Lasten aliravitsemus on kasvanut Gazassa poikkeuksellista vauhtia – Yli 15 prosenttia Pohjois-Gazan pikkulapsista kärsii akuutista nälästä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lasten aliravitsemus on kasvanut Gazassa poikkeuksellista vauhtia – Yli 15 prosenttia Pohjois-Gazan pikkulapsista kärsii akuutista nälästä

Aliravitsemus on kasvanut Gazassa sodan aikana globaalilla mittakaavallakin poikkeuksellista tahtia, varoittavat YK-järjestöt. 95 prosenttia alueen kotitalouksista rajoittaa aterioidensa määrää ja kokoa.

Palestiinan lippu ja Free Gaza -graffiti.

Mielenosoitus Gazan puolesta Lissabonissa tammikuussa. Kuva: Lula Eva Blue / CC BY-NC 2.0 DEED.

Lasten sekä raskaana olevien ja imettävien naisten aliravitsemus on kasvanut Gazassa jyrkästi.

Humanitaaristen toimijoiden tekemän selvityksen mukaan Pohjois-Gazan alle kaksivuotiaista 15,6 prosenttia kärsii akuutista aliravitsemuksesta. Alueelle ei ole saatu viime viikkoina juuri lainkaan apua. 

Aliravituista lapsista lähes kolme prosenttia kärsii vakavasta alipainoisuudesta, joka on aliravitsemuksen vakavin, henkeä uhkaava muoto.

Gazan eteläosissa Rafahissa akuutista aliravitsemuksesta kärsii viisi prosenttia alle kaksivuotiaista. Sinne humanitaarista apua on pystytty toimittamaan enemmän.

Ennen konfliktia alle vain 0,8 prosenttia alle viisivuotiaista oli akuutisti aliravittuja.  Aliravitsemuksen kasvu näin paljon vain kolmen kuukauden aikana onkin globaalisti ennennäkemätöntä, järjestöt sanovat. 

Tutkimus tehtiin tammikuussa, joten tilanne on tällä hetkellä todennäköisesi vakavampi.

”Olemme varoittaneet viikkojen ajan, että Gazan kaista on ravitsemuskriisissä. Jos konflikti ei lopu nyt, lasten ravitsemus romahtaa edelleen, ja se johtaa kuolemiin tai terveysongelmiin, jotka vaikuttavat Gazan lapsiin heidän koko loppuelämänsä ajan”, sanoo Unicefin humanitaarisen toiminnan varajohtaja Ted Chaiban tiedotteessa.

Järjestöt varoittavat, että tilanne todennäköisesti pahenee, ellei apua saada lisää. Ne vaativat humanitaarista tulitaukoa, sairaaloiden ja terveystyöntekijöiden suojelua ja avun päästämistä perille.

Selvityksen mukaan 90 prosenttia alle kaksivuotiaista ja 95 prosenttia raskaana olevista ja imettävistä naisista kuluttaa korkeintaan kahta ruoka-aineryhmää päivittäin. 95 prosenttia kotitalouksista rajoittaa aterioidensa määrää ja kokoa. Useimmat aikuiset rajoittavat syömistään, jotta lapsille riittäisi ruokaa.

Ongelmana on myös vesipula. Tutkituilla kotitalouksilla oli keskimäärin alle litra vettä käytössään henkeä kohti päivittäin. Humanitaaristen standardien mukaan hätätilanteissakin vettä pitäisi saada vähintään kolme litraa.

Vesipula lisää tauteja, ja ainakin 90 prosentilla alle viisivuotiaista kärsiikin yhdestä tai useammasta tartuntataudista. Ripulitapausten määrä on 23-kertaistunut.

”Nälkäiset, heikot ja syvästi traumatisoituneet lapset sairastuvat todennäköisemmin, ja lapset, jotka ovat sairaita, etenkin ripulin takia, eivät pysty hyödyntämään ravinteita hyvin. Se on vaarallista ja traagista, ja se tapahtuu silmiemme edessä”,  sanoo WHO:n hätäterveysohjelman johtaja Mike Ryan tiedotteessa.

Israelin ja Gazassa valtaa pitävän äärijärjestö Hamasi konflikti kärjistyi, kun Hamas hyökkäsi lokakuun 7. päivänä Israeliin. Noin 1 200 israelilaista kuoli. Israelin käynnistämässä hyökkäyksessä Gazaan on kuollut yli 28 000 ihmistä, joista suurin osa naisia ja lapsia.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia