Uutiset

Maissi on poliittinen kysymys Malawissa

Maata kurittaa pahin humanitaarinen kriisi vuosikymmeniin. Kuivuudesta johtuen sato on epäonnistunut ja ihmiset näkevät nälkää. Vanhanaikaista ja yksipuolisesti maissinviljelyyn perustuvaa maataloutta pitäisi kehittää, sanoo YK:n maakoordinaattori Mia Seppo.
(Kuva: Arjan van de Merwe / UNDP)

"Malawin kaltaisessa maassa ruoka on poliittinen kysymys. Niin se on kaikkialla. Se mistä on puutetta, on keskeinen asia politiikassa. Aivan kuten Suomessa se oli kieltolain aikana alkoholi, Malawissa se on maissi", kertoo UNDP:n Malawin koordinaattori Mia Seppo.

Ilmastonmuutoksen aiheuttama sääilmiö El Niño on koetellut Eteläistä Afrikkaa ennätyksellisen pitkällä kuivuuskaudella. Kuivuus on tuhonnut pääosan sadosta myös Malawissa. YK:n mukaan 6,5 miljoonaa ihmistä näkee nälkää ja lähes 40 prosenttia kansasta tarvitsee hätäapua.

Sato on epäonnistunut maassa jo toista vuotta peräkkäin. Viime vuonna sen pilasivat rankat tulvat, tänä vuonna kuivuus.

"Ilmastonmuutos on toki syy kuivuuteen, mutta se, että maata kohtaa tämän tason humanitaarinen kriisi, tarkoittaa omalla tavallaan kehityksen epäonnistumista", Seppo sanoo.

"Kehitysyhteistyö ei ole johtanut niihin tuloksiin, jotka olisivat antaneet ihmisille sen verran liikkumavaraa, että he selviytyisivät yhdestä kriisistä."

Väestönkasvulla yhdistettynä heikkoon talouteen, huonoon hallintoon ja vanhentuneisiin maanviljelytekniikoihin, on ollut vaaralliset seuraukset.

"Se, että maatalous on kokonaan säiden varassa, on hyvin riskialtista."

Malawin kaltaisessa maatalousvaltaisessa maassa, jossa 70 prosenttia ihmisistä elää maataloudesta, epäonnistunut sato on katastrofi.

"Maatalous toimii naisvoimalla ja työkaluna on kuokka. On hyvin vähän traktoreita tai muuta mekanisoitua maataloutta ja tehokkaita kastelujärjestelmiä. Tuotanto on per hehtaari erittäin vähäistä."

Kun sato epäonnistuu ja karja myydään rahan puutteessa, niin ruokaa ei ole tai sitä on hyvin vähän. Vähissä olevan ruoan hinta nousee pilviin ja inflaatio kirittää. Maissin hintakehitystä seurataan maassa tarkkaan.

Inflaatio on pahinta, mitä köyhä voi kohdata. Siksi YK:n jakamasta hätäavusta suurin osa on ruoka-apua, sillä joillakin alueilla raha-avustuksella ei pysty enää ostamaan ruokakoria, joka täyttäisi ihmisten tarpeet, Seppo kertoo.

"Hätä- ja ruoka-apu on nyt todella tarpeen, mutta se ei riitä. Nyt pitäisi toimittaa pikaisesti myös siemeniä ja lannoitteita, jotta seuraavana vuonna sama katastrofi ei toistu."

Monoviljelyä tulisi monipuolistaa

Vaikka ruokakriisi on nyt pahin yli kymmeneen vuoteen, on kriisin sykli jatkunut jo vuosikymmeniä.

"Jotta tulevaisuudessa tilanne olisi kestävämpi, pitäisi maataloutta modernisoida ja opettaa ihmiset viljelemään muutakin kuin maissia, sillä kasvi on ravintoarvoltaan köyhä", Seppo sanoo.

"Lapsi, joka saa sata ensimmäistä elinpäiväänsä ravinnoksi pelkkää maissia, kärsii lyhytkasvuisuudesta. Aivojen kehitys häiriintyy ja kyky oppia heikentyy. Toisin sanoen tulevaisuus ryöstetään jo ihan pikkuvauvoilta."

Siten olisi koko maan tulevaisuuden kannalta tärkeää, että tuotantoa saataisiin monipuolistettua. Ruoan puute vaikuttaa osaltaan myös lasten ja erityisesti tyttöjen koulunkäyntiin.

"Jos lapset eivät saa koulussa lounasta, he jäävät pois koulusta. Tyttöjen koulunkäynti kärsii usein ensimmäisenä. He ovat vastuussa kotitaloustöistä ja vedenhausta, joten jos siihen kuluu enemmän aikaa, niin he jäävät ensimmäisenä pois koulusta."

Humanitaarinen kriisi tarvitsee kestäviä ratkaisuja

Malawi on näin malliesimerkki siitä, miten kestävän kehityksen tavoitteet ovat ensiarvoisen tärkeitä, Mia Seppo sanoo. Pienet asiat vaikuttavat suuriin kokonaisuuksiin.

"Humanitaarinen hätäapu ei riitä, vaan täytyy ymmärtää mistä kriisi syntyy, ja pyrkiä vaikuttamaan sen syihin ja kehityskulkuun kestävällä tavalla."

"Jos kriisistä voi seurata jotain hyvää, niin se on se, että ruoantuotanto, kuten maatalouden vanhentuminen ja heikko tuottavuus, ovat nousseet poliittiseksi keskusteluaiheeksi."

Maan hallitus on vihdoin ymmärtänyt, että jotain täytyy muuttaa, ettei sama kriisi jatku vuodesta toiseen.

"On myös hyvä muistaa, että Malawi on saavuttanut monia kehitystavoitteita. Esimerkiksi äiti- ja lapsikuolleisuutta sekä lyhytkasvuisuutta on saatu vähennettyä. Humanitaariseen kriisiin on puututtava nyt, sillä maalla ei ole varaa menettää näitä saavutuksia."

kehityskestävän kehityksen tavoitteetmaatalousruokaYK Malawi

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mielenosoittajien kyltti

Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin

Suomalaisten järjestöjen tukemissa kehitysyhteistyöhankkeissa on tullut esiin ainakin yksittäisiä hyväksikäyttötapauksia. Nyt monissa järjestöissä rakennetaan uusia ohjenuoria väärinkäytösten ehkäisemiseksi.
Lapsia kyltit kädessä

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman

Ensi viikolla järjestetään YK:n ilmastohuippukokous. Kansalaiset ovat lähdössä kaduille vaatimaan tehokkaampia ilmastotoimia arviolta 160 maassa. Suomessa protestoidaan etenkin ensi viikolla.
Kätilö tutkii raskaana olevaa naista

Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee

YK-järjestöjen tuoreiden tilastojen mukaan äitiys- ja lapsikuolleisuus ovat vähentyneet 2000-luvulla merkittävästi. Silti vuoden 2030 tavoitteet voivat jäädä saavuttamatta.
Koululaisia pulpettien ääressä

Koulutustilastot ovat jumittaneet yli vuosikymmenen – Unesco: Nykymenolla 12 miljoonaa lasta ei pääse koskaan kouluun

Köyhissä maissa 19 prosenttia 6–11-vuotiaista on poissa koulusta, rikkaissa taas vain kaksi prosenttia, käy ilmi Unescon tilastoista.

Tuoreimmat

Ilmastolakkoviikko alkaa – Miljoonia odotetaan protestoimaan ympäri maailman
Äitiys- ja lapsikuolleisuuden väheneminen on ollut ”huikaiseva menestys”, sanoo WHO – Silti joka 11:s sekunti joko äiti tai lapsi kuolee
Koulutustilastot ovat jumittaneet yli vuosikymmenen – Unesco: Nykymenolla 12 miljoonaa lasta ei pääse koskaan kouluun
Metoo ja Oxfam-kohu saivat myös suomalaiset kehitysyhteistyöjärjestöt heräämään – Seksuaalista häirintää ja ahdistelua halutaan nyt torjua ponnekkaammin
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Raportti: Rikollisverkostot kiihdyttävät Amazonin metsätuhoa ja hyökkäävät metsien suojelijoita vastaan
Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Luetuimmat

Kidutus on yhä yleisempää Venäjällä – Juristi Irina Birjukova paljastaa viranomaisten väärinkäytöksiä ja on paennut sen vuoksi tappouhkauksia
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Amnestyn tärkein ihmisoikeuspalkinto ilmastoaktivisti Greta Thunbergille ja koululaisten ilmastoliikkeelle – ”Kaikkien on osallistuttava ilmastolakkoon”
Kehittyvät maat siirtyvät vauhdilla uusiutuvaan energiaan – Intia näyttää esimerkkiä
Somaliaa uhkaa taas nälänhätä huonon sadon vuoksi – Seitsemän sadekautta on epäonnistunut lyhyen ajan sisällä
Asiantuntijaryhmä: Jemenissä selviä merkkejä sotarikoksista – Myös länsimaiden asekauppa voi rikkoa kansainvälistä oikeutta
Järjestö: Vaatealan omat vastuullisuusjärjestelmät tuottavat miljardeja dollareita mutta eivät suojele työntekijöitä
Etelä-Afrikassa protestoidaan naisten murhia vastaan – Yliopisto-opiskelijan ja nyrkkeilymestarin kuolemat järkyttävät
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan