Lisätalousarvioesitys: Suomelta rahaa köyhien maiden ilmastotoimiin ja muuttoliikkeen ehkäisyyn | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lisätalousarvioesitys: Suomelta rahaa köyhien maiden ilmastotoimiin ja muuttoliikkeen ehkäisyyn

Suomi on myöntämässä lisää rahaa vähiten kehittyneiden maiden ilmastorahastoon sekä kritiikkiäkin saaneeseen EU:n Afrikka-hätärahastoon.

Hallituksen vuoden toisessa lisätalousarvioesityksessä ehdotetaan 4,5 miljoonan euron lisäystä kehitysapubudjettiin.

Rahat on tarkoitus ohjata vähiten kehittyneiden maiden rahastoon sekä EU:n Afrikka-hätärahastoon.

”Kaksi rahoituslisäystä ovat kehityspolitiikan kokonaisuutta ajatellen pieniä mutta todella tarkkaan kohdennettuja. Ilmastorahastolla tuemme ilmastonmuutoksesta kaikkein eniten kärsiviä maita ja Afrikka-hätärahastolla vaikutamme muun muassa muuttoliikkeen perimmäisiin syihin. Molempien rahastojen tarpeet ovat niiden varoja suuremmat, joten Suomen lisäpanostukset tulevat todelliseen tarpeeseen”, toteaa ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen ulkoministeriön tiedotteessa.

Vähiten kehittyneiden maiden ilmastorahasto on vuonna 2001 perustettu vapaaehtoinen rahasto, jolla tuetaan sopeutumista ilmastonmuutokseen. Suomi ei ole muutamaan vuoteen ohjannut sille rahaa, mutta nyt sille aiotaan antaa kaksi miljoonaa euroa.

EU:n Afrikka-hätärahasto puolestaan perustettiin vuonna 2015 EU:n ja Afrikan huippukokouksessa. Se rahoittaa hankkeita, jotka vaikuttavat muuttoliikkeen taustasyihin. Varoja ohjataan Sahelin ja Tšad-järven alueelle, Afrikan sarveen ja Pohjois-Afrikkaan. Suomi antaa rahastoon ensi vuonna 2,5 miljoonaa euroa, painopisteenä Afrikan sarvi.

Rahasto on saanut myös kritiikkiä. Kansalaisjärjestöt moittivat tänä vuonna ilmestyneessä selvityksessään rahastoa siitä, että se suuntaa rahaa enemmän rajavalvontaan ja siirtolaisuuden kontrollointiin kuin köyhyyden vähentämiseen.

Hallitus antoi lisätalousarvioesityksen eduskunnalle eilen.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia