Uutiset Hlbti-oikeudet maailmalla

Lesbojen raiskaajille etsitään kuria Etelä-Afrikassa

Tuleva laki viharikoksista lupaa turvaa seksuaalivähemmistöille, kirjoittaa Melany Bendix.

(IPS) -- "Pelkään koko ajan, että minut raiskataan", sanoo Länsi-Kapin Gugulethussa asuva Thembela. Pelkoon on aihetta, sillä moni eteläafrikkalainen mies haluaa "parantaa" lesboja raiskaamalla.

Pelkällä etunimellä haastateltu Thembela, 26, ohjaa televisiolle dokumenttisarjaa Street Talk. Hän arvelee, että miehet vihaavat lesboja, koska he kokevat nämä uhkaksi.

"Asun kumppanini kanssa, eikä lesboutemme ole salaisuus naapurustossa. Emme mahda mitään, jos miesjoukkio tunkeutuu kotiimme raiskausaikein", Thembela kertoo. Hänen lesboystävistään moni on joutunut seksuaalisen väkivallan kohteeksi.

Väkivallasta kärsivät muutkin kuin lesbot. Vuonna 2012 Etelä-Afrikan poliisi kirjasi 64 000 raiskausta. Rikostutkijoiden mukaan se on vain prosentti tapauksista, joista valtaosa jää pimentoon.

Oma rikosnimike

Oikeusministeriö valmistelee nyt poliittista linjausta viharikosten, vihapuheen ja syrjinnän torjumiseksi. Apulaisoikeusministeri John Jeffreyn mukaan sen pohjalta on tarkoitus laatia laki.

Jeffrey lupaa, että keskustelu linjauksesta alkaa pikapuoliin. Tarkoituksena on julistaa pannaan kaikki viharikokset, mukaan lukien muukalaisviha ja rasismi.

Tilanteen vakavuutta kuvaa se, että viharikoksille tarvitaan oma rikosnimike, sanoo Cobus Fourie sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöjä puolustavasta järjestöstä.

Uudelle määrittelylle ja lainsäädännölle on suuri tarve, koska sen jälkeen asiasta saadaan myös tilasto- ja tutkimustietoa, lisää Ingrid Lynch Triangle Project -järjestöstä. "Se, mitä nyt tiedämme, on vain jäävuoren huippu."

Laki ei korjaa asenteita

Oikeustieteen professori Pierre de Vos muistuttaa, ettei laki kykene muuttamaan asenteita.

Vaikka Etelä-Afrikan laki sallii nykyisin homoliitot, vähemmistöihin kuuluvat kärsivät silti väkivallasta ja syrjinnästä. "Perustuslaillisten oikeuksien turvaaminen heille on yhä vaikeaa", de Vos sanoo.

Asiantuntijoiden mukaan asenteiden on muututtava koko lainvalvontajärjestelmässä. Nykyisin paljon viharikoksia jää ilmoittamatta, koska uhria nöyryytetään ja syrjitään myös poliisiasemalla hänen seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi.

Koulutus avuksi

Sekä Fourie että de Vos panevat toivonsa koulutukseen, joka voi muuttaa asenteita ja vähentää viharikoksia pitkällä aikavälillä.

"Ennakkoluulojen torjuminen vaatii tiukkaa kasvatusta aina peruskoulusta ministeriöihin", de Vos sanoo.

Johannesburgin Out-ryhmän terveystyöntekijä Johan Meyer uskoo, että uusi laki voi toimia aiempia paremmin, koska niin oikeusministeriö, syyttäjälaitos kuin poliisivoimatkin ovat aktiivisesti mukana valmistelussa.

Kolminkertaisen lukon oveensa asentanut Thembela toivoo samaa. "Jos laki toisiaan saattaisi raiskaajat vastuuseen, ehkä he miettisivät kahdesti."

Hlbti-oikeudet maailmalla ihmisoikeudetseksuaalisuuslakioikeus ja rikos Etelä-Afrikka Suomen IPS

Lue myös

Ihmisiä kulkueessa puistossa sateenkaarilippujen ja ilmapallojen kera.

Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”

Unkarissa ei voi enää muuttaa syntymässä määriteltyä sukupuolta esimerkiksi henkilöllisyystodistukseen. Lakimuutos sai jo etukäteen laajaa kritiikkiä sekä kotimaassa että kansainvälisesti, sillä se rikkoo trans- ja intersukupuolisten oikeuksia ja sen pelätään vain lisäävän syrjintää.
Sateenkaarilippu

Malesia langetti kovat rangaistukset homoudesta epäillyille – Jo toinen keppirangaistus runsaan vuoden vuoden sisään

Malesian hallitus on luvannut parantaa ihmisoikeustilannetta, mutta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen syrjintä pahenee. Viisi miestä tuomittiin kepiniskuihin yrityksestä harrastaa ”luonnonvastaista” seksiä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat ”pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Nainen pöydän takana.

Alkuperäiskansojen maat ovat vaarassa, kun talouksia elvytetään pandemian jäljiltä

Kiinnostus alkuperäiskansojen asuttamien alueiden luonnonvaroihin on lisääntynyt, sillä talouksille halutaan piristysruiske koronapandemian jälkeen. Se voi pahentaa pandemian vaikutuksia, varoittaa Amerikkojen ihmisoikeuskomission varapresidentti Antonia Urrejola.
Mies ja lapsi tulvavedessä kelluvassa veneessä.

Bangladeshissa on pahimmat tulvat vuosiin – Noin 5,5 miljoonaa ihmistä kärsii seurauksista

Bangladeshin monsuunikaudella sataa aina, mutta tänä vuonna sateet ovat olleet poikkeuksellisen rankkoja ja tulvat kestäneet kauan. ”Ne, joilla ei laillani ole minne mennä, elävät taloissa, jotka ovat osittain veden alla. Huoneessamme on polven syvyydeltä vettä”, kertoo räätäli Arif Hossain.
Hengityssuojaimella varustettu nainen ompelukoneen ääressä.

Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa

Osa vaatebrändeistä kieltäytyi koronakeväänä maksamasta jo toimitettuja tuotteita. Vaikutuksista kärsivät eniten Aasian vaatetehtaiden työntekijät, joista moni on nyt pudonnut tyhjän päälle.
Vaurioituneita rakennuksia ja miehiä raivaamassa raunioita.

Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi

Unicefin hätäapukeräys tuotti kolmessa päivässä yli 100 000 euroa. Maa tarvitsee hätäavun lisäksi myös jälleenrakentamista.

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Koronavirus supistaa vaateteollisuutta, ja seuraukset osuvat pahimmin kehitysmaiden työntekijöihin – Miljoonat ovat jääneet ilman palkkaansa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Suomalaisjärjestöiltä tukea Beirutin avustustyöhön – Räjähdys on maalle jälleen uusi kriisi
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen