Uutiset Ilmastonmuutos

Kuivuus voi olla seuraava pandemia, varoittaa YK-raportti – Ilmastonmuutos altistaa lisää useimpien maiden kuivuusriskiä lähivuosikymmeninä

Kuivuus on vaikuttanut ainakin 1,5 miljardin elämään viime vuosikymmeninä. Lukumäärä uhkaa kasvaa dramaattisesti, varoittaa YK:n katastrofiriskijärjestö UNDRR.
Kuivuudesta halkeillutta maata.
Kuivuus kuritti Moldovaa vuonna 2016. (Kuva: UNDP Climate / CC BY-NC 2.0)

Kuivuus vaikuttaa suurempaan määrään ihmisiä kuin mikään muu hidas katastrofi ja määrittää ihmiskunnan kehityksen tulevina vuosina, kun ilmastohätätila pahenee, varoittaa YK:n katastrofiriskien hallintaan keskittyvän toimielimen UNDRR:n tuore raportti.

”Kuivuudesta on tulossa seuraava pandemia, eikä ole rokotetta, joka parantaisi sen”, sanoo YK:n pääsihteerin katastrofiriskien hallinnan erityisedustaja Mami Mizutori tiedotteessa.

Raportin mukaan vuosina 1998–2017 kuivuus on vaikuttanut ainakin 1,5 miljardiin ihmiseen.

”Tämä lukumäärä kasvaa dramaattisesti ellei maailma paranna tämän riskin hallitsemista, ymmärrystä sen juurisyistä ja ryhdy toimiin niiden pysäyttämiseksi”, Mizutori sanoo.

Raportin mukaan vuosien 1998–2017 kuivuuskaudet ovat johtaneet ainakin 124 miljardin dollarin taloudellisiin kustannuksiin. Lukumäärä on todennäköisesti reippaasti alakanttiin, raportissa todetaan.

Esimerkiksi Intiassa kuivuuden vaikutus bruttokansantuotteeseen on 2–5 prosenttia. Australiassa kuivuuden seurauksena maatalouden tuottavuus on laskenut 18 prosenttia vuosina 2002–2010.

Ilmastonmuutoksen on arvioitu lisäävän ja pahentavan kuivuutta. Raportin mukaan on olemassa ”jonkinlainen varmuus” siitä, että ilmastonmuutos on jo pidentänyt ja vahvistanut kuivuutta etenkin Etelä-Euroopassa ja Länsi-Afrikassa.

Ennusteiden mukaan toistuvampia ja vakavampia kuivuuksia ennakoidaan laajoihin osiin maailmaa, etenkin suurimpaan osaan Afrikkaa, Keski- ja Etelä-Amerikkaan, Keski-Aasiaan, Etelä-Australiaan, Etelä-Eurooppaan, Meksikoon ja Yhdysvaltoihin.

”Näiden kuivuuksien laajuus ja vakavuus riippuu laajalti lämpötilannousun suuruudesta”, raportissa todetaan.

Raportin siteeraaman mallinnuksen mukaan vuosisadan loppuun mennessä 129 maata tulee kärsimään lisääntyneestä kuivuusriskistä pääosin pelkästään ilmastonmuutokseen takia. 23 maan kohdalla kyseessä on enemmän väestönkasvu, 38 maan kohdalla sekä ilmastonmuutos että väestönkasvu.

Raportti peräänkuuluttaa uutta globaalia yhteistyömekanismia, jonka kautta kuivuutta ja sen rajat ylittävää luonnetta olisi helpompi hallita. Ehkäiseminen on sekä talouden, ihmisten että ympäristön kannalta tehokkaampi tapa kuin kuivuuteen reagointi, se muistuttaa.

IlmastonmuutosYmpäristö ympäristöilmastonmuutos

Lue myös

Koralleja veden alla.

Lämpenevä merivesi tuhoaa koralleja El Salvadorissa ja vie samalla elinkeinon kalastajilta – ”Vesi on niin kuumaa, että se näyttää jo keitolta”

Ilmastonmuutoksen ja El Niño -sääilmiön aiheuttama meriveden lämpeneminen tappaa El Salvadorissa koralleja ja kutistaa myös kalakantoja. Myös kestämätön turismi, hyönteismyrkyt ja metsäkato uhkaavat koralleja.
Kasvinlehti, jossa toukkien jättämiä tuhoja.

Tutkimus: Ilmastonmuutos saa kasvituholaiset siirtymään uusille alueille – Vain yksi epätavallisen lämmin talvi voi riittää tuholaisten syntyyn

Viljakasveja syöviä tuholaisia on usein mahdoton hävittää, kun ne kerran ovat päätyneet uudelle alueelle, varoittaa tuore tutkimus. Jo nyt vuosittain jopa 40 prosenttia maailman viljantuotannosta menetetään tuholaisille.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - ”Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta”

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.