Helteet ajavat villieläimiä kaupunkeihin Zimbabwessa – Kaupungeissa on raportoitu käärmeenpistojen yleistymisestä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Helteet ajavat villieläimiä kaupunkeihin Zimbabwessa – Kaupungeissa on raportoitu käärmeenpistojen yleistymisestä

Zimbabwen kaupunkien käärmeiden pyydystäjien liiketoiminta kukoistaa ennen näkemättömällä tavalla, sillä ennätyshelteet ovat ajaneet käärmeet ja muut villieläimet ihmisten ilmoille. Asiantuntijoiden mukaan tarvitaan entistä parempia keinoja, jotta ihmisten ja villieläinten konflikteista selvitään kunnialla.

Kaupungin rakennuksia horisontissa, etualalalla kasveja.

Zimbabwen pääkaupunki Harare. Kuva: toubibe / Pixabay.

(IPS) -- Zimbabwessa on viime kuukausina rekisteröity ennätyksellisen korkeita lämpötiloja, jotka ovat vaikuttaneet kaikkeen maataloudesta ihmisten terveyteen. Lämpö on laukaissut koko liudan ympäristöllisiä, sosiaalisia, taloudellisia ja terveydellisiä ongelmia.

Vuoden alussa Zimbabwen terveysministeriö raportoi käärmeenpistojen jyrkästä lisääntymisestä. Syynä on käärmeiden siirtyminen ihmisten asuinsijoille. Zimbabwen kaupunkien käärmeiden pyydystäjien liiketoiminta kukoistaa ennen näkemättömällä tavalla.

Omilla asuinalueillaan käärmeitä kohdanneiden ihmisten mukaan käärmeinvaasio on osunut yhteen koko maata vaivaavan äärihelteen kanssa. Zimbabwen kansallispuistoista vastaava laitos Zimparks kertoo, että käärmeiden horrosaika on lyhentynyt pitkään kestäneiden epätavallisen korkeiden lämpötilojen vuoksi. Tavallisesti käärmeet lähtevät piilopaikoistaan myöhemmin. 

Korkeat lämpötilat ovat johtaneet myös maastopalosesongin varhaistumiseen ja pidentymiseen ja muidenkin villieläinten pakenemiseen ihmisasutuksiin.

Pakko sopeutua

Nopeasti muuttuvan ilmaston olosuhteissa aiempaa lyhyemmät talvet ja pidemmät hellejaksot ovat muuttumassa uudeksi normaaliksi. Näissä oloissa villieläinten on pakko sopeutua ja joissain tapauksissa se tarkoittaa ihmisten asuttamille alueille siirtymistä.

Kylien ja kaupunkien ihmisille käärmeiden ja muiden villieläinten ilmaantuminen muodostaa monitahoisen ongelman. Välittömän hengenvaaran lisäksi vaarana on rikokseen sortuminen, sillä villieläinten tappaminen on Zimbabwessa rikos.

”Kun ekosysteemit muuttuvat, ihmiset ja luonnonvaraiset eläimet vaeltavat yhä kauemmas etsiessään ruokaa, vettä ja muita resursseja. Nousevat lämpötilat vaikuttavat kasvillisuuteen, ruuan lähteisiin ja veden saatavuuteen. Ekosysteemit ovat vähitellen muuttumassa elinkelvottomiksi tietyille eläimille, ja se pakottaa ne liikkumaan tavallisten reittiensä ulkopuolelle. Ihmisten ja villieläinten konflikti on aihe, josta Zimbabwessa keskustellaan yhä kiivaammin”, ympäristöministeriön ilmastonmuutoksen hallinnan johtaja Washington Zhakata sanoo.

Ekoturismi lieventää konflikteja

”Monissa osissa Saharan eteläpuolista Afrikkaa kuivien kausien aikana ihmiset ja karja kilpailevat villieläinten kanssa niukkenevista resursseista”, WWF:n luonnonvaraisiin eläimiin ja ilmastokestävyyteen keskittynyt vanhempi johtaja Nikhil Advani toteaa.

Asiantuntijoiden mukaan tarvitaan entistä parempia keinoja, jotta ihmisten ja villieläinten konflikteista selvitään kunnialla. Zimbabwen kaltaisissa vähiten kehittyneissä maissa ei ole onnistuttu kanavoimaan voimavaroja ilmastonhallintaohjelmiin ja näin on altistettu niin ihmiset kuin eläimetkin konflikteille.

”On olemassa koko joukko interventioita, jotka voivat lieventää ihmisten ja villieläinten välisiä konflikteja. Esimerkiksi petoeläimiltä suojatut turva-alueet ja ihmisasutuksen lähistöllä liikuskeleviin villieläimiin reagoivat varoitusjärjestelmät toimivat. Erityisen tärkeää on, että yhteisöt näkevät villieläinten rinnalla elämisestä koituvan hyötyä”, Advani sanoo.

”Ekoturismin kaltaiset hankkeet auttavat erinomaisella tavalla yhteisöjä näkemään villieläinten rinnalla elämisessä hyötyjä. Kunhan niissä vain otetaan vahvasti paikallisyhteisöt mukaan kautta koko arvoketjun”, Advani lisää.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia