Uutiset Siirtolaisuus ja pakolaisuus

Kuubalaisten ohituskaista Yhdysvaltoihin närästää Meksikossa

Kuubalaiset pääsevät maahan helposti, mutta keskiamerikkalaisista köyhistä ei välitä kukaan.
Raja-aita Yhdysvaltain San Diegon ja Meksikon Tijuanan välillä. (Kuva: V.T. Polywoda / CC BY-NC-ND 2.0)

(IPS) -- Joka vuosi noin puoli miljoonaa keskiamerikkalaista uhmaa vaaroja yrittäessään päästä Meksikon kautta siirtolaisiksi Yhdysvaltoihin. Tieto kuubalaisille avatusta "ohituskaistasta" ei ilahduta heitä.

Maahanpyrkijöiden eriarvoinen kohtelu lähtee Yhdysvalloista, joka on vuodesta 1966 luvannut jokaiselle kuubalaiselle oleskeluluvan vuoden sisällä maahan tulosta, olipa reitti laillinen tai laiton.

Kuubalaisten reitti on viime aikoina kulkenut eteläamerikkalaisen Ecuadorin kautta, sillä maa myönsi heille viisumivapauden 2014. Matka jatkui sieltä Keski-Amerikkaan, mutta siihen tuli yllättävä stoppi marraskuussa. Liki 8 000 kuubalaista juuttui Costa Ricaan, koska Nicaragua esti heiltä maahantulon.

Asiaa setvittiin Costa Rican, El Salvadorin, Guatemalan ja Meksikon kesken. Nicaragua päätettiin jättää sivuun ja ensimmäiset 180 kuubalaista lennätettiin 12. tammikuuta Costa Ricasta Guatemalaan, josta edelleen bussilla Meksikoon.

Humanitaarinen viisumi

Meksiko myönsi kuubalaisille humanitaarisen viisumin, joka sallii matkustamisen maan halki viranomaisten pysäyttämättä. Lain mukaan humanitaarinen viisumi voidaan myöntää terveyssyistä sekä luonnonkatastrofin uhreille ja kotimaassaan vaarassa oleville.

Kokeilun katsottiin onnistuneen hyvin, ja lentoja on määrä jatkaa helmikuussa.

Viime vuoden tammi-marraskuussa Meksiko myönsi humanitaarisen viisumin kaikkiaan 1 084:lle Keski-Amerikan maiden kansalaiselle.

Samaan aikaan Meksiko pidätti 73 710 guatemalalaista, 53 648 hondurasilaista, 31 997 salvadorilaista ja 1 427 nicaragualaista. Karkotetuksi joutui 64 844 guatemalalaista, 47 779 hondurasilaista, 27 481 salvadorilaista ja 1 188 nicaragualaista.

Kukaan ei välitä

Meksikon kautta pyrkii vuosittain Yhdysvaltoihin noin 500 000 paperitonta keskiamerikkalaista. "He tulevat köyhistä väkivallan repimistä maista, eikä heistä välitä kukaan", sanoo katolinen pappi Pedro Pantoja, joka johtaa siirtolaiskeskusta Saltillossa lähellä USA:n rajaa.

Hänen mukaansa kuubalaisilla on puolellaan politiikka ja Meksikon halu mielistellä Yhdysvaltoja, mutta keskiamerikkalaisille ei löydy puolustajia. Keski-Amerikan valtiotkin osoittavat sympatiaa kuubalaisille, mutta ovat tylyjä oman alueen siirtolaisille.

Meksikossa keskiamerikkalaisia odottavat kaikki mahdolliset kauhut pidätyksestä ryöstöön, raiskaukseen, sieppaukseen ja murhaan. Heidän kimpussaan ovat rikollisjengit, ihmiskauppiaat ja korruptoidut viranomaiset.

Yleisamerikkalainen ihmisoikeuskomissio vetosi syksyllä Meksikoon, että se myöntäisi siirtolaisille lisää humanitaarisia viisumeja vaarojen vähentämiseksi ja eriarvoisen kohtelun lopettamiseksi.

USA torjuu

"Meksiko ei kohtele siirtolaisia tasaveroisesti, vaikka maa tuottaa heitä itsekin", sanoo Danilo Rivera Guatemalassa toimivasta Keski-Amerikan sosiaalitutkimuksen ja kehityksen instituutista.

Hän arvioi, että Yhdysvallat ei halua Meksikon helpottavan siirtolaisten taivalta.

Yhdysvallat on toteuttanut elokuusta 2014 etelärajallaan uutta suunnitelmaa. Jokivarsille on perustettu 12 tukikohtaa lisää ja valvontaa on kiristetty muuallakin. Meksikon tehostettuja toimia on tuettu 15 miljoonalla dollarilla, ja luvassa on vielä 75 miljoonaa.

Viisumittomien kuubalaisten virta Keski-Amerikan ja Meksikon kautta USA:han ei ole asiantuntijoiden mukaan tyrehtymässä, vaikka Ecuador on kiristänyt näiden maahantulosääntöjä.

Costa Rica raportoi syyskuussa, että se oli vuoden aikana pidättänyt 12 000 paperitonta kuubalaista.

Kovaa kohtelua

(IPS) -- Meksiko valittaa, että Yhdysvallat kohtelee tylysti luvatta rajan yli pyrkiviä meksikolaisia. Meksiko on kuitenkin yhtä tyly Keski-Amerikan maista tuleville omilla rajoillaan.

Center for Migration Studies of New York (CMS) raportoi tammikuussa, että vuonna 2014 Yhdysvalloissa oli 10,9 miljoonaa paperitonta siirtolaista, kun luku vuonna 2008 oli 12 miljoonaa.

Paperittomista kuutisen miljoonaa on meksikolaisia, mutta heidän määränsä kutistui 600 000:lla vuosina 2010–2014, sanoo CMS:n johtaja Donald Kerwin.

Vuosina 1980–2014 laillisesti maassa asuvien meksikolaisten määrä kasvoi nopeammin kuin paperittomien.

Siirtolaisuus ja pakolaisuus siirtolaisuus KuubaMeksikoYhdysvallat Suomen IPS

Lue myös

Pakolaisille tarkoitettu teltta, jonka edessä pahvihahmoja

Ani harva pakolainen pääsi viime vuonna uuteen kotimaahan

Maailman maat ottivat viime vuonna UNHCR:n kautta vastaan yli 63 000 pakolaista, jotka saivat pysyvän oleskeluluvan. Uudelleensijoituspaikkaa vailla on kuitenkin noin 1,4 miljoonaa pakolaista.
Kirgisian lippu ja ratsastajapatsas

Kirgisiasta tuli ensimmäinen kansalaisuudettomuuden poistanut maa – YK:n pakolaisjärjestö palkitsi yli 10 000:ta ihmistä auttaneen lakimiehen

Keski-Aasiaan syntyi Neuvostoliiton hajoamisen seurauksena satojen tuhansien ihmisten ryhmä, jolla ei ollut minkään maan kansalaisuutta. Heinäkuussa Kirgisiasta tuli ensimmäinen ongelman ratkaissut maa, osittain lakimies Azizbek Ashurovin ansiosta.
Johannesburgin pilvenpiirtäjiä

Poliitikkojen vihamieliset lausunnot lietsovat ulkomaalaisvastaisia hyökkäyksiä Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikassa on viime aikoina hyökkäilty ulkomaalaisten omistamia yrityksiä vastaan. Tutkijoiden mukaan huomattava osa väestöstä syyttää ulkomaalaisia maan sosiaalisista ja taloudellisista ongelmista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ryhmäkuva esiintyjistä ja ohjaajasta

Roolit päälaellaan – Aleksanterin teatterin uusi Zambezi-esitys kertoo, miten käy suomalaisperheelle, joka joutuu pakenemaan Afrikkaan

Ritva Siikalan ohjaama näytelmä kertoo suomalaisperheestä, joka joutuu pakenemaan kaoottiseen tilaan ajautuneesta Euroopasta fiktiiviseen Zambeziin. Se muistuttaa, että kuka tahansa voi päätyä pakolaiseksi, sillä tulevaisuudesta ei tiedä kukaan. ”Mogadishu oli vielä 1980-luvulla Afrikan rauhallisimpia kaupunkeja”, muistuttaa esityksessä näyttelevä Wali Hashi.
Tehtaan piipusta nousevaa savua

Päästökompensointi – Paremman omantunnon ostamista vai investointeja hyviin tarkoituksiin?

Yrityksille ja kuluttajille on tarjolla yhä enemmän mahdollisuuksia kompensoida hiilidioksidipäästönsä esimerkiksi metsityshankkeiden avulla. Riskinä on vaihteleva laatu, jota ei juuri valvota.
Puhdas käsi ojentuu likaista kohti

Empatiaa voi oppia, sanovat Pakolaisavun empatialähettiläät – Tuo omat arvosi rohkeasti esiin mutta kuuntele ja kunnioita myös toisten mielipiteitä

Suomen Pakolaisapu käynnisti viime maaliskuussa empatialiikkeen, jonka tavoitteena on muuttaa erityisesti maahanmuuttokeskustelun negatiivista sävyä. Vastaanotto on ollut positiivinen. ”Moni tapaamistani ihmisistä on ajatellut, ettei omasta empaattisuudestaan voi päättää, mutta liike on saanut heidät ajattelemaan toisin”, sanoo empatialähettiläs Rand Mohamad Deeb.
Tomaatteja lähikuvassa

Zimbabwessa kärsitään sekä nälästä että ruokahävikistä – Hintojen nousu vie torikauppiailta asiakkaat

Lähes puolet zimbabwelaisista kärsii ruokapulasta. Silti monet kauppiaat sanovat, että heidän on pakko heittää menemään mätänevät vihanneksensa, sillä ihmisillä ei enää ole varaa ostaa niitä.
Lapsia istuu lattialla piirustus- ja kirjoitusvälineiden kera

Raportti: Sodat ovat lapsille entistäkin vaarallisempia – Pojat kuolevat useammin taisteluissa, tytöt usein seksuaalisen väkivallan kohteina

Konflikteissa vammautuneiden tai tapettujen lasten määrä on kolminkertaistunut vuoden 2010 jälkeen. Yksi vaarallisimmista maista on Syyriassa, jossa puolet lapset ei ole kokenut elinaikanaan muuta kuin sotaa.

Tuoreimmat