Uutiset

Kamppailu EU:n patenttilaista loppusuoralla

Direktiiviehdotus tietokoneohjelmistojen patentoitavuudesta on saanut yritykset ja järjestöt lobbaamaan europarlamentaarikkoja kiivaammin kuin mikään viimeaikainen lakiesitys. Aiheen teknisyys puolestaan on estänyt europarlamentaarikkoja näkemästä metsää puilta. Toiseen käsittelyyn syksyllä 2004 päätyvän patenttilain vaiheista kertoi GNU/Linux Summit -tapahtumassa Piia-Noora Kauppi.

EU:n rattaissa etenevä direktiiviehdotus "tietokoneella toteutettujen keksintöjen" eli käytännössä tietokoneohjelmistojen patentoitavuudesta on herättänyt eri tahoilla enemmän intohimoja kuin mikään muu direktiivi viime aikoina – ainakin mikäli lobbauksen määrää voidaan käyttää mittarina.

Parlamentin toiseen käsittelyyn syksyllä päätyvän direktiivin vaiheista kertoi GNU/Linux Summit –tilaisuudessa helmikuussa 2004 europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi. "Eräs ongelma lain käsittelyssä on ollut se, että poliitikkojen on vaikea ymmärtää asian ydintä – kyseessä on erittäin tekninen, matemaattinen aihepiiri", hän huomauttaa.

Niinpä vedättäjiä on riittänyt suuntaan jos toiseenkin. Patenttikysymys kiinnostaa sekä yritysmaailmaa että avoimen ja vapaan lähdekoodin tietokoneohjelmistojen liikettä. Lain aktiivisimpia vastustajia ovat olleet Free Software Foundation, Eurolinux sekä kuluttajajärjestöt.

Komissio teki kiistellystä direktiivistä esityksen vuonna 2002, jonka jälkeen se meni parlamentin ensimmäiseen käsittelyyn. Siellä esitykseen tehtiin muutoksia, jotka mm. Electronic Frontier Finlandin verkkosivujen mukaan "korjasivat puutteet hyvin", ja jotka läpi mennessään pysäyttäisivät patentoitavuuden laajenemisen.

Tiukka patenttilaki sen sijaan merkitsisi, että ohjelmistojen kehittäminen itsenäisesti ilman suuryrityksen toimeksiantoa voisi ratkaisevasti vaikeutua. Toisin kuin monikansalliset ohjelmistoyhtiöt, vapaan ja avoimen lähdekoodin liike uskoo tiedon yhteisyyteen ja ohjelmistojen vapaaseen muokattavuuteen.

Huolimatta siitä, että kysymys EU:ssa on juridisesti epäselvä, unionin alueella myönnetään jo vuosittain 30 000 ohjelmistoihin liittyvää patenttia. Aivan pienillä firmoilla ei ole asiaa apajille, sillä patenteista joutuu pulittamaan kymmeniä tuhansia euroja.

Yhdysvalloissa patentit ovat jo arkipäivää. "Direktiivin puolustajien mukaan ohjelmistojen patentoitavuus lisäisi investointeja Euroopan Unionin alueelle", Kauppi kertoo. "Tavoite yhtenäistää kansallisia käytäntöjä on mielestäni hyvä, mutta keinot väärät", hän kuitenkin summaa.

Ministerineuvoston kannanottoa asiaan odotetaan toukokuussa, ja siinä yhteydessä myös Suomen hallituksen näkemyksillä on merkitystä. Kaupin mukaan hallitus on toistaiseksi myötäillyt komission patenttimyönteistä linjaa.

Suomalaisten europarlamentaarikkojen mielipiteet direktiivistä ovat vaihdelleet myös puolueiden sisällä, mutta suurin osa kannatti esitykseen tehtyjä muutoksia, eli suhtautui lakiin kriittisesti. Uudelleen äänestys tulee ajankohtaiseksi ensi syksynä.

Julkishallintoa vapaat ohjelmistot houkuttavat

Samaan aikaan toisaalla on päädytty siihen, että kamppailu EU:n kansainvälisen kilpailukyvyn puolesta lähestulkoon edellyttää vapaan ja avoimen lähdekoodin ohjelmistojen hyödyntämistä, selviää Tullihallituksen pääsuunnittelijan Markku Oraviidan esityksestä GNU/Linux Summit -seminaarissa.

Unionin julkilausuttuina tavoitteina nimittäin ovat byrokratian karsiminen, julkisen sektorin menojen vähentäminen sekä päätöksenteon ja palveluiden tehokkaampi tuottaminen. Kehitteillä oleva e-Government-ohjelma edellyttää tietoteknologisten menetelmien hyödyntämistä hallinnollisessa päätöksenteossa, ja avoimen ja vapaan lähdekoodin ohjelmat näyttäisivät tarjoavan ainoan järkevän ratkaisun nykytilanteessa:

"Euroopan unionissa on toukokuun alusta lähtien 20 virallista kieltä. Se on kompleksinen, heterogeeninen kokonaisuus sekä taloudellisesti, sosiaalisesti, kulttuurisesti, juridisesti että hallinnollisesti - teknisistä lähtökohdista puhumattakaan", Oraviita havainnollistaa.

Vapaan ja avoimen lähdekoodien ohjelmistojen avulla monenkirjavat ratkaisut voitaisiin räätälöidä keskenään yhteensopivaksi paketiksi helpommin kuin kaupallisten, suljetun lähdekoodin ohjelmistojen avulla, joista on kalliimpaa ja vaikeampaa muokata paikallisia versioita.

"Emme voi vaikuttaa Euroopan monenkirjavuuteen, emme "vakioida" kieliä tai kulttuureja – mutta informaatioteknologian voisimme", uskoo Oraviita.


Lisätietoa aiheesta sekä europarlamentaarikkojen kannat ohjelmistopatentointia koskevassa äänestyksessä löytyvät Foundation for a Free Information Infrastructuren sivuilta:
swpat.ffii.org

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Tuhoutuneita rakennuksia ja pölyä.

Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Jälleenrakennus edistyy hitaasti Beirutissa kaksi ja puoli kuukautta ammoniumnitraattilastin räjähdyksen jälkeen. Ihmisiä on päässyt muuttamaan takaisin koteihinsa, mutta tulevaisuus on epävarma. Nyt mielialat ovat synkät, kertovat paikalliset avustustyöntekijät.
Keltainen rakennus, jossa kivipylväät ja koristeellinen pääty.

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä

Suomi vei viime vuonna aseita muun muassa Arabiemiirikuntiin. Esimerkiksi Bahrainin ja Indonesian aseviennin kohteita ei tiedetä, koska lupajärjestelmä ei ole läpinäkyvä, kritisoi asevientitilastoja kokoava SaferGlobe.
Yleiskuva YK:n kokoussalista.

Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella

Suomi ei ole vielä mukana tammikuussa voimaan tulevassa ydinasekieltosopimuksessa. Hallitusohjelman mukaan Suomi arvioi liittymistä kieltoprosessin edetessä. “Ei voi yhtä aikaa vastustaa ydinaseita ja puolustaa oikeutta niiden hallussapitoon”, kritisoi ICAN Finland -verkoston koordinaattori Claus Montonen.
Autoja ja mopoja kadulla.

Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan

Sosiaalisessa mediassa kiertävä julma raiskausvideo on saanut bangladeshilaiset viime viikkoina kaduille vaatimaan puuttumista seksuaalirikollisuuteen. Kuolemanrangaistus on helppo ratkaisu – oikeusjärjestelmän uudistaminen vaatii enemmän työtä, toteaa Human Rights Watchin asiantuntija Meenakshi Ganguly.
Kuivuneita kuusia alhaaltapäin kuvattuna.

Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista

Maailman maat elvyttävät talouksiaan valtavilla summilla koronan vuoksi. Jos rahaa suunnattaisiin myös ilmastotoimiin, saavutettaisiin win win -tilanne, sanovat tutkijat.

Tuoreimmat

Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Sahelin humanitaarinen kriisi syvenee – Osissa Burkina Fasoa ollaan ”askeleen päässä nälänhädästä”, varoittaa WFP
Tyynenmeren saarilla on palattu perinteisiin elinkeinoihin turistien kaikottua – Seuraukset eivät ole pelkästään hyviä
Taide ottaa kantaa kestävän kehityksen tavoitteisiin tällä viikolla Helsingissä – ”Ihmiset eivät ole vain kestävyyskriisin synnyttäjiä vaan myös ratkaisijoita”
Vuoden YK:n ystävä -tunnustus professori Eeva Furmanille
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”
Sään ääri-ilmiöt ovat lisääntyneet jyrkästi 20 vuoden aikana, ja suurin selitys on ilmasto, sanoo tuore YK-raportti
Maailman ruokaohjelma vertaili ruuan hintaa Etelä-Sudanista Yhdysvaltoihin – Pahimmillaan perusruoka-annos maksaa 186 prosenttia palkasta