Uutiset Kehitysyhteistyöleikkaukset

Leikkaukset saattavat viedä yli puolet YK-järjestöjen yleistuesta

Suomi leikkaa monenkeskisestä kehitysyhteistyöstä enemmän kuin mistään muusta kehitysyhteistyön osasta.
(Kuva: Steve Calcott / cc 2.0)

Osa kansainvälisistä YK-järjestöistä saattaa jäädä jatkossa kokonaan ilman ulkoministeriön monenkeskistä kehitysyhteistyörahoitusta, mikäli Suomen tämänhetkinen talousarvioesitys toteutuu.

Elokuussa julkaistun valtion talousarvioesityksen mukaan Suomen kehitysyhteistyöbudjetista vain reilut 119 miljoonaa euroa varataan ensi vuonna niin sanottuun monenkeskiseen kehitysyhteistyöhön, eli esimerkiksi kansainvälisten YK-järjestöjen yleisavustuksiin sekä kansainvälisille ja alueellisille kehitysrahoituslaitoksille.

Summa on noin 56 prosenttia vähemmän kuin tälle vuodelle budjetoitiin, ja se on määrällisesti suurin leikkaus, jota Suomi suunnittelee kehitysyhteistyöbudjettinsa. Yhteensä kehitysyhteistyöstä leikataan ensi vuonna 300 miljoonaa euroa.

Suomen YK-liitto, Suomen Unicef ja Suomen UN Women pelkäävät, että YK-järjestöihin kohdistuva leikkaus tulee olemaan 56:ta prosenttiakin suurempi, sillä osa kansainvälisten kehitysrahoituslaitosten tuesta on sidottua, eikä niiltä siksi ole yhtä helppo leikata kuin YK-järjestöiltä.

Niinpä kansainvälisten YK-järjestöjen tukileikkaukset voivat nousta jopa yli 60 prosenttiin, järjestöt arvioivat tämänpäiväisessä kannanotossaan. Tämänhetkisen talousarvioesityksen mukaan tuettavia toimijoita myös vähennetään ensi vuonna, mikä voi tarkoittaa, että osa järjestöistä jää kokonaan ilman monenkeskistä tukea.

Tarkempia tietoja monenkeskisen kehitysyhteistyön leikkausten kohdentumisesta ei vielä ole saatavilla. Ulkoministeriön mukaan lisätietoa on luvassa syyskuun 28. päivänä, jolloin hallituksen lopullinen esitys talousarvioksi julkistetaan.

Suomalaiset YK-järjestöt eivät saa rahoitustaan monenkeskisestä kehitysyhteistyötuesta, vaan pääosin kansalaisjärjestötuesta. Siitä leikataan ensi vuonna 43 prosenttia.

Suomi näyttää huonoa esimerkkiä

Kansainväliset YK-järjestöt saavat Suomen kehitysyhteistyöbudjetista rahoitusta myös muiden budjettimomenttien, kuten humanitaarisen avun, kautta. Siitä huolimatta myös monenkeskinen tuki on merkittävää. Suomi nousi viime vuonna esimerkiksi YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin suurimmaksi rahoittajaksi, ja se on myös tärkeä YK:n lastenrahasto Unicefin ja väestörahasto UNFPA:n tukija.

Suomen UN Womenin toiminnanjohtajan Elina Multasen mukaan leikkaukset vaikuttaisivatkin YK-järjestöjen toimintaan monin erin avoin. Hän muistuttaa, että monet niistä toimivat rauhan, turvallisuuden, demokratian ja ihmisoikeuksien eteen – kaikki ajankohtaisia teemoja nykyisen maailmanpoliittisen tilanteen, kuten pakolaiskriisin, takia. Samalla YK:ssa eletään tärkeää aikaa myös uusien kehitystavoitteiden ja Pariisin ilmastokokouksen vuoksi.

Leikkauksissa ei ole kyse hänen mukaansa pelkästä rahasta.

"Kyse on siitä, millaisen viestin tämä antaa Suomen valinnoista ja vaikutusvallasta, mitä se tekee Suomen maineelle ja millaisen esimerkin se antaa muille rahoittajavaltioille", hän kritisoi.

Kehitysyhteistyöleikkaukset kehitysyhteistyöpolitiikkaYK Suomi Suomen UN WomenSuomen UNICEFSuomen YK-liitto

Lue myös

Laskin ja kolikoita

Järjestöjen osuus kehitysyhteistyörahoista uhkaa laskea entisestään

Kehitysjärjestöjen kattojärjestö Kepan mukaan järjestöt ovat saamassa ensi vuonna ensimmäistä kertaa lähes 20 vuoteen alle seitsemän prosenttia kehitysyhteistyömäärärahoista. Rauhanjärjestöille taas suunnitellaan uusia leikkauksia.

Suomi viime vuonna suurimpia kehitysavun leikkaajia

Tuoreiden tilastojen mukaan Suomen kehitysyhteistyömäärärahat putosivat viime vuonna runsaan kolmanneksen edellisvuodesta. Eniten leikattiin monenkeskisestä yhteistyöstä, käytännössä YK-järjestöiltä.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Tehdas tupruttaa savua veden äärellä

EU-maiden kansallisille ilmasto- ja energiasuunnitelmille vaatimaton arvosana – Suomen suunnitelma viidenneksi paras

EU-maiden pitää jättää komissiolle lopulliset ilmasto- ja energiasuunnitelmansa tämä vuoden lopussa. Luonnokset eivät ole riittävän kunnianhimoisia, mikäli halutaan päästä nollapäästöihin, selviää tutkimuksesta.
Nainen kalavatien äärellä

Etelä-Sudanin rauha luo toivoa myös rajanaapuri Etiopiassa – Gambellan kaupunkiin paenneet eivät kuitenkaan vielä ryhdy pakkaamaan

Etelä-Sudanin sodan osapuolten viime vuoden lopulla tekemä rauhansopimus on toiminut hieman aiempia sopimuksia paremmin, ja se näkyy myös naapurimaa Etiopian puolella. Rauhan onnistumisen mittareihin kuuluu kuitenkin myös se, palaavatko ihmiset lopulta kotiseudulleen.
Lentokoneen siipi, taustalla auringonlasku

EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti

Financial Times -lehden ja Transport & Environment -järjestön käsiinsä saaneen raportin mukaan lentoveron vaikutukset unionin työllisyyteen ja bruttokansantuotteeseen olisivat merkityksettömät. EU komissio ei ole vielä julkaissut raporttia.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa