Kuivuus vaivaa taas Keski-Amerikkaa – Hondurasissa yli 80 prosenttia maissi- ja papusadosta menetetty | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kuivuus vaivaa taas Keski-Amerikkaa – Hondurasissa yli 80 prosenttia maissi- ja papusadosta menetetty

Keski-Amerikka on vasta toipumassa aiemmasta kuivuudesta ja El Niñosta. Nyt kuivuus kurittaa aluetta taas.

Ruokasäkkejä torilla Guatemalassa

Peruselintarvikkeista uhkaa tulla pulaa Keski-Amerikassa, joka kärsii jälleen kuivuudesta. Kuva Guatemalasta. Kuva: Mark & Andrea Busse / CC BY-NC-ND 2.0.

Yli kahden miljoonan ihmisen ruuansaanti on vaikeutunut Guatemalassa, El Salvadorissa ja Hondurasissa. Maat sijaitsevat Keski-Amerikan niin sanotulla kuivalla käytävällä, joka on viime kuukausina kärsinyt vaikeasta kuivuudesta.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön (FAO) sekä ruokaohjelman (WFP) mukaan kuivuus on tuhonnut noin 281 000 hehtaaria maissi- ja papusatoa. Esimerkiksi Hondurasissa 82 prosenttia maissi- ja papusadosta on menetetty. Taustalla ovat kesä- ja heinäkuun tavallista heikommat sateet.

Toinen sato saataneen marraskuussa, mutta sitä luultavasti heikentää El Niño -sääilmiö, jonka on ennustettu saapuvan alueelle syys- ja joulukuun välisenä aikana.

Maissi ja pavut ovat alueen peruselintarvikkeita, joten tilanne on vaikea. Lisäksi muutenkin haavoittuvassa asemassa oleva väestö oli juuri toipumassa vuonna 2014 vaivanneesta kuivuudesta sekä vuoden 2015 El Niñosta.

”Nyt uusi kuivuus vaikuttaa kaikkein haavoittuvimpiin jälleen”, sanoo WFP:n aluejohtaja Miguel Barreto tiedotteessa.

Järjestöt ovat huolissaan myös siitä, että kuivuus voi vaikuttaa siirtolaisuuteen samaan aikaan, kun ihmisten liikkumista rajoitetaan kansainvälisesti muutenkin.

FAO ja WFP ovat aiemmin jakaneet alueella ruoka-apua ja vahvistaneet viljelijöiden kykyä selvitä ilmastonmuutoksen vaikutuksista esimerkiksi antamalla koulutusta ja parantamalla maatalouskäytäntöjä. Nyt ne aikovat muun muassa kehittää yhteistyössä hallitusten ja kumppanien kanssa esimerkiksi sadeveden käyttöä sekä varastointijärjestelmiä tulevien kuivuuskausien vaikutusten vähentämiseksi.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia