Uutiset Ympäristö

Maailma menetti viime vuonna jalkapallokentällisen trooppista metsää joka kuudes sekunti – Vastaa 400 miljoonan auton päästöjä

Metsäpalot, hakkuut ja trooppisten metsien raivaaminen maatalouskäyttöön teki viime vuodesta vuosisadan kolmanneksi pahimman metsäkatovuoden, kertoo World Resources Institute.
Sademetsän keskellä kiemurtelevia jokia ilmakuvassa.
Brasilia menetti vuonna 2019 eniten sademetsää. (Kuva: Neil Palmer / CIAT, CIFOR / CC BY-NC-ND 2.0)

Maailmasta katosi viime vuonna yhteensä 11,9 miljoonaa hehtaaria trooppista luonnontilaista metsää eli yhden jalkapallokentällisen verran joka kuudes sekunti, selviää tänään julkaistuista yhdysvaltalaisen Marylandin yliopiston keräämistä tiedoista.

Lähes kolmannes menetyksistä tapahtui niin sanotuissa kosteissa metsissä, jotka ovat erityisen tärkeitä biodiversiteetin ja hiilidioksidin sitomisen kannalta.

Metsäkato kiihtyi edellisvuodesta 2,8 prosenttia. Tuloksena syntyi ainakin 1,8 gigatonnia hiilidioksidipäästöjä, mikä vastaa 400 miljoonan auton päästöjä, kertoo tulokset julkistanut tutkimuslaitos World Resources Institute.

Tämän vuosisadan aikana vain vuosina 2016 ja 2017 metsää on kadonnut enemmän.

Eniten metsää menetti Brasilia. Sen jälkeen eniten metsää menettivät Kongon demokraattinen tasavalta, Indonesia, Bolivia ja Peru.

Metsäkatoa aiheuttavat muun muassa metsäpalot, metsien raivaaminen maatalousmaaksi sekä hakkuut.

Etenkin Brasilian Amazonilla puiden hakkaaminen maataloutta varten on viimeisen vuoden aikana lisääntynyt. Vaikka alueen metsäpaloista uutisoitiin viime vuonna paljon, monet niistä tapahtuivat jo valmiiksi tuhotuilla alueilla, joita oli raivattu maatalouden ja karjan laiduntamisen tarpeisiin, kirjoittavat WRI:n asiantuntijat Mikaela Weisse ja Elizabeth Dow Goldman.

Monet valtiot, järjestöt ja yritykset sitoutuivat vuonna 2010 puolittamaan globaalin metsäkadon vuoteen 2020 mennessä ja lopettamaan sen vuoteen 2030 mennessä.

”Useimmat maat ja yritykset epäonnistuvat sitoumustensa täyttämisessä, sillä trooppisten metsien katoaminen on yhtä korkealla kuin ennenkin”, Weisse ja Dow Goldman toteavat.

He varottavat, että koronavirus saattaa pahentaa metsäkatoa, jos lakeja ei toimeenpanna ja maat alkavat elvyttää talouksiaan esimerkiksi kaivannaisteollisuuden avulla, mikä voi johtaa metsätuhoon. Näin kävi esimerkiksi Indonesiassa Aasian finanssikriisin aikana.

Ympäristö ympäristöbiodiversiteettimetsät

Lue myös

Puita vuoren edustalla.

Öljy-yhtiöt Afrikan luonnonpuistojen kimpussa

Koska öljy-yhtiöiden on pakko turvautua yhä kalliimpiin etsintöihin erittäin syvällä meren pohjassa, ne hyökkäävät viimeiselle vedenpinnan yläpuolelle jäävälle rintamalle, missä kulut ovat viellä alhaisemmat: Afrikan luonnonpuistoihin ja makean veden varantoihin, kirjoittaa François Misser.
Poroja sulaneen lumen keskellä.

Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön tuore raportti tarkastelee muun muassa inarinsaamelaisia, jotka tuottavat itse noin 70 prosenttia ruuastaan. Alkuperäiskansojen ruokajärjestelmät saattavat kuitenkin kadota lähivuosina, raportti ennustaa.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.