Lääkärit ilman rajoja: Yhä useampi siirtolainen kokee seksuaalista väkivaltaa Kolumbian ja Panaman rajalla – ”Tämä on kauhistuttavaa” | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Lääkärit ilman rajoja: Yhä useampi siirtolainen kokee seksuaalista väkivaltaa Kolumbian ja Panaman rajalla – ”Tämä on kauhistuttavaa”

Yli puoli miljoonaa ihmistä ylitti tiettömän Dariénin viidakon viime vuonna. Viime kuukausina he ovat kertoneet yhä useammin seksuaalisesta väkivallasta, josta iso osa jää raportoimatta, varoittaa avustusjärjestö.

Joukko ihmisiä kulkee viidakossa.

Yli puoli miljoonaa ihmistä ylitti Dariénin katkoksen Kolumbian ja Panaman välillä vuonna 2023. Kuva elokuulta. Kuva: Juan Carlos Tomasi / MSF.

Siirtolaiset joutuvat kokemaan yhä useammin seksuaalista väkivaltaa niin sanotun Dariénin katkoksen alueella Kolumbian ja Panaman rajalla. 

Terveyspalveluita alueella tarjoava Lääkärit ilman rajoja -järjestö (MSF) kertoo hoitaneensa joulukuussa 214:ää  potilasta, jotka olivat kokeneet seksuaalista väkivaltaa matkallaan. Koko vuonna määrä oli 676.

”Joka kuukausi dokumentoimme korkeamman tapausmäärän. Tämä on kauhistuttavaa”, sanoi MSF:n koordinaattori Carmenza Gálvez tiedotteessa helmikuun alussa.

Yi 520 000 ihmistä ylitti viime vuonna Dariénin katkoksen, joka on noin sadan kilometrin mittainen tietön viidakkoalue Kolumbian ja Panaman rajalla. Sitä kautta Etelä-Amerikasta tulevat siirtolaiset kulkevat Keski-Amerikkaan ja sieltä eteenpäin.

Potilaat ovat kertoneet, että aseistetut miehet ovat pidättäneet jopa 200 siirtolaisen joukkoja sen jälkeen, kun nämä ovat ylittäneet Kolumbian ja Panaman välisen rajan. Heidät on pakotettu riisuutumaan ja heihin on kohdistettu seksuaalista väkivaltaa aina raiskauksiin asti.

Tällaisia joukkotapahtumia on MSF:n mukaan ollut ainakin yksi lokakuussa, kaksi marraskuussa ja neljä joulukuussa. Useimmissa tapauksissa uhrit ovat naisia, mutta myös miehiä ja lapsia on hoidettu.

Marraskuussa MSF kertoi, että siirtolaisia on raiskattu myös tekoja varten erikseen pystytetyistä teltoista. Siirtolaisia myös ryöstetään ja kidnapataan. Osa ryöstäjistä vievät siirtolaisten rahat väittäen, että se on hinta Dariénin ylittämisestä. Monet tapaukset jäävät dokumentoimatta.

”Yksi suuremmista huolenaiheistamme on aliraportointi, sillä kun tällaista tapahtuu, ihmisten pitää saada hoitoa 72 tunnin sisällä välttääkseen hiv-tartunnan, muut sukupuolitaudit ja ei-toivotut raskaudet”, Gálvez sanoo.

Järjestö vaatii maiden hallituksia suojelemaan siirtolaisia paremmin.

Dariénin kautta kulkevien siirtolaisten määrä yli kaksinkertaistui viime vuonna edellisvuoteen verrattuna ja suurempi kuin koskaan. Useimmat siirtolaiset tulevat Veneuelasta, Haitista ja Ecuadorista, jotkut kauempaa, kuten Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, Aasiasta tai Lähi-idästä. Viidakossa ei käytännössä ole valtion läsnäoloa, mitä erilaiset rikollisryhmät hyödyntävät.

YK:n pakolaisjärjestö ja Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö varoittivat joulukuussa syvenevästä humanitaarisesta kriisistä alueella ja vaativat kriisin ratkaisemista alueellisesti. Tänä vuonna siirtolaisia on ollut yli 23 000.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia