Uutiset Ruokaturva

Kuivuus vaivaa taas Keski-Amerikkaa – Hondurasissa yli 80 prosenttia maissi- ja papusadosta menetetty

Keski-Amerikka on vasta toipumassa aiemmasta kuivuudesta ja El Niñosta. Nyt kuivuus kurittaa aluetta taas.
Ruokasäkkejä torilla Guatemalassa
Peruselintarvikkeista uhkaa tulla pulaa Keski-Amerikassa, joka kärsii jälleen kuivuudesta. Kuva Guatemalasta. (Kuva: Mark & Andrea Busse / CC BY-NC-ND 2.0)

Yli kahden miljoonan ihmisen ruuansaanti on vaikeutunut Guatemalassa, El Salvadorissa ja Hondurasissa. Maat sijaitsevat Keski-Amerikan niin sanotulla kuivalla käytävällä, joka on viime kuukausina kärsinyt vaikeasta kuivuudesta.

YK:n ruoka- ja maatalousjärjestön (FAO) sekä ruokaohjelman (WFP) mukaan kuivuus on tuhonnut noin 281 000 hehtaaria maissi- ja papusatoa. Esimerkiksi Hondurasissa 82 prosenttia maissi- ja papusadosta on menetetty. Taustalla ovat kesä- ja heinäkuun tavallista heikommat sateet.

Toinen sato saataneen marraskuussa, mutta sitä luultavasti heikentää El Niño -sääilmiö, jonka on ennustettu saapuvan alueelle syys- ja joulukuun välisenä aikana.

Maissi ja pavut ovat alueen peruselintarvikkeita, joten tilanne on vaikea. Lisäksi muutenkin haavoittuvassa asemassa oleva väestö oli juuri toipumassa vuonna 2014 vaivanneesta kuivuudesta sekä vuoden 2015 El Niñosta.

”Nyt uusi kuivuus vaikuttaa kaikkein haavoittuvimpiin jälleen”, sanoo WFP:n aluejohtaja Miguel Barreto tiedotteessa.

Järjestöt ovat huolissaan myös siitä, että kuivuus voi vaikuttaa siirtolaisuuteen samaan aikaan, kun ihmisten liikkumista rajoitetaan kansainvälisesti muutenkin.

FAO ja WFP ovat aiemmin jakaneet alueella ruoka-apua ja vahvistaneet viljelijöiden kykyä selvitä ilmastonmuutoksen vaikutuksista esimerkiksi antamalla koulutusta ja parantamalla maatalouskäytäntöjä. Nyt ne aikovat muun muassa kehittää yhteistyössä hallitusten ja kumppanien kanssa esimerkiksi sadeveden käyttöä sekä varastointijärjestelmiä tulevien kuivuuskausien vaikutusten vähentämiseksi.

Ruokaturva maatalousruokaympäristöilmastonmuutos Keski-AmerikkaEl SalvadorGuatemalaHonduras

Lue myös

Naisia nuotion äärellä

Raportti: 113 miljoonaa ihmistä kärsi akuutista ruokapulasta vuonna 2018 – Yhden ongelman ratkaiseminen auttaisi paljon

Lähes kaksi kolmasosaa akuutista nälästä kärsivistä eli viime vuonna vain kahdeksassa maassa, käy ilmi EU:n ja YK-järjestöjen selvityksestä. Määrä on hieman vähentynyt, mutta miljoonat muut ovat vain askeleen päässä vakavasta ruokakriisistä.
Nainen pitää vohvelia syövää lasta sylissään.

Kambodžassa otetaan käyttöön uusi keino aliravitsemuksen hoidossa – Kalakeksistä toivotaan apua tuhansille lapsille

Aliravitsemusta hoidetaan usein pähkinä- ja maitopohjaisella tuotteilla. Kambodžassa ryhdytään käyttämään kalapohjaista vaihtoehtoa, sillä se on halvempi ja sopii paremmin paikalliseen ruokakulttuuriin.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.
Lasten siluetti ja metalliromua

Mikä on asevalvonnan tulevaisuus?

Asevalvonta on tärkeää aseiden vähentämisen kannalta mutta myös siksi, että toisiaan vastustavat tahot kohtaavat. Se, ettei asevarusteluun liittyvistä kysymyksistä enää keskustella yhdessä saman pöydän ääressä, lisää konfliktin riskiä, kirjoittaa Rauhanliiton puheenjohtaja Tarja Cronberg.
Mies ja poika korjaavat autoa

Vuosikausia jatkunut konflikti tekee lapsistä perheen elättäjiä Kašmirissa

Intian ja Pakistanin kiista Kašmirista on ollut pisimpään YK:n ratkaisemattomien konfliktien listalla. Moni lapsi joutuu töihin, koska väkivalta on vienyt perheeltä elättäjän. Uhrien omaiset ovat oikeutettuja valtion taloudelliseen tukeen, mutta tapaukset käsitellään niin hitaasti, että he ehtisivät kuolla nälkään apua odotellessaan.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa