Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Kuubalaisten ohituskaista Yhdysvaltoihin närästää Meksikossa

Kuubalaiset pääsevät maahan helposti, mutta keskiamerikkalaisista köyhistä ei välitä kukaan.
Raja-aita Yhdysvaltain San Diegon ja Meksikon Tijuanan välillä. (Kuva: V.T. Polywoda / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Joka vuosi noin puoli miljoonaa keskiamerikkalaista uhmaa vaaroja yrittäessään päästä Meksikon kautta siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin. Tieto kuubalaisille avatusta "ohituskaistasta" ei ilahduta heitä.

Maahanpyrkijöiden eriarvoinen kohtelu lähtee Yhdysvalloista, joka on vuodesta 1966 luvannut jokaiselle kuubalaiselle oleskeluluvan vuoden sisällä maahan tulosta, olipa reitti laillinen tai laiton.

Kuubalaisten reitti on viime aikoina kulkenut eteläamerikkalaisen Ecuadorin kautta, sillä maa myönsi heille viisumivapauden 2014. Matka jatkui sieltä Keski-Amerikkaan, mutta siihen tuli yllättävä stoppi marraskuussa. Liki 8 000 kuubalaista juuttui Costa Ricaan, koska Nicaragua esti heiltä maahantulon.

Asiaa setvittiin Costa Rican, El Salvadorin, Guatemalan ja Meksikon kesken. Nicaragua päätettiin jättää sivuun ja ensimmäiset 180 kuubalaista lennätettiin 12. tammikuuta Costa Ricasta Guatemalaan, josta edelleen bussilla Meksikoon.

Humanitaarinen viisumi

Meksiko myönsi kuubalaisille humanitaarisen viisumin, joka sallii matkustamisen maan halki viranomaisten pysäyttämättä. Lain mukaan humanitaarinen viisumi voidaan myöntää terveyssyistä sekä luonnonkatastrofin uhreille ja kotimaassaan vaarassa oleville.

Kokeilun katsottiin onnistuneen hyvin, ja lentoja on määrä jatkaa helmikuussa.

Viime vuoden tammi-marraskuussa Meksiko myönsi humanitaarisen viisumin kaikkiaan 1 084:lle Keski-Amerikan maiden kansalaiselle.

Samaan aikaan Meksiko pidätti 73 710 guatemalalaista, 53 648 hondurasilaista, 31 997 salvadorilaista ja 1 427 nicaragualaista. Karkotetuksi joutui 64 844 guatemalalaista, 47 779 hondurasilaista, 27 481 salvadorilaista ja 1 188 nicaragualaista.

Kukaan ei välitä

Meksikon kautta pyrkii vuosittain Yhdysvaltoihin noin 500 000 paperitonta keskiamerikkalaista. "He tulevat köyhistä väkivallan repimistä maista, eikä heistä välitä kukaan", sanoo katolinen pappi Pedro Pantoja, joka johtaa siirtolaiskeskusta Saltillossa lähellä USA:n rajaa.

Hänen mukaansa kuubalaisilla on puolellaan politiikka ja Meksikon halu mielistellä Yhdysvaltoja, mutta keskiamerikkalaisille ei löydy puolustajia. Keski-Amerikan valtiotkin osoittavat sympatiaa kuubalaisille, mutta ovat tylyjä oman alueen siirtolaisille.

Meksikossa keskiamerikkalaisia odottavat kaikki mahdolliset kauhut pidätyksestä ryöstöön, raiskaukseen, sieppaukseen ja murhaan. Heidän kimpussaan ovat rikollisjengit, ihmiskauppiaat ja korruptoidut viranomaiset.

Yleisamerikkalainen ihmisoikeuskomissio vetosi syksyllä Meksikoon, että se myöntäisi siirtolaisille lisää humanitaarisia viisumeja vaarojen vähentämiseksi ja eriarvoisen kohtelun lopettamiseksi.

USA torjuu

"Meksiko ei kohtele siirtolaisia tasaveroisesti, vaikka maa tuottaa heitä itsekin", sanoo Danilo Rivera Guatemalassa toimivasta Keski-Amerikan sosiaalitutkimuksen ja kehityksen instituutista.

Hän arvioi, että Yhdysvallat ei halua Meksikon helpottavan siirtolaisten taivalta.

Yhdysvallat on toteuttanut elokuusta 2014 etelärajallaan uutta suunnitelmaa. Jokivarsille on perustettu 12 tukikohtaa lisää ja valvontaa on kiristetty muuallakin. Meksikon tehostettuja toimia on tuettu 15 miljoonalla dollarilla, ja luvassa on vielä 75 miljoonaa.

Viisumittomien kuubalaisten virta Keski-Amerikan ja Meksikon kautta USA:han ei ole asiantuntijoiden mukaan tyrehtymässä, vaikka Ecuador on kiristänyt näiden maahantulosääntöjä.

Costa Rica raportoi syyskuussa, että se oli vuoden aikana pidättänyt 12 000 paperitonta kuubalaista.

Kovaa kohtelua

(IPS) -- Meksiko valittaa, että Yhdysvallat kohtelee tylysti luvatta rajan yli pyrkiviä meksikolaisia. Meksiko on kuitenkin yhtä tyly Keski-Amerikan maista tuleville omilla rajoillaan.

Center for Migration Studies of New York (CMS) raportoi tammikuussa, että vuonna 2014 Yhdysvalloissa oli 10,9 miljoonaa paperitonta siirtolaista, kun luku vuonna 2008 oli 12 miljoonaa.

Paperittomista kuutisen miljoonaa on meksikolaisia, mutta heidän määränsä kutistui 600 000:lla vuosina 2010–2014, sanoo CMS:n johtaja Donald Kerwin.

Vuosina 1980–2014 laillisesti maassa asuvien meksikolaisten määrä kasvoi nopeammin kuin paperittomien.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus siirtolaisuus KuubaMeksikoYhdysvallat Suomen IPS

Lue myös

Seinämaalaus, jossa ihmisten kuvia.

Uudet pakolaistilastot: Pakenemaan joutuneiden määrä on melkein kaksinkertaistunut vuosikymmenessä

Maailmassa oli viime vuonna ennätykselliset 79,5 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Samaan aikaan pakolaisuus ilmiönä on pitkittynyt, sanoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR.
Kaksi naista välissään pieni poika.

Koronaviruksen aiheuttama pelko kiristää pinnaa pakolaisleireillä Libanonissa – Äidit huolissaan mielenterveysongelmien kasvusta

Kun palestiinalaisäidit kirjoittivat karanteenikokemuksistaan sosiaalityöntekijöille, esille nousi huoli omasta mielenterveydestä. Libanonissa sijaitsevassa, neliökilometrin kokoisessa Ein El Hilwen pakolaisleirissä mielenterveysongelmat olivat yleisiä jo ennen koronaviruskriisiä. Yksi syy ovat äärimmäisen ahtaat asuinolot.
Joukko miehiä istumassa tuoleilla riveissä, osa kumartuneina.

Palautettujen siirtolaisten pelätään levittävän koronavirusta Keski-Amerikassa – Yhdysvallat ja Meksiko ovat karkottaneet siirtolaisia ilman testejä

Maailman pahin korona-alue, Yhdysvallat, ja siirtolaisten läpikulkumaa Meksiko ovat alkuvuodesta passittaneet tuhansia keskiamerikkalaisia kotiin testaamatta näitä. Esimerkiksi Guatemalassa jopa puolet tartunnoista on Yhdysvalloista karkotetuilla.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Puolilähikuva naisesta vihreällä penkillä kimppu vaaleanpunaisia neilikoita kädessään

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon

Sanna Kekäläinen pohti vuosia, miten kääntää ilmastonmuutos esittävien taiteiden kielelle. Tuloksena on Kansallisteatterin suurella näyttämöllä ensi-iltansa saava teos If I Would Lose My Voice, jonka keskiössä eivät ole ihmiset henkilökohtaisine tunteineen vaan maapallo, jolla ihmiset ovat "pelkkiä pieniä kakkiaisia”.
Myyntikoju ja ihmisiä kadun varrella.

Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa

Kroonisesta ruokapulasta kärsivään Haitiin on vaikea löytää avustusrahaa, sillä köyhyys ei ole mitään uutta tai dramaattista. ”Pelkkä epäonnistuneena oleminen ei ylitä uutiskynnystä”, toteaa Latinalaisen Amerikan historian ja tutkimuksen dosentti Pekka Valtonen.
Rivi pientaloja, joiden katolla on aurinkopaneelit

Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta

Aurinkoenergian käyttö sähkövoiman lähteenä kasvaa Brasiliassa kovaa vauhtia. Samaan aikaan kun korona on lisännyt työttömyyttä muilla aloilla, aurinkoenergiahankkeet ovat synnyttäneet maahan tänä vuonna lähes 40 000 uutta työpaikkaa. Kasvun taustalla ovat pääosin yksityiset kuluttajat ja yritykset, sillä aurinkoenergia tulee monia muita energiamuotoja halvemmaksi.
Aasi ja kaksi lasta keräämässä vettä keltaisiin kanistereihin

Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute

Yli puolet senegalilaisista koulutytöistä jää joskus pois koulusta kuukautisten vuoksi ja moni joutuu lopettamaan kokonaan. Senegalin kouluista vain yhdellä prosentilla on erilliset tyttöjen käymälät. Kuukautishygienian ylläpitoa hankaloittaa myös paheneva vesipula.

Tuoreimmat

”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Aurinkoenergian käyttö lisääntyy Brasiliassa – Kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja koronasta huolimatta
Moni senegalilaistyttö lopettaa koulunkäynnin kuukautisten vuoksi – Ongelmina käymälätilojen ja veden puute
”Suhtaudumme puihin ja luontoon samoin kuin ihmisiin” – Uusi teknologia auttaa kenialaista alkuperäiskansaa maaoikeuksiensa puolustamisessa
Avustusjärjestöt: Jemen ”hirvittävän katastrofin” partaalla – Uhkana kolera, korona, nälkä ja tulvat
Senegalissa on vain muutama naispuolinen startup-yrittäjä ja Siny Samba, 28, on yksi heistä
YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Puhetta ymmärtävä chatbotti yhdistää intialaiset pienviljelijät ja kuluttajat – Digitaalinen markkinapaikka korjaa pandemian aiheuttamia häiriöitä
Egypti ja Etiopia vesisodan kynnyksellä – Egyptiläiset pelkäävät, että Etiopian jättipato vie Niilin vedet

Luetuimmat

YK:n kestävän kehityksen raportti: Afrikan maat saavuttaneet ilmastotavoitteet parhaiten, Suomi ja muut länsimaat listan häntäpäässä
”Meidän aikamme on narsistista pöhöttyneisyyttä ja omakuvien monistamista” – Tanssija Sanna Kekäläinen teki esityksen ilmastonmuutoksesta ja ihmisen vaikutuksesta maapalloon
Tutkimus: Alle 15-vuotiaiden tyttöjen sukuelinten silpominen romahtanut Afrikassa – ”Riskitekijät ovat silti yhä vallalla”
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
Koronavirus on vauhdittanut etäoppimista myös kehittyvissä maissa – Moni kuitenkin putosi kyydistä, eivätkä kaikki pääse enää takaisin
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lähes kolmannes haitilaisista kärsii nälästä – Köyhyyden siemenet kylvettiin jo siirtomaa-aikoina, ja siksi maan kriisi on helppo unohtaa
Luoteis-Syyriassa vahvistettu ensimmäinen koronavirustapaus – ”Koronavirus tulee leviämään pakolaisleireillä kulovalkean tavoin”
Puiden istutusta ylistetään ilmastonmuutoksen ratkaisukeinona – Tutkijoiden mukaan pahimmillaan vaikutus voi olla kuitenkin päinvastainen
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa