Raportti: EU:n Afrikka-hätärahasto keskittyy muuttoliikkeeseen köyhyyden sijasta | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Raportti: EU:n Afrikka-hätärahasto keskittyy muuttoliikkeeseen köyhyyden sijasta

EU suuntaa turhan innokkaasti kehitysapurahaa siirtolaisuuden torjuntaan etenkin Nigerissä ja Libyassa, kritisoidaan tuoreessa järjestöraportissa.

Broken EU flag

EU:n Afrikka-rahasto palvelee etenkin Euroopan etuja, käy ilmi tuoreesta raportista. Kuva: Derek Bennett / CC BY 2.0.

Vuonna 2015 perustettu EU–Afrikka-hätärahasto on suunnannut rahaa köyhyyden vähentämisen sijasta etenkin rajavalvontaan ja siirtolaisuuden kontrollointiin, kritisoidaan tuoreessa järjestöraportissa.

”On olemassa kasvava huoli siitä, että rahastoa käytetään poliittisena välineenä ja keskitytään nopeisiin projekteihin, joiden tarkoituksena on hillitä muuttoliikettä Eurooppaan. Se ei ole kehitysavun tarkoitus EU:n oman Lissabonin sopimuksen mukaan”, muistuttaa eurooppalaisten kehitysjärjestöjen kattoverkosto Concord tuoreessa raportissaan (pdf).

EU–Afrikka-hätärahasto perustettiin vuonna 2015, kun Eurooppaan alkoi saapua yhä enemmän siirtolaisia ja pakolaisia. Siitä oli joulukuun 2017 loppuun mennessä myönnetty yhteensä noin 2,1 miljardia euroa Afrikassa toteutettaviin 131 hankkeeseen. Rahaston varoista 90 prosenttia on virallista kehitysapua, jonka päätarkoituksena pitäisi olla EU:n omienkin määritelmien mukaan köyhyyden vähentäminen.

Concord haastatteli viranomaisia ja kansalaisyhteiskunnan edustajia Libyassa, Etiopiassa ja Nigerissä. Se kritisoi etenkin yhteistyötä Libyassa ja Nigerissä, joissa rahaston hankkeet ovat keskittyneet enimmäkseen muuttoliikkeen hallintaan ja rajavalvonnan tukemiseen.

Esimerkiksi Libyassa EU on kouluttanut paikallista rannikkovartiostoa ja tukenut turvallisuusjoukkoja rajavalvonnassa. Samalla se tulee tukeneeksi haurasta hallintoa, joka on ollut mukana siirtolaisten ihmisoikeuksien loukkauksissa, raportissa varoitetaan.

Etiopiassa tilanne on parempi, sillä siellä EU on esimerkiksi tukenut työllisyysprojektia, jossa ihmisiä työllistetään teollisuusalueille. Etiopiassakin EU on kuitenkin tehnyt yhteistyötä siirtolaisten palautuksissa.

Raportissa suositellaan kehitysavun käyttöä sille kuuluviin tarkoituksiin sekä EU:n siirtolaisuus- ja kehitysnäkökulmien uudelleenmäärittelyä. Siirtolaisille ja pakolaisille pitäisi myös taata laillisia reittejä, raportissa todetaan.

EU on saanut viime aikoina kritiikkiä muualtakin etenkin Libya-yhteistyöstä. Libya sulkee siirtolaisia pidätyskeskuksiin, joissa heitä on kidutettu ja tapettu. Järjestöjen mukaan unioni on osavastuussa ongelmista, koska se tukee maan viranomaisia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia