Maaseudut vaurastuvat naisten mukana | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Maaseudut vaurastuvat naisten mukana

Kestävän kasvun aikaansaamisessa naisten panos on ratkaiseva, asiantuntijat sanovat.

(Kuva: IITA Image Library / cc 2.0)

Maatalous on talouskasvun paras moottori maailman köyhimmillä alueilla, ja kestävän kasvun aikaansaamisessa naisten panos on ratkaiseva, asiantuntijat sanovat.

Vaikka naiset muodostavat 43 prosenttia maatalouden työvoimasta, heillä on heikot mahdollisuudet vaikuttaa tuotantoon. Harva nainen omistaa maata tai voi palkata henkilökuntaa. Myös lainat ja tuet ovat kiven takana.

Naisten aseman parantaminen vaatii sen tuntemista, kehitysjärjestöissä uskotaan. Siksi Yhdysvaltain kehitysapuvirasto on yhdessä avustusjärjestöjen kanssa kehitellyt uudenlaista indeksiä arvioimaan maaseudun naisten asemaa.

Indeksi mittaa naisten päätösvaltaa tuotannossa sekä tulonjaon, maan ja karjan suhteen. Myös naisten mahdollisuudet vaikuttaa johtamiseen ja ajankäyttöön syynätään.

Mittareita on kokeiltu muutamissa köyhissä maissa. Heikoimmaksi maaseudun naisten asema paljastui Guatemalassa. Siellä täyttyi vain 22 prosenttia ehdoista, joiden mukaan naisen olisi täysivaltainen maatalouden harjoittaja.

Bangladeshissa naisilla oli keskimäärin valtaa 51 prosentissa tutkituista asioista. Heikoimpiin alueisiin kuuluivat lainansaantimahdollisuudet ja kauas tasa-arvosta jäävä asema suhteessa puolisoon.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia