Uutiset

Lähetysseuran toiminnanjohtaja toivoo oppilaskotiasian selvittämistä

Tuore kirja avaa uudelleen Suomen Lähetysseuran taiwanilaisen oppilaskodin väitettyä pedofiilirinkitapausta.
(Kuva: Coyote2024 / cc 2.0 / Flickr)

Suomen Lähetysseura ei kommentoi tarkemmin uusia tietoja, jotka liittyvät uudessa kirjassa esiin nostettuihin hyväksikäyttötapauksiin järjestön Taiwanin oppilaskodissa.

Järjestön tiedotteen mukaan oppilaskotiin liittyviä asioita on käsitelty vuosituhannen vaihteessa eikä ajankohdan jälkeisiä tapahtumia kommentoida.

Ylen haastatteleman Lähetysseuran toiminnanjohtajan Seppo Rissasen mukaan asia pitäisi kuitenkin selvittää perusteellisesti, mikäli se vielä on mahdollista. Hänen mukaansa asiaa ei aikoinaan selvitetty perin juurin.

Toimittaja Janne Villan tuoreen kirjan mukaan Lähetysseuran Taiwanin oppilaskodissa toimi 1960-luvulta 1990-luvulle pedofiilirinki, jonka uhreja oli jopa 30 – suomalaisten ja ulkomaalaisten lähetystyöntekijöiden lapsia sekä myös ulkopuolisia. Tekijät olivat sekä suomalaisia että ulkomaalaisia, ja tapauksiin liittyi myös lapsipornoa.

Hyväksikäyttöepäilyjä tutkittiin jo vuonna 1995, kun kaksi entistä oppilasta teki rikosilmoituksen. Syytteitä ei kuitenkaan nostettu. Nyt tapaukset ovat jo vanhentuneita. Villan mukaan tutkinta loppui merkillisesti kesken.

"Asia on jäänyt selvittämättömäksi, ja uusia uhreja on tullut esiin vasta parin viime vuoden aikana", Villa sanoo Ylen haastattelussa.

Suomen Lähetysseura kertoo purkaneensa vangittuna olleen työntekijänsä työsuhteen. Oppilaskodin toiminnasta tehtiin myös kartoitus, ja Lähetysseuran lähetysjohtaja erosi tehtävästään katsottuaan epäonnistuneensa oppilaskodin valvonnassa. Lähetysseura kertoo myös tukeneensa nuorten kuntoutusta.

Lähetysseuran tarkoituksena oli pyytää poliisia tutkimaan oppilaskodin toimintaa, mutta kun kukaan nuorista ei halunnut käynnistää uutta oikeusprosessia eikä poliisin aiemmasta tutkinnasta löytynyt eduskunnan oikeusasiamiehen mukaan puutteita, päätös poliisitutkinnan pyytämisestä purettiin.

Järjestöjen toiminta uskontooikeus ja rikos TaiwanSuomi Suomen Lähetysseura

Lue myös

Vaaleankeltainen puutalo, Helsingin Rauhanasema

Täydentävä budjettiesitys: Rauhanjärjestöille tulossa lisärahaa

Rauhanjärjestöjen rahoitus halutaan palauttaa vuotta 2016 edeltävälle tasolle. Myös ulko- ja turvallisuuspolitiikan järjestöille sekä ympäristöille esitetään lisärahaa.
Eurokolikoita, Suomen 100-vuotisjuhlan juhlarahoja

Pakolaisneuvonta yritetään pelastaa hätäkeräyksellä

Turvapaikanhakijoiden oikeusapuun vuonna 2016 tehdyt muutokset ovat supistaneet rajusti Pakolaisneuvonnan toimintaa. Nyt järjestön toiminta yritetään turvata hätäkeräyksen avulla.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Fight racism -kyltti rakennuksen edustalla

Podcast: Rasistinen nimittely vahingoittaa mielenterveyttä – ”Kuulemme sitä niin paljon, että luulemme sen olevan normaalia”, sanoo Fiona Musangamfura

63 prosenttia Suomen tummaihoisista on kokenut rasistista syrjintää. Se on tuttua Fiona Musangamfuralle, joka vei nimittelyn lopulta oikeuteen. Maahanmuuttajien terveysongelmista väitelleen Shadia Raskin mukaan terveyspalveluissa ei vielä ymmärretä syrjinnän terveysvaikutuksia. Kuuntele podcast!
Koululaisia pulpettien ääressä

Koronavirus on sulkenut suurimman osan maailman kouluista – Valmiiksi vaikeassa asemassa oleva kärsivät eniten

Koulujen sulkeminen vaikuttaa lähes 1,7 miljardin koululaiseen ja opiskelijaan. Koulutuksen lisäksi moni menettää myös kouluateriat.
Sininen muovipallo, jossa punaisia piikkejä

Koronavirus koettelee demokratiaa

Demokratian taantuminen vakiintuneissakin demokratioissa on ollut trendinä jo pidempään, ja koronaviruksen kaltainen kriisi voi osaltaan vauhdittaa kehitystä, kirjoittavat demokratiajärjestö Demon asiantuntijat Anna Juhola ja Jussi Kanner.
Temppelin raunioituneita pylväitä

Tutkimus: Demokratiaa ei juuri käsitellä Euroopan opettajakoulutuksessa – Syynä on se, ettei demokratia ole aiemmin ollut uhattuna, sanoo lehtori Matti Rautiainen

Demokratiakasvatusta on kehitetty Suomessa jonkin verran 2010-luvulla, mutta aihe näkyy edelleen melko vähän opettajakoulutuksen sisällössä ja opetussuunnitelmassa. Sama tilanne on monissa muissa maissa.
Vesihana ulkona

Käsienpesu on tehokas tapa ehkäistä koronaa, mutta monille se ei ole mahdollista – Pakolaisapu aloitti hygieniakoulutukset Ugandan pakolaisasutusalueilla

Saippua on monilla kehittyvillä alueilla luksusta. YK:n asiantuntijat muistuttavat vesipalvelujen tärkeydestä koronapandemian taltuttamiseksi.

Tuoreimmat