Uutiset Ruokaturva

Kuivuus vaivaa taas Keski-Amerikkaa – Hondurasissa yli 80 prosenttia maissi- ja papusadosta menetetty

Keski-Amerikka on vasta toipumassa aiemmasta kuivuudesta ja El Niñosta. Nyt kuivuus kurittaa aluetta taas.
Ruokasäkkejä torilla Guatemalassa
Peruselintarvikkeista uhkaa tulla pulaa Keski-Amerikassa, joka kärsii jälleen kuivuudesta. Kuva Guatemalasta. (Kuva: Mark & Andrea Busse / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli kahden miljoonan ihmisen ruuansaanti on vaikeutunut Guatemalassa, El Salvadorissa ja Hondurasissa. Maat sijaitsevat Keski-Amerikan niin sanotulla kuivalla käytävällä, joka on viime kuukausina kärsinyt vaikeasta kuivuudesta.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön (FAO) sekä ruokaohjelman (WFP) mukaan kuivuus on tuhonnut noin 281 000 hehtaaria maissi- ja papusatoa. Esimerkiksi Hondurasissa 82 prosenttia maissi- ja papusadosta on menetetty. Taustalla ovat kesä- ja heinäkuun tavallista heikommat sateet.

Toinen sato saataneen marraskuussa, mutta sitä luultavasti heikentää El Niño -sääilmiö, jonka on ennustettu saapuvan alueelle syys- ja joulukuun välisenä aikana.

Maissi ja pavut ovat alueen peruselintarvikkeita, joten tilanne on vaikea. Lisäksi muutenkin haavoittuvassa asemassa oleva väestö oli juuri toipumassa vuonna 2014 vaivanneesta kuivuudesta sekä vuoden 2015 El Niñosta.

”Nyt uusi kuivuus vaikuttaa kaikkein haavoittuvimpiin jälleen”, sanoo WFP:n aluejohtaja Miguel Barreto tiedotteessa.

Järjestöt ovat huolissaan myös siitä, että kuivuus voi vaikuttaa siirtolaisuuteen samaan aikaan, kun ihmisten liikkumista rajoitetaan kansainvälisesti muutenkin.

FAO ja WFP ovat aiemmin jakaneet alueella ruoka-apua ja vahvistaneet viljelijöiden kykyä selvitä ilmastonmuutoksen vaikutuksista esimerkiksi antamalla koulutusta ja parantamalla maatalouskäytäntöjä. Nyt ne aikovat muun muassa kehittää yhteistyössä hallitusten ja kumppanien kanssa esimerkiksi sadeveden käyttöä sekä varastointijärjestelmiä tulevien kuivuuskausien vaikutusten vähentämiseksi.

Ruokaturva maatalousruokaympäristöilmastonmuutos Keski-AmerikkaEl SalvadorGuatemalaHonduras

Lue myös

Kenialaisia viljelijöitä kenttäkoulussa

Säävakuutukset ja tekstiviestit auttavat Afrikan ja Aasian viljelijöitä sopeutumaan ilmaston muutoksiin

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ja ilmastokatastrofit heikentävät köyhien maiden ruokaturvaa ja vaarantavat viljelijöiden elinkeinon. Tukholman yliopiston Global Resilience Partnershipin hankkeet pyrkivät kohentamaan ruokaturvaa maailmassa.
Annos papumuhennosta lautasella

300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa

Yksinkertainen 600 kalorin ateria maksaa eteläsudanilaiselle yli 200 prosenttia keskimääräisistä päivätuloista. Konfliktimaiden ruuan hinnan pitäisi järkyttää kaikkia, varoittaa Maailman ruokaohjelma.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Sissitaistelija Maricela Flórez

Yli viisikymmentä vuotta sotimista ja kohta kaksi vuotta rauhaa – Miten Kolumbiassa onnistuttiin siinä, missä niin monessa muussa maassa epäonnistutaan?

Sissitaistelija Maricela Flórez oli valmis kuolemaan sodassa tavoitteidensa puolesta. Nyt Kolumbiassa on rauha ja Flórez on muuttunut sissistä puolueaktiiviksi. Epäilevistä äänistä huolimatta Kolumbian rauhansopimus on pitänyt.
Kenialaisia viljelijöitä kenttäkoulussa

Säävakuutukset ja tekstiviestit auttavat Afrikan ja Aasian viljelijöitä sopeutumaan ilmaston muutoksiin

Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt ja ilmastokatastrofit heikentävät köyhien maiden ruokaturvaa ja vaarantavat viljelijöiden elinkeinon. Tukholman yliopiston Global Resilience Partnershipin hankkeet pyrkivät kohentamaan ruokaturvaa maailmassa.
Cox's Bazarin pakolaisleirin hökkeleitä Bangladeshissa

Rohingyanaisia joutuu ihmiskaupan uhreiksi Bangladeshissa – Vaihtoehtojen puute ajaa epätoivoisiin ratkaisuihin

Rohingya-pakolaisten leireillä on vain vähän työmahdollisuuksia. Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö on auttanut lähes sataa ihmiskaupan uhria ja uskoo, että tapauksia on monin verroin enemmän.
EU-lippu, taustalla Brandenburgin portti

EU:n kehitysapu laski ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen – 0,7-tavoitteen saavuttamiseen voi mennä 40 vuotta

EU on yhä maailman suurin avunantaja. Tuore järjestöraportti kritisoi kuitenkin etenkin avun käyttöä pakolaiskuluihin.

Luetuimmat

Rauhanjärjestöissä pohditaan, eikö valtio halua enää tukea kriittisiä ääniä – Leikkaukset uhkaavat jälleen ensi vuonna
Nobelin rauhanpalkinto seksuaalisen väkivallan vastaiselle työlle
300 euroa papuannoksesta? – Ruoka tuntuu kalliilta länsimaissa, mutta tuloihin suhteutettuna vielä kalliimpaa on Etelä-Sudanissa
”Hieno tunnustus kaikille selviytyjille” –Nobelin rauhanpalkinto on nyökkäys myös #metoo-liikkeen suuntaan, sanoo Suomen UN Womenin toiminnanjohtaja
Selvitys Afganistaniin palautetuista lapsista: Moni ei pääse edes kouluun
Stereotyyppiset sukupuoliroolit piinaavat myös miehiä, uskoo Suomessa vieraileva intialaisaktivisti Harish Sadani
Romanian kansanäänestys avioliiton määritelmän muuttamisesta epäonnistui – ”Olemme osoittaneet, että ihmisoikeuksista ei voi äänestää”
Uusi ilmastoraportti: Maapallon lämpenemisen pitäminen 1,5 asteessa on vielä mahdollista – ”Seuraavat vuodet ovat luultavasti historian tärkeimpiä”
Indonesia pyytää ulkomaisia järjestöjä lähtemään – Punaisen Ristin suomalaisen logistiikkayksikön harteille suuri vastuu maanjäristyksen avustustöistä
Norjan tukema lohenkasvatushanke Argentiinassa herättää epäilyksiä – ”Mikään määrä talouskasvua ei oikeuta Patagonian ekosysteemin tuhoamista”