Uutiset Ruokaturva

Kuivuus vaivaa taas Keski-Amerikkaa – Hondurasissa yli 80 prosenttia maissi- ja papusadosta menetetty

Keski-Amerikka on vasta toipumassa aiemmasta kuivuudesta ja El Niñosta. Nyt kuivuus kurittaa aluetta taas.
Ruokasäkkejä torilla Guatemalassa
Peruselintarvikkeista uhkaa tulla pulaa Keski-Amerikassa, joka kärsii jälleen kuivuudesta. Kuva Guatemalasta. (Kuva: Mark & Andrea Busse / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli kahden miljoonan ihmisen ruuansaanti on vaikeutunut Guatemalassa, El Salvadorissa ja Hondurasissa. Maat sijaitsevat Keski-Amerikan niin sanotulla kuivalla käytävällä, joka on viime kuukausina kärsinyt vaikeasta kuivuudesta.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön (FAO) sekä ruokaohjelman (WFP) mukaan kuivuus on tuhonnut noin 281 000 hehtaaria maissi- ja papusatoa. Esimerkiksi Hondurasissa 82 prosenttia maissi- ja papusadosta on menetetty. Taustalla ovat kesä- ja heinäkuun tavallista heikommat sateet.

Toinen sato saataneen marraskuussa, mutta sitä luultavasti heikentää El Niño -sääilmiö, jonka on ennustettu saapuvan alueelle syys- ja joulukuun välisenä aikana.

Maissi ja pavut ovat alueen peruselintarvikkeita, joten tilanne on vaikea. Lisäksi muutenkin haavoittuvassa asemassa oleva väestö oli juuri toipumassa vuonna 2014 vaivanneesta kuivuudesta sekä vuoden 2015 El Niñosta.

”Nyt uusi kuivuus vaikuttaa kaikkein haavoittuvimpiin jälleen”, sanoo WFP:n aluejohtaja Miguel Barreto tiedotteessa.

Järjestöt ovat huolissaan myös siitä, että kuivuus voi vaikuttaa siirtolaisuuteen samaan aikaan, kun ihmisten liikkumista rajoitetaan kansainvälisesti muutenkin.

FAO ja WFP ovat aiemmin jakaneet alueella ruoka-apua ja vahvistaneet viljelijöiden kykyä selvitä ilmastonmuutoksen vaikutuksista esimerkiksi antamalla koulutusta ja parantamalla maatalouskäytäntöjä. Nyt ne aikovat muun muassa kehittää yhteistyössä hallitusten ja kumppanien kanssa esimerkiksi sadeveden käyttöä sekä varastointijärjestelmiä tulevien kuivuuskausien vaikutusten vähentämiseksi.

Ruokaturva maatalousruokaympäristöilmastonmuutos Keski-AmerikkaEl SalvadorGuatemalaHonduras

Lue myös

Kaksi lasta härkien kanssa riisipellolla Vietnamissa

Raportti: Nälkäisten määrän väheneminen hidastunut Aasiassa – ”Valtava inhimillinen menetys”

Aliravittujen määrän väheneminen on lähes pysähtynyt Aasiassa, mutta samaan aikaan myös lasten ylipaino kasvaa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, selviää tuoreesta raportista.
Kenialaisia viljelijöitä kenttäkoulussa

Säävakuutukset ja tekstiviestit auttavat Afrikan ja Aasian viljelijöitä sopeutumaan ilmaston muutoksiin

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ja ilmastokatastrofit heikentävät köyhien maiden ruokaturvaa ja vaarantavat viljelijöiden elinkeinon. Tukholman yliopiston Global Resilience Partnershipin hankkeet pyrkivät kohentamaan ruokaturvaa maailmassa.
Annos papumuhennosta lautasella

300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa

Yksinkertainen 600 kalorin ateria maksaa eteläsudanilaiselle yli 200 prosenttia keskimääräisistä päivätuloista. Konfliktimaiden ruuan hinnan pitäisi järkyttää kaikkia, varoittaa Maailman ruokaohjelma.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Vitalina Koval

Äärioikeisto aktivoitui Ukrainassa – Ihmisoikeusaktivisti Vitalina Koval on kokenut sen konkreettisesti

Äärioikeiston edustajat kaatoivat punaista maalia Vitalina Kovalin päälle, koska hän osoitti mieltään naisten sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien puolesta. Äärioikeiston iskut ovat lisääntyneet Ukrainassa viime aikoina. Koval on huolissaan mutta aikoo jatkaa ihmisoikeuksien puolustamista.
Nainen valkoisen kepin kanssa puistossa

Aktiivinen naisliike kitkee naismurhia Latinalaisessa Amerikassa – Väkivaltaa pidetään paikoin silti yhä normaalina

Liki 2 800 naista murhattiin sukupuolensa vuoksi vuonna 2017 Latinalaisen Amerikan ja Karibian alueen maissa. Viime vuosina sukupuolittunut väkivalta on kuitenkin nostettu yhteiskunnalliseen keskusteluun ja moni alueen maa on säätänyt on säätänyt lakeja naismurhia ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.
Mielenosoittajia maapallon muotoisen No Planet B -tekstillä varustetun kyltin kanssa

Suomen sijoitus laski neljä sijaa ilmastotoimia mittaavassa indeksissä – Kärjessä ei ole yhtään maata, sillä mikään ei vielä tee tarpeeksi

Tuoreen ilmastoindeksin mukaan etenkään monet G20-maat eivät tee riittävästi ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi. Suomi saa kiitosta uusiutuvasta energiasta mutta ei energiankulutuksesta.
Pinkki hattu koristeltuna rauhanlogoilla

Maailman suurimpien asefirmojen myynti kasvoi viime vuonna jälleen – Venäjä nousi toiseksi suurimmaksi

Maailman sadan suurimman asevalmistajan myynti on kasvanut viidessätoista vuodessa peräti 44 prosenttia. Kärkisijoja pitää Yhdysvallat.