Kansainvälinen yhteisö pettänyt lupauksensa Afganistanin naisille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kansainvälinen yhteisö pettänyt lupauksensa Afganistanin naisille

Kansainvälinen yhteisö ei ole onnistunut pitämään lupauksiaan vapaudesta ja tasa-arvosta Afganistanin naisille, Amnesty International toteaa maanantaina julkaisemassaan raportissa. Raportin mukaan perhe- ja lähisuhdeväkivalta, pakkoavioliitot sekä aseellisten ryhmien tekemät raiskaukset jatkuvat Afganistanissa laajamittaisina.

Kansainvälinen yhteisö ei ole onnistunut pitämään lupauksiaan vapaudesta ja tasa-arvosta Afganistanin naisille, Amnesty International toteaa maanantaina julkaisemassaan raportissa.

Amnestyn raportin mukaan laajamittainen perhe- ja lähisuhdeväkivalta, pakkoavioliitot sekä aseellisten ryhmien tekemät raiskaukset jatkuvat Afganistanissa laajamittaisina. Joissain tapauksissa jopa 8-vuotiaita tyttöjä on naitettu heitä huomattavasti vanhemmille miehille.

"Maailman johtajat, Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ja ulkoministeri Colin Powell etunenässään, lupasivat Afganistanin sodan tuovan vapauden maan naisille. Lähes kaksi vuotta sodan jälkeen syrjintä, väkivalta ja turvattomuus kuitenkin jatkuvat, ja naisten mahdollisuudet oikeuden saamiseen ovat täysin olemattomat", Amnesty toteaa.

Vaikka naisten liikkumavapautta rajoittavia säännöksiä on purettu, yhteiskunta ja paikallisyhteisöt estävät naisia käytännössä hankkimasta hyvitystä. Silloinkin, kun nainen onnistuu lähestymään poliisia tai oikeusviranomaisia, joutuu hän kohtaamaan äärimmäistä syrjintää.

"Nykyinen rikosoikeusjärjestelmä ei yksinkertaisesti vastaa millään tavalla naisiin kohdistuvan väkivallan ongelmaan. Nykytilanteessa on todennäköisempää, että viranomaiset loukkaavat naisten oikeuksia kuin suojelevat tai ylläpitävät niitä", Amnesty jatkaa.

Järjestö kutsuu tilannetta "sietämättömäksi" ja vaatii pikaisia toimia sen korjaamiseksi. Amnesty esittää sekä Afganistanin hallitukselle että kansainväliselle yhteisölle lukuisia toimenpidesuosituksia, jotta naisille voitaisiin turvata heille luvatut oikeudet. Tärkeimmäksi askeleeksi Amnesty katsoo turvallisuuden vahvistamisen kansainvälisiä rauhanturvajoukkoja laajentamalla myös Kabulin ulkopuolelle.

"Oikeusvaltioperiaatteen toteutuminen ei ole mahdollista, ellei yhteiskunnan turvallisuutta pystytä lisäämään. Oikeusvaltiokehityksen tukeminen on ratkaisevan tärkeää naisten oikeuksien toteutumiselle", Amnesty sanoo. Järjestön mukaan kansainvälisen yhteisön tulisi myös taata, että naisten oikeuksien tehokkaampi suojelu huomioidaan Afganistanin poliisivoimien, lainsäädännön sekä oikeuslaitoksen uudistuksissa.

Koko raportti "Afghanistan: No one listens to us and no one treats us as human beings. Justice denied to women" Amnestyn kansainvälisillä verkkosivuilla.

Lue myös Amnestyn viimeaikaiset Afganistan-raportit.

-- Tommy Lindgren Tiedotus/Press officer Amnesty International Suomen osasto - Finländska sektionen - Finnish Section tel. +358-9-5860-4422 / +358-40-5196-777

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia