Lähetysseuran toiminnanjohtaja toivoo oppilaskotiasian selvittämistä | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähetysseuran toiminnanjohtaja toivoo oppilaskotiasian selvittämistä

Tuore kirja avaa uudelleen Suomen Lähetysseuran taiwanilaisen oppilaskodin väitettyä pedofiilirinkitapausta.

Suomen Lähetysseura ei kommentoi tarkemmin uusia tietoja, jotka liittyvät uudessa kirjassa esiin nostettuihin hyväksikäyttötapauksiin järjestön Taiwanin oppilaskodissa.

Järjestön tiedotteen mukaan oppilaskotiin liittyviä asioita on käsitelty vuosituhannen vaihteessa eikä ajankohdan jälkeisiä tapahtumia kommentoida.

Ylen haastatteleman Lähetysseuran toiminnanjohtajan Seppo Rissasen mukaan asia pitäisi kuitenkin selvittää perusteellisesti, mikäli se vielä on mahdollista. Hänen mukaansa asiaa ei aikoinaan selvitetty perin juurin.

Toimittaja Janne Villan tuoreen kirjan mukaan Lähetysseuran Taiwanin oppilaskodissa toimi 1960-luvulta 1990-luvulle pedofiilirinki, jonka uhreja oli jopa 30 – suomalaisten ja ulkomaalaisten lähetystyöntekijöiden lapsia sekä myös ulkopuolisia. Tekijät olivat sekä suomalaisia että ulkomaalaisia, ja tapauksiin liittyi myös lapsipornoa.

Hyväksikäyttöepäilyjä tutkittiin jo vuonna 1995, kun kaksi entistä oppilasta teki rikosilmoituksen. Syytteitä ei kuitenkaan nostettu. Nyt tapaukset ovat jo vanhentuneita. Villan mukaan tutkinta loppui merkillisesti kesken.

"Asia on jäänyt selvittämättömäksi, ja uusia uhreja on tullut esiin vasta parin viime vuoden aikana", Villa sanoo Ylen haastattelussa.

Suomen Lähetysseura kertoo purkaneensa vangittuna olleen työntekijänsä työsuhteen. Oppilaskodin toiminnasta tehtiin myös kartoitus, ja Lähetysseuran lähetysjohtaja erosi tehtävästään katsottuaan epäonnistuneensa oppilaskodin valvonnassa. Lähetysseura kertoo myös tukeneensa nuorten kuntoutusta.

Lähetysseuran tarkoituksena oli pyytää poliisia tutkimaan oppilaskodin toimintaa, mutta kun kukaan nuorista ei halunnut käynnistää uutta oikeusprosessia eikä poliisin aiemmasta tutkinnasta löytynyt eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan puutteita, päätös poliisitutkinnan pyytämisestä purettiin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia