Lähes puolet sudanilaisista tarvitsee humanitaarista apua – YK julkaisi ennätyssuuren avustusvetoomuksen | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lähes puolet sudanilaisista tarvitsee humanitaarista apua – YK julkaisi ennätyssuuren avustusvetoomuksen

Sudanin taistelut ovat jatkuneet yli kuukauden ja noin miljoona ihmistä on paennut. YK on saanut raportteja myös seksuaalisesta väkivallasta.

Ihmisiä istumassa puiden varjossa.

Sudanin konflikti on tehnyt monista eteläsudanilaisista kaksinkertaisia pakolaisia. He pakenivat alun perin Etelä-Sudanin konflikteja Sudaniin. Nyt Sudanin konflikti on pakottanut osan palaamaan takaisin Etelä-Sudaniin. Kuva Etelä-Sudanin rajalta Panakuachista. Kuva: Peter Bateman / UNMISS / CC BY-NC-ND 2.0.

YK-järjestöt tarvitsevat vajaat kolme miljardia dollaria toimittaakseen apua Sudanin konfliktista kärsiville ihmisille.

”25 miljoonaa ihmistä, yli puolet Sudanin väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua ja suojelua. Tämä on suurin määrä, jonka olemme koskaan nähneet maassa. -- Myös rahoitustarve on suurempi kuin minkään muun Sudanin humanitaarisen vetoomuksen”, kertoi YK:n humanitaarisen avun koordinaatiotoimiston edustaja Ramesh Rajasingham keskiviikkona.

Ihmiset tarvitsevat suojaa taisteluilta, asuinpaikan, terveyspalveluita, ruokaa, vettä, viemäröintiä ja hoitoa traumoihinsa. Muutama kuukausi sitten humanitaariset tarpeet olivat vajaa puolet tämänhetkisestä tarpeesta.

YK:n mukaan rahoitusta tarvittaisiin 2,56 miljardia dollaria eli noin 2,38 miljardia euroa. Summalla voitaisiin auttaa noin 18:aa miljoonaa ihmistä. Lisäksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR laskee omaksi tarpeekseen 472 miljoonaa dollaria eli noin 438 miljoonaa euroa. Rahat suunnattaisiin Sudanista paenneiden auttamiseen.

Sudanin väkivaltaisuudet alkoivat huhtikuun puolivälissä, kun vallanjaosta pitkään kiistelleet Sudanin armeija sekä puolisotilaalliset RSF-joukot aloittivat taistelut.

YK:n mukaan ainakin 676 ihmistä on kuollut ja yli 5 500 loukkaantunut. Noin miljoona ihmistä on paennut. Heistä 220 000 on suunnannut naapurimaihin, kuten Tšadiin, Keski-Afrikan tasavaltaan ja Egyptiin. Osa pakolaisista on aiemmin Sudaniin paenneita eteläsudanilaisia, jotka ovat nyt joutuneet palaamaan omaan kotimaahansa. 

Rajasingham varoitti myös, että on merkkejä siitä, että kriisi kehittyy alueelliseksi hätätilaksi. OCHA on saanut raportteja myös seksuaalisesta väkivallasta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia