Uutiset Ruokaturva

Kuivuus vaivaa taas Keski-Amerikkaa – Hondurasissa yli 80 prosenttia maissi- ja papusadosta menetetty

Keski-Amerikka on vasta toipumassa aiemmasta kuivuudesta ja El Niñosta. Nyt kuivuus kurittaa aluetta taas.
Ruokasäkkejä torilla Guatemalassa
Peruselintarvikkeista uhkaa tulla pulaa Keski-Amerikassa, joka kärsii jälleen kuivuudesta. Kuva Guatemalasta. (Kuva: Mark & Andrea Busse / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli kahden miljoonan ihmisen ruuansaanti on vaikeutunut Guatemalassa, El Salvadorissa ja Hondurasissa. Maat sijaitsevat Keski-Amerikan niin sanotulla kuivalla käytävällä, joka on viime kuukausina kärsinyt vaikeasta kuivuudesta.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön (FAO) sekä ruokaohjelman (WFP) mukaan kuivuus on tuhonnut noin 281 000 hehtaaria maissi- ja papusatoa. Esimerkiksi Hondurasissa 82 prosenttia maissi- ja papusadosta on menetetty. Taustalla ovat kesä- ja heinäkuun tavallista heikommat sateet.

Toinen sato saataneen marraskuussa, mutta sitä luultavasti heikentää El Niño -sääilmiö, jonka on ennustettu saapuvan alueelle syys- ja joulukuun välisenä aikana.

Maissi ja pavut ovat alueen peruselintarvikkeita, joten tilanne on vaikea. Lisäksi muutenkin haavoittuvassa asemassa oleva väestö oli juuri toipumassa vuonna 2014 vaivanneesta kuivuudesta sekä vuoden 2015 El Niñosta.

”Nyt uusi kuivuus vaikuttaa kaikkein haavoittuvimpiin jälleen”, sanoo WFP:n aluejohtaja Miguel Barreto tiedotteessa.

Järjestöt ovat huolissaan myös siitä, että kuivuus voi vaikuttaa siirtolaisuuteen samaan aikaan, kun ihmisten liikkumista rajoitetaan kansainvälisesti muutenkin.

FAO ja WFP ovat aiemmin jakaneet alueella ruoka-apua ja vahvistaneet viljelijöiden kykyä selvitä ilmastonmuutoksen vaikutuksista esimerkiksi antamalla koulutusta ja parantamalla maatalouskäytäntöjä. Nyt ne aikovat muun muassa kehittää yhteistyössä hallitusten ja kumppanien kanssa esimerkiksi sadeveden käyttöä sekä varastointijärjestelmiä tulevien kuivuuskausien vaikutusten vähentämiseksi.

Ruokaturva maatalousruokaympäristöilmastonmuutos Keski-AmerikkaEl SalvadorGuatemalaHonduras

Lue myös

Nainen pitää vohvelia syövää lasta sylissään.

Kambodžassa otetaan käyttöön uusi keino aliravitsemuksen hoidossa – Kalakeksistä toivotaan apua tuhansille lapsille

Aliravitsemusta hoidetaan usein pähkinä- ja maitopohjaisella tuotteilla. Kambodžassa ryhdytään käyttämään kalapohjaista vaihtoehtoa, sillä se on halvempi ja sopii paremmin paikalliseen ruokakulttuuriin.
Kaksi lasta härkien kanssa riisipellolla Vietnamissa

Raportti: Nälkäisten määrän väheneminen hidastunut Aasiassa – ”Valtava inhimillinen menetys”

Aliravittujen määrän väheneminen on lähes pysähtynyt Aasiassa, mutta samaan aikaan myös lasten ylipaino kasvaa nopeammin kuin missään muualla maailmassa, selviää tuoreesta raportista.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nora Repo-Saeed

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”

Kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat hakevat apua muun muassa Pakolaisneuvonnasta ja Helsingin monikulttuurisesta päiväkeskus Mosaiikista. Työntekijöiden mukaan viime vuosien lakimuutokset ja huolimattomasti tehdyt päätökset heikentävät turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa.
Teddykarhu

Suomen raportti lapsen oikeuksien sopimuksesta on toista vuotta myöhässä – Järjestöt huolissaan Suomen suhtautumisesta ihmisoikeusvelvoitteisiin

Suomen piti raportoida YK:n lapsen oikeuksien komitealle heinäkuussa 2017, mutta raporttia ei ole vieläkään saatu valmiiksi. Ulkoministeriön mukaan syynä on raporttisuma.
Kaksi miestä työskentelee nahanvärjäysaltailla

Globaali työttömyys on laskenut finanssikriisiä edeltäviin lukuihin, mutta ”työssäkäynti ei aina takaa kunnon elintasoa”, varoittaa Kansainvälinen työjärjestö

Yksi 20 työikäisestä on työttömänä. Työttömyysluvut ovat laskeneet, mutta uudet trendit, kuten teknologia, saattavat uhata työmarkkinoilla viime vuosina saavutettuja edistysaskeleita, varoitetaan uudessa raportissa.
Viisi naista kanoja sylissään

El Salvadorissa etsitään maaseudulta amerikkalaisen unelman korvaajaa

Miljoonat elsalvadorilaiset ovat muuttaneet Yhdysvaltoihin, mutta osa myös joutuu palaamaan takaisin. Uusi hanke kannustaa etsimään elantoa maaseudulta. Yhdysvalloista palanneen Lorena Mejían yhdistys kasvattaa kanoja.

Luetuimmat

Turvapaikanhakijoiden hätä näkyy neuvontapalveluissa – Auttajat ovat huolissaan oikeusturvasta: ”Suomessa ei kyseenalaisteta riittävästi viranomaisten päätöksiä”
Avustusjärjestöt: Syyriassa kuollut lapsia hypotermiaan – Perheet pakenevat taisteluita jalkaisin ja autojen lavoilla
Pula naisista lisää ihmiskauppaa Kiinassa ja Intiassa – Kauppias on usein oma sukulainen
Tutkimus: Monet länsimaisten brändien vaatteet viimeistellään intialaisnaisten kodeissa – Tuntipalkka voi olla vain 13 senttiä
Amnesty: Arabiemiirikunnat ohjaa länsimailta ostamiaan aseita Jemeniin sotarikoksiin syyllistyneille joukoille
Miinanraivaus etenee hitaasti Irakissa – Pelkästään Mosulissa on 7,6 miljoonaa tonnia vaarallista jätettä ja raivaukseen menee 8 vuotta, arvioi YK
Brasiliassa on murhattu tänä vuonna jo toistasataa naista – Rankaisemattomuus viestii, että väkivalta on sallittua, varoittaa ihmisoikeuskomissio
Venäjällä ensimmäinen rikostutkinta ”ei-toivottuun” ulkomaiseen järjestöön kuulumisesta
Raportti kertoo työpaikkakiusaamisesta ja syrjinnästä ihmisokeusjärjestö Amnestyssa – Suomen Amnestyn mukaan työtyytyväisyys hyvällä tolalla
Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen