Kännykkä radiona syrjäisellä heimoalueella | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kännykkä radiona syrjäisellä heimoalueella

Maailman ensimmäinen "kännykkäradio" hoitaa nyt uutisvälitystä Intian syrjäisellä Chhattisgarhin alueella. Parantunut tiedonkulku kohentaa myös alkuperäisasukkaiden oikeusturvaa.

Maailman ensimmäinen "kännykkäradio" hoitaa nyt uutisvälitystä Intian syrjäisellä Chhattisgarhin alueella. Parantunut tiedonkulku kohentaa myös alkuperäisasukkaiden oikeusturvaa.

CG Net Swara -median takana ovat freelance-toimittaja Shubhranshu Choudhary ja Bangaloren Microsoftilla työskentelevä Bill Thies.

Kännykkää, radiota ja internetiä hyödyntävän keksinnön rahoittajiin kuuluvat yhdysvaltalaiset Massachusetts Institute of Technology, Microsoft ja Knight International Journalism.

Soittamalla tiettyyn numeroon Intian Bangaloressa voi kuunnella uutisia, kommentoida niitä tai antaa oman raportin gondin kielellä, jota puhuu Intiassa noin neljä miljoonaa ihmistä.

Kun uutinen on saneltu, palvelua toimittava Choudhary käsittelee raportin internetissä julkaistavaan kuntoon.

Chhattisgarhissa varttunut Choudhary asuu nyt Intian pääkaupungissa Delhissä. Hän perusti ensin kansalaisjournalismia hyödyntävän internetsivuston, CG Netin, synnyinseutunsa alkuperäisasukkaiden äänitorveksi. Nettikeskusteluihin osallistuu noin 1 500 henkeä.

Jatkokehittely tuotti gondinkielisen kännykkäradion. Choudharyn mukaan asukkaat ovat luonnostaan lahjakkaita puheenpitäjiä, joten raportointi sujuu heiltä hyvin.

Hän kertoo esimerkin radion vaikutuksesta:

Chhattisgarhissa toimiva heimoaktivisti Prakash Korram pidätettiin. Kansalaisjärjestö, jossa hän työskentelee, syytti pidätystä mielivaltaiseksi.

Järjestön vetäjä Agnoo Sahoo soitti Bangalore CG Swara -radioon ja raportoi tapahtuneesta. Poliisi kiisti syytökset, mutta Sahoo toisti oman raporttinsa.

Kun raportti ilmestyi nettiin, poliisi alkoi saada eri puolilta maata ja maailmaa paheksuvia soittoja. Prakash Korram päästettiin vapaaksi takuita vastaan.

Choudharyn mukaan palvelun käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti huolimatta puhelujen kalleudesta.

Hänellä on apunaan yhdeksän vapaaehtoista, jotka opastavat asukkaita radioraportoinnissa.

"Toivomme, että CG Net Swara luo viestinnällisen yhteisön heimolaisten keskuuteen sekä näiden ja muun maailman välille", Choudhary sanoo.

Jashpurilaisessa naisjärjestössä toimiva Mamta Kajur osallistui CG Swaran koulutukseen helmikuussa. Hän vakuuttaa järjestelmästä olevan valtavasti hyötyä asukkaille, koska paikallinen valtamedia ei anna huomiota heimolaisten elinoloille ja myötäilee hallituksen linjaa.

Mamtan mukaan ihmiset ovat innostuneita kännykkäradiosta. "Ennen he eivät tienneet, mitä 50 kilometrin päässä tapahtuu, mutta nyt he kuulevat valtakunnan uutisia", hän iloitsee.

Kuuntele CG Net Swara -nettiradiota!

Väkivallan kierteessä


Chhattisgarhin metsävyöhykkeellä toimii naxaliiteiksi kutsuttuja Intian maolaiskapinallisia. He taistelevat asein alkuperäisheimojen syrjintää ja häätöjä vastaan.

Naxaliitteja vastustamaan syntyi 2005 vieläkin väkivaltaisempana pidetty kodinturvajoukko Salwa Judum, jota osavaltion viranomaiset tukivat.

Heimojen mukaan vuosina 2005-2006 tyhjennettiin 700 kylää ja 350 000 asukasta häädettiin kodeistaan.

Sittemmin osavaltio lähetti omia puolisotilaallisia joukkojaan taltuttamaan Salwa Judumia.

Levottomuudet vaarantavat myös kännykkäradio CG Net Swaran olemassaolon, sillä viranomaiset voivat sulkea sen, jos toiminnan epäillään hyödyttävän naxaliitteja. (IPS)

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia