Miljoonat tarvitsevat edelleen apua Syyrian maanjäristysalueilla – YK ja Syyrian hallinto pääsivät viimein sopuun rajanylityspaikan avaamisesta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Miljoonat tarvitsevat edelleen apua Syyrian maanjäristysalueilla – YK ja Syyrian hallinto pääsivät viimein sopuun rajanylityspaikan avaamisesta

Venäjä esti heinäkuussa veto-oikeudellaan Turkin ja Syyrian välisen rajanylityspaikan käytön jatkamisen, jonka kautta maanjäristyksen tuhoista yhä kärsivään Luoteis-Syyriaan on toimitettu apua. Nyt rajanylityspaikka on taas auki, mutta avustusjärjestöt pelkäävät, että Syyrian hallinto vaikeuttaa avun perillemenoa.

Kaksi ihmistä raunioiden edustalla.

Maanjäristystä paenneita ihmisiä Syyrian Idlibissä maaliskuussa. Kuva: EU Civil Protection and Humanitarian Aid Operations / CC BY-ND 2.0.

YK ja Syyrian hallitus ovat päässeet sopuun siitä, että Syyria avaa tärkeimmän rajanylitysasemansa Turkin vastaisella rajallaan, jotta helmikuussa tapahtuneen tuhoisan maanjäristyksen uhreille saadaan toimitettua apua. 

Bab al-Hawan rajanylityspaikan on sopimuksen mukaan määrä olla auki seuraavat puoli vuotta. Sen kautta toimitetaan apua Luoteis-Syyriaan, joka kärsii yhä maanjäristyksen vaikutuksista. Alueen 4,5 miljoonasta asukkaasta noin 4,1 miljoonaa tarvitsee apua.

Sopimuksen mukaan myös Bab al-Salamin ja Al-Ra’een rajanylityspaikkoja voidaan käyttää kolmen kuukauden ajan. Ne aukesivat aiemmin tänä vuonna osana hätäapuoperaatiota.

Luoteis-Syyriassa sijaitsevaa Bab al-Hawan rajanylityspaikkaa on käytetty vuodesta 2014, jolloin YK:n turvallisuusneuvosto päätti, että sen kautta voidaan toimittaa apua ilman Syyrian hallinnon lupaa. Noin 85 prosenttia Syyrian avusta on kulkenut Bab al-Hawan läpi. Luoteis-Syyria on viimeinen opposition hallussa oleva alue Syyriassa.

Mandaatti on uusittu tietyin väliajoin, mutta heinäkuussa Venäjä käytti turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan ja esitteli tilalle oman luonnoksensa. Sekin olisi sallinut rajanylitysaseman pitämisen auki, mutta se ei saanut kannatusta, sillä luonnos sisälsi presidentti Bashar al-Assadia tukevaa kieltä ja vaati tutkimusta Yhdysvaltain ja EU sanktioista Syyria vastaan, kertoo The New Humanitarian -uutissivusto.

Yhdysvallat ja EU ovat asettaneet raskaita sanktioita Syyriaa vastaan sisällissodan ja al-Assadin julmuuksien takia. Humanitaarinen apu muodostaa poikkeuksen, ja sen lisäksi EU ja Yhdysvallat höllensivät esimerkiksi rahansiirtoihin liittyviä sanktioita maanjäristyksen jälkeen. Yhdysvaltain sanktiohelpotukset kuitenkin menivät umpeen viime viikolla, kertoo uutistoimisto al-Jazeera.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch on vaatinut sanktioiden höllentämisen jatkamista, jotta humanitaarista kriisiä saataisiin lievitettyä. Vaikka humanitaarinen apu onkin suljettu pois sanktioiden piiristä, sanktiot voivat esimerkiksi vaikeuttaa rahansiirtoja tai vaikeuttaa avustustyöntekijöiden matkustamista, se muistutti kesäkuussa.

YK:n mukaan Syyrian humanitaariset tarpeet ovat korkeimmillaan koko 12-vuotisen sodan aikana. Lähes 12 miljoonaa ihmistä, yli puolet väestöstä, ei saa tarpeeksi ruokaa. 90 prosenttia ihmisistä elää köyhyysrajan alla. 

Rajanylitysasemien pitäminen auki mahdollistaa humanitaarisen avun perillepääsyn, mutta BBC:n mukaan avustusjärjestöt ovat huolissaan siitä, että Syyria voi sopimuksen seurauksena yrittää manipuloida ruuan ja lääkkeiden jakoa nyt, kun sopimuksella ei ole enää YK:n turvallisuusneuvoston mandaattia.

Lisäksi haasteena on rahapula. Vasta noin neljännes YK:n Syyriaan kohdistuvasta humanitaarisesta vetoomuksesta on rahoitettu.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia