Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan vastuunottoa koronan takia maksamatta jääneistä vaatetyöläisten palkoista – Erorahojen kustannukset olisivat vain 10 senttiä per t-paita

Työoikeusjärjestö Worker Rights Consortium löysi 31 tehdasta, joiden 37 637 työntekijää on menettänyt maksamattomina palkkoina yhteensä noin 33,5 miljoonaa euroa. Todennäköisesti kyse on jäävuoren huipusta, se sanoo.

Kaksi pyykkipoikaa farkkujen yläosassa

Korona vei monilta vaatetehtaiden työläisiltä elannon. Länsimaisilta brändeiltä vaaditaan nyt enemmän vastuuta, jotta edes irtisanomiskorvaukset saataisiin maksettua. Kuva: Chris Angle / CC BY-NC 2.0.

Vaatimukset koronapandemian talousvaikutusten korvaamisesta vaatealan työntekijöille kiihtyvät. Yli 220 ihmisoikeusjärjestöä vaatii globaaleja vaatebrändejä ja jälleenmyyjiä allekirjoittamaan ammattiliittojen kanssa sopimuksen erorahastosta, josta irtisanotuille vaatealan työntekijöille maksettaisiin heille kuuluvat irtisanomiskorvaukset.

Vaihtelevien arvioiden mukaan koronapandemian vuoksi jopa kymmenen prosenttia maailman 35 miljoonasta vaatetyöntekijästä on irtisanottu koronapandemian takia. Selvitysten mukaan monet heistä kärsivät nyt nälkää, sillä heidän palkanmaksunsa keskeytyi nopeasti, palkka oli jo ennestään huono, kaikille ei maksettu irtisanomiskorvauksia eikä kaikissa maissa ole mahdollista saada työttömyystukia.

Kritiikki on kohdistunut etenkin suuriin länsimaisiin vaatebrändeihin, sillä ne alkoivat perua tilauksiaan nopeasti kehitysmaiden tehtailta pandemian suljettua vaatekaupat. Osa firmoista kieltäytyi maksamasta jo kuljetettuja tai tuotannossa olevia tilauksia, mikä johti nopeasti tehtaiden sulkeutumiseen ja työntekijöiden irtisanomisiin. Moni jäi kokonaan ilman palkkaa, koska tehtailla ei ollut enää varaa maksaa työntekijöilleen.

Järjestöjen kampanjoinnin seurauksena osa firmoista on kyllä suostunut maksamaan tilauksensa, mutta monien vaatetyöntekijöiden tilanne on yhä huono. Lisäksi jotkut brändit ovat kaupan palauduttua myös pyrkineet painamaan hintoja alas tahallaan.

Yhdysvaltalaisen työoikeusjärjestön Workers Rights Consortiumin (WRC) tuoreen selvityksen (pdf) mukaan vähintään kymmenet tuhannet työntekijät eivät ole potkujen yhteydessä saaneet heille lain mukaan kuuluvaa irtisanomiskorvausta.

Tehtaissa, joiden työntekijöiden palkkoja ei ole maksettu, on valmistettu vaatteita esimerkiksi Adidakselle, Amazonille, Gapille, Nextille, Nikelle, Targetille, Walmartille ja Zaralle.

WRC löysi 31 tehdasta, joiden 37 637 työntekijää on menettänyt maksamattomina palkkoina yhteensä noin 39,8 miljoonaa dollaria eli noin 33,5 miljoonaa euroa. Todennäköisesti kyse on vain jäävuoren huipusta, se sanoo. Viitteitä samasta ilmiöstä löytyi myös 210 muulta tehtaalta, mutta niitä ei pystytty vahvistamaan.

Osa vaatetyöläisistä on odottanut koko vuoden irtisanomiskorvauksiaan eikä voi ruokkia lapsiaan. Joka kuukausi enemmän tehtaita menee kiinni eikä työntekijöille jää mitään. -- Rahasto on ainoa tapa asettaa työnantajat ja brändit vastuuseen ja varmistaa, että potkut saaneet vaatetyöläiset eivät enää jää ilman erorahaa, johon he ovat laillisesti oikeutettuja”, sanoo WRC:n kriisijohtaja ja raportin kirjoittaja Liana Foxvog tiedotteessa.

Rahaston rahoittaisivat brändit, joille kustannukset olisivat arvioiden mukaan vain kymmenen senttiä per t-paita, laskee rahastoa vaativa Pay your workers -kampanja.

Vetoomuksia sen perustamiseen kerätään myös tavallisilta kansalaisilta. Suomessa allekirjoitusten keruuta koordinoi Eettisen kaupan puolesta ry.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia