Uutiset

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.
Philip Alston on toiminut YK:n äärimmäisen köyhyyden ja ihmisoikeuksien erityisraportoijana vuosina 2014–2020. (Kuva: Manuel Elias / UN Photo)

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston on kritisoinut loppuraportissaan kovin sanoin kansainvälistä yhteisöä epäonnistumisesta köyhyyden vastaisessa taistelussa. Alstonin mukaan köyhyyden vähenemistä on liioiteltu rajusti, ja koronakriisin myötä köyhyys tulee vain kasvamaan.

Australialaisen Alstonin tehtävänä on ollut raportoida äärimmäisestä köyhyydestä ja ihmisoikeuksista YK:lle. Hänen mukaansa maailma on suhtautunut köyhyyden vähenemiseen ”vaarallisen omahyväisesti” ja ”itseään onnitellen”, vaikka ei olisi syytä.

Äärimmäisessä köyhyydessä eli alle 1,9 dollarilla päivässä elävien määrä putosi noin 1,9 miljardista 736 miljoonaa vuosina 1990–2015. Alston kuitenkin muistuttaa, että suurin osa edistyksestä johtuu siitä, että äärimmäinen köyhyys on vähentynyt Kiinassa, jossa monet ovat nousseet hädin tuskin köyhyysrajan yläpuolelle.

Äärimmäisen köyhyyden rajan määrittelee Maailmanpankki. Alstonin mukaan raja on muutenkin täysin sopimaton köyhyyden tarkasteluun, sillä 1,9 dollaria ei kaikissa maissa riitä edes perustarpeiden tyydyttämiseen.

”Jos käytettäisiin realistisempia mittareita, köyhyys olisi korkeammalla ja trendit äärimmäisen masentavia. Jo ennen pandemiaa 3,4 miljardia ihmistä, lähes puolet maailmasta, eli alle 5,5 dollarilla päivässä. Tämä luku ei ole juuri pienentynyt sitten vuoden 1990”, hän sanoo lausunnossaan.

Parhaillaan on meneillään YK:n kestävän kehityksen huippukokous, jossa arvioidaan vuonna 2015 hyväksyttyjen kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista. Niistä tärkein on äärimmäisen köyhyyden poistaminen vuoteen 2030 mennessä.

Alstonin mukaan myös kestävän kehityksen tavoitteet ovat epäonnistumassa.

”Kestävän kehityksen tavoitteiden prosessia ympäröivä energia on mennyt värikkäiden julisteiden ja mitäänsanomattomien raporttien tuottamiseen. Ne kuvailevat lasin mieluummin 20-prosenttisen täytenä kuin 80-prosenttisen tyhjänä”, hän kritisoi.

Alstonin mukaan sekä kestävän kehityksen tavoitteissa että köyhyyden vähentämisessä yleensä on luotettu liikaa talouskasvun ja yksityisen sektorin voimaan.

Maailmantalous on kaksinkertaistunut kylmän sodan päättymisen jälkeen samaan aikaan, kun alle 5,5 dollarilla päivässä elävien määrä on pysynyt lähes samana, koska hyödyt ovat menneet rikkaille. Globaali yritysveroaste on pudonnut noin 40 prosentista 24 prosenttiin vuosina 1980–2019, raportissa kerrotaan.

Jos käytetään menneitä kasvulukuja arvioinnin pohjana, kestäisi 100 vuotta ennen kuin äärimmäinen köyhyys saadaan poistettua, hän muistuttaa.

Alston vaatii, että köyhyyden poistamisessa painotetaan enemmän vaurauden uudelleenjakoa, epätasa-arvoon sekä veronkiertoon puuttumista. Hän vaati myös kansainvälistä sosiaaliturvarahastoa, jonka turvin maita voidaan auttaa tarjoamaan köyhille sosiaalipalveluita.

”Köyhyys on poliittinen valinta, ja se on keskuudessamme, kunnes sen poistaminen ymmärretään sosiaalisen oikeudenmukaisuuden kysymyksenä”, hän sanoo.

YK:n määräajaksi nimitettävä riippumattomat asiantuntijat käsittelevät jotakin tiettyä temaattista ihmisoikeuskysymystä tai jonkin yksittäisen maan ihmisoikeustilannetta. He toimivat ihmisoikeusneuvoston alaisuudessa. Alstonin seuraajana jatkaa belgialainen Olivier de Schutter.

kestävän kehityksen tavoitteetköyhyysYKtalousverotusyhtiöt

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen puolilähikuvassa, taustalla pensasaita.

Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö

Maailma.net aloittaa juttusarjan suomalaisista, jotka ovat päätyneet kansainvälisiin kehitys- ja ihmisoikeustehtäviin. Anna Autio on edistänyt Pohjois-Afrikan lehdistönvapautta, johtanut Maailmanpankin ihmisoikeusrahastoa ja tutkinut Kosovon ihmisoikeusloukkauksia. Hän on oppinut työssään realismia – mutta ei kyynisyyttä.
Sarvikuono kadulla ihmisten ympäröimänä.

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys

Nepal on onnistunut suojelemaan sarvikuonoja monilta uhilta, mutta uusi haaste ovat muun muassa tulvat ja kuivuus. Keväisin juomavettä on liian vähän, monsuuniaikana sarvikuonoja hukkuu jokiin. Lisäksi tulokaskasvit uhkaavat korvata niiden lempiruuan.
Muuri, jossa piirroksia.

Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”

Israelin armeija pidättää vuosittain satoja alaikäisiä. Lasten pidättäminen sotatilalain nojalla pitäisi lopettaa, sanoo Pelastakaa Lapset. Monelle lapselle kokemus on tuoreen selvityksen mukaan nöyryyttävä.
Mies puolilähikuvassa korvanapin kera.

Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon

Lähes 600 000 lasta Jemenin eteläosissa kärsii akuutista aliravitsemuksesta ja heistä lähes 100 000 voi kuolla ilman hoitoa. Viime vuosina suoranainen nälänhätä on onnistuttu estämään humanitaarisen avun ansiosta, mutta nyt rahat ovat loppumassa.
CNS-järjestön johtaja Joaquim Belo, Brasilia

Voitontavoittelu ja konservatiivinen ideologia tuhoavat Amazoniaa

Uhat, kärsimys ja kipu ovat aina olleet osa Amazonian perinteisten kansojen ja yhteisöjen elämää, mutta ne eivät ole koskaan olleet niin pahoja kuin nyt, kirjoittaa Brasilian keräilijäväestön liiton kansainvälisten asioiden sihteeri Joaquim Belo.

Tuoreimmat

Ilmastonmuutos uhkaa Nepalin sarvikuonoja – Ruokaa etsivistä eläimistä on tullut kaupungeissa turistinähtävyys
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Nälkäisiä lapsia on Jemenissä eniten sitten sodan alkamisen – YK-järjestöt pyytävät lisärahaa ”massiivisesti alirahoitettuun” avustusoperaatioon
Raportti: Teollisuusmaat dumppaavat yhä autoja kehitysmaihin – Hollannista Gambiaan viedyn auton keski-ikä on 19 vuotta
Osa luonnonsuojelijoista epäilee Botswanan norsukuolemien virallista selitystä – Tutkinta on ollut hidasta ja huolimatonta
Raportti: Suomen asevientiä on vaikea arvioida, koska tilastot eivät ole läpinäkyviä
Ydinaseet kieltävä sopimus astumassa voimaan – Suomi ja suurin osa muista Euroopan maista on sopimuksen ulkopuolella
Bangladeshissa protestoidaan kasvavaa seksuaalirikollista vastaan – Hallitus otti käyttöön kuolemanrangaistuksen, mutta sen ei uskota tehoavan
Räjähdyksestä toipuvassa Beirutissa vanhat yrittävät sopeutua, nuoret pyrkivät pois maasta – ”Ihmisten mieliala on sekoitus turhautumista, kiukkua ja luovuttamista”

Luetuimmat

Selvitys: Suomen somalitaustaiset miehet vastustavat tyttöjen sukuelinten silpomista – Silpominen vaikuttaa myös miesten elämään
Suomalaisjärjestöiltä yhteisjulistus päästövähennysten puolesta
Transsukupuoliset ovat ahtaalla Unkarissa, jossa ei voi enää muuttaa juridista sukupuolta – ”Monen nuoren haaveet on nyt viety”, sanoo kansalaisaktivisti Tina Kolos Orbán
Anna Autio tutki lapsena karttakirjoja, haaveili YK-urasta ja päätyi juristiksi, jonka erikoisalaa on kansainvälinen ihmisoikeuslainsäädäntö
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Tutkimus: Kymmenesosalla koronaelvytyspakettien rahoista päästäisiin lähelle Pariisin ilmastotavoitteiden saavuttamista
Seminaari: Kestävän kehityksen kysymykset otetaan journalismissa nykyään paremmin huomioon, mutta parannettavaa riittää
Selvitys: Palestiinalaislapsia kohdellaan epäinhimillisesti israelilaisissa vankiloissa – ”Siinä paikassa ei voi tuntea olevansa ihminen”
Raportti: Nälkä on ”hälyttävällä” tasolla 11 maassa – Koronapandemia osoittaa ruokajärjestelmän puutteet
Raportti: Ainakin 13 maata kriminalisoi yhä transsukupuolisuuden – ”Tämä on vaikeaa aikaa transihmisille”