaistiin Appetite-lehdessä.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia