Uutiset Afganistanin konflikti

Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia

Afganistanin ruokaturvatilanne on hieman parantunut mutta silti lähes 11 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta.
Lapsia pölyisellä kadulla.
Lapsia pelaamassa jalkapalloa Mazar-e Sharifin liepeillä joulukuussa 2019. (Kuva: Andrew Quilty / CC BY-NC-ND 3.0 IGO)

Noin 35 prosenttia Afganistanin väestöstä, lähes 11 miljoonaa ihmistä, kärsii akuutista ruokaturvan epävarmuudesta eli käytännössä ruokapulasta.

Heistä noin3,2 miljoonaa luokitellaan hätätilassa olevaksi ja he tarvitsevat välittömästi apua, selviää maan ruokaturvatilanteesta tehdystä uusimmasta raportista.
Edellinen, marraskuussa tehty ennuste oli peräti 42 prosenttia, joten ruokaturvassa on tapahtunut pientä paranemista, kertoi maan maatalousministeri Anwarul Haq Ahady perjantaina.

”Se on kuitenkin kaukana visiostamme luoda nälästä vapaa Afganistan. Kolmannes perheistämme kamppailee ruokkiakseen lapsensa. Emme saa antaa vartiointimme pettää tulevien haasteiden edessä, etenkään kuivuusolosuhteiden, joita La Niña -sääilmiö luo jo ympäri maata”, Ahady sanoi hallituksen sekä YK:n ruokajärjestöjen tiedotteessa.

Afganistanin ruokapula johtuu koronapandemian vaikutuksista, konfliktista, ruuan hinnan noususta, työttömyydestä ja ihmisten tulojen menetyksestä. Ajankohtainen vaikuttaja on myös La Niña -sääilmiö, joka on maailmalla tunnetumman sääilmiö El Niñon vastinpari. Sen aikana meriveden pintalämpötila kylmenee Tyynen valtameren tropiikin ympäristössä jopa 3–5 astetta.

Afganistanissa La Niña aiheuttaa kuivuutta. Sen odotetaan vähentävän vehnäntuotantoa ja vaikuttavan myös karjaan.

”Tämä on toinen kuivuuskausi kolmen vuoden sisällä. Afganistanilaisperheiden on jo valmiiksi vaikea selviytyä. Vehnäpussi on 30 prosenttia kalliimpi kuin keskimäärin. Työpaikkoja on vähän ja ne ovat kaukana”, sanoo Maailman ruokaohjelman Afganistanin edustaja Mary-Ellen McGroarty tiedotteessa.

Vaikka maan hallitus ja avunantajat ovat viime marraskuun jälkeen lisänneet apua, avustusjärjestöjen mukaan resursseja turvata lähikuukausina edes perustarpeet ei ole riittävästi. Vaikka kesällä on odotettavissa satoa, siitä on tulossa keskimääräistä huonompi. Satokauden jälkeen on odotettavissa jälleen uusi nälkäkausi.

”Nälkäkauden odotetaan saapuvan aikaisemmin ja purevan kovemmin. Meidän on toimittava nyt, tuotava ruoka lähemmäs ihmisten koteja ja ehkäistävä tilanteesta eniten kärsivien äitien ja lasten peruuttamaton aliravitsemus. Ei voi odottaa ja katsoa”, McGroarty toteaa.

Myös kansainvälinen Punainen Risti varoitti aiemmin huhtikuussa, että kyseessä on yksi Afghanistanin pahimmista kuivuuskausista ja vetosi kansainväliseen yhteisöön avun lisäämisen puolesta.

Afganistanin konfliktiRuokaturva katastrofiapumaatalousruokaympäristö Afganistan

Lue myös

Kaksi naista burkhat päällä, taustalla tekstiä kallioon maalattuna.

Afganistanin naistoimittajat piileskelevät Talibania – ”Jos minut löydetään, olen varma, että minut kivitetään kuoliaaksi”

Afganistanin naistoimittajat eivät enää uskalla tehdä töitä. “Yksikään afgaaninainen ei usko, että heidän elinolosuhteensa ovat hyvät talibanien vallan alla. Vaientamalla naisjournalistit talibanit haluavat vaientaa kaikkien afgaaninaisten äänen”, sanoo ääriliikettä pakoileva toimittaja.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
YK:n erityisedustaja Victoria Gamba lehdistötilaisuudessa

YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta

Lapsiin on kohdistunut Jemenin sodassa yli 8 500 vakavaa rikkomusta. YK:n erityisedustaja vaatii konfliktin osapuolia suojelemaan lapsia.
Suuri kivirakennus, jonka yllä pilviä.

Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia

Tšadin presidentti kuoli viime keväänä yllättäen taistelukentällä. Maan jatkuva epävakauden kierre voi periaatteessa nyt katketa, mutta asiantuntijoiden mukaan seuraukset voivat olla arvaamattomat.