Uutiset Afganistanin konflikti

Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia

Afganistanin ruokaturvatilanne on hieman parantunut mutta silti lähes 11 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta.
Lapsia pölyisellä kadulla.
Lapsia pelaamassa jalkapalloa Mazar-e Sharifin liepeillä joulukuussa 2019. (Kuva: Andrew Quilty / CC BY-NC-ND 3.0 IGO)

Noin 35 prosenttia Afganistanin väestöstä, lähes 11 miljoonaa ihmistä, kärsii akuutista ruokaturvan epävarmuudesta eli käytännössä ruokapulasta.

Heistä noin3,2 miljoonaa luokitellaan hätätilassa olevaksi ja he tarvitsevat välittömästi apua, selviää maan ruokaturvatilanteesta tehdystä uusimmasta raportista.
Edellinen, marraskuussa tehty ennuste oli peräti 42 prosenttia, joten ruokaturvassa on tapahtunut pientä paranemista, kertoi maan maatalousministeri Anwarul Haq Ahady perjantaina.

”Se on kuitenkin kaukana visiostamme luoda nälästä vapaa Afganistan. Kolmannes perheistämme kamppailee ruokkiakseen lapsensa. Emme saa antaa vartiointimme pettää tulevien haasteiden edessä, etenkään kuivuusolosuhteiden, joita La Niña -sääilmiö luo jo ympäri maata”, Ahady sanoi hallituksen sekä YK:n ruokajärjestöjen tiedotteessa.

Afganistanin ruokapula johtuu koronapandemian vaikutuksista, konfliktista, ruuan hinnan noususta, työttömyydestä ja ihmisten tulojen menetyksestä. Ajankohtainen vaikuttaja on myös La Niña -sääilmiö, joka on maailmalla tunnetumman sääilmiö El Niñon vastinpari. Sen aikana meriveden pintalämpötila kylmenee Tyynen valtameren tropiikin ympäristössä jopa 3–5 astetta.

Afganistanissa La Niña aiheuttaa kuivuutta. Sen odotetaan vähentävän vehnäntuotantoa ja vaikuttavan myös karjaan.

”Tämä on toinen kuivuuskausi kolmen vuoden sisällä. Afganistanilaisperheiden on jo valmiiksi vaikea selviytyä. Vehnäpussi on 30 prosenttia kalliimpi kuin keskimäärin. Työpaikkoja on vähän ja ne ovat kaukana”, sanoo Maailman ruokaohjelman Afganistanin edustaja Mary-Ellen McGroarty tiedotteessa.

Vaikka maan hallitus ja avunantajat ovat viime marraskuun jälkeen lisänneet apua, avustusjärjestöjen mukaan resursseja turvata lähikuukausina edes perustarpeet ei ole riittävästi. Vaikka kesällä on odotettavissa satoa, siitä on tulossa keskimääräistä huonompi. Satokauden jälkeen on odotettavissa jälleen uusi nälkäkausi.

”Nälkäkauden odotetaan saapuvan aikaisemmin ja purevan kovemmin. Meidän on toimittava nyt, tuotava ruoka lähemmäs ihmisten koteja ja ehkäistävä tilanteesta eniten kärsivien äitien ja lasten peruuttamaton aliravitsemus. Ei voi odottaa ja katsoa”, McGroarty toteaa.

Myös kansainvälinen Punainen Risti varoitti aiemmin huhtikuussa, että kyseessä on yksi Afghanistanin pahimmista kuivuuskausista ja vetosi kansainväliseen yhteisöön avun lisäämisen puolesta.

Afganistanin konfliktiRuokaturva katastrofiapumaatalousruokaympäristö Afganistan

Lue myös

Kaksi miestä vierekkäin, taustalla Afghanistan 2020 -logo.

Suomen isännöimässä konferenssissa luvattiin Afganistanille 3,3 miljardin dollarin tuki ensi vuodeksi – Summa on aiempaa pienempi, ja maalta vaaditaan tiukkojen ehtojen noudattamista

Genevessä virtuaalisesti järjestettyyn avustuskonferenssiin osallistui 66 maata ja yli 30 avustusjärjestöä. Yli puolet Afganistanin budjetista kattavan kehitysavun ehtona on muun muassa demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioittaminen sekä korruption vastaiseen toimintaan sitoutuminen.
Tyttöjä valkoisissa huiveissa sinisen rakennuksen edustalla.

Massiivista Afganistan-konferenssia isännöivä Suomi aikoo asettaa maan kehitysavulle tiukat ehdot – ”Emme tule tukemaan 1990-luvun kaltaista emiraattia”

Ensi viikolla järjestettävässä Afganistan-konferenssissa varmistetaan maan budjetti neljäksi vuodeksi. Tilanne on poikkeuksellisen herkkä, sillä rauhanneuvottelut ovat kesken. ”Avunantajat ovat valmiita tukemaan Afganistania, mutta tuomme selvästi esille ne asiat, joista emme jousta”, sanoo konferenssin erityisedustaja, suurlähettiläs Janne Taalas.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Juho Kahranaho seisoo palestiinalaisen rakennuksen edessä ja katsoo kameraan.

Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla

Juho Kahranahon oli tarkoitus lähteä hoitamaan koronapotilaita kenttäsairaalaan Palestiinan Länsirannalle, mutta päätyikin pelastamaan suuhun ammutun miehen hengen ja kouluttamaan paikallisia traumatyössä.
Etiopialainen koululainen piirtää härkää kouluvihkoonsa.

Unicef: Koulusulut ovat lisänneet teiniraskauksia ja lapsiavioliittoja kehitysmaissa

Kouluja on ollut suljettuina pitkiä aikoja kehitysmaissa koronapandemian vuoksi. Tämä on lisännyt muun muassa teiniraskauksien, lapsiavioliittojen ja lapsiin kohdistuvan väkivallan määrää.
Intialaisia naisia kadulla selin kameraan. Naisilla on värikkäät huivit päässä.

Äärihindut häiriköivät Intian musliminaisia naishuutokaupoilla sosiaalisessa mediassa

Sosiaaliseen mediaan on perustettu muun muassa tilejä, joilla jaetaan netistä haettuja musliminaisten kuvia ja huutokaupataan heitä luvatta. Tarkoituksena on vaientaa musliminaiset, jotka eivät alistu äärihindujen ylivaltaan.
Vihanneksia ruokakaupan hyllyllä.

Kiertomaatalous on tehokasta ja kestävää - "Viljelyn ja karjankasvattamisen yhdistäminen on esimerkki kestävästä ruuantuotannosta"

Karjan lanta kasvattaa satoa ja kasvien jäämät ruokkivat eläimiä sekä parantavat niiden tuotantoa. Aidosti kierrättävänä karjankasvatuksen ja viljelyn yhdistäminen lisäävät myös maatalouden tehokkuutta.
Nainen nojaa otsan käteensä ja istuu penkillä odottamassa terveyskeskuksen oven suulla.

Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä

Marraskuussa alkanut konflikti on aiheuttanut valtavasti kärsimystä siviileille. YK on vedonnut konfliktin osapuoliin, että siviilit ja pakolaiset jätettäisiin rauhaan.

Luetuimmat

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Kamerunin kieliryhmien välinen konflikti on mutkikas vyyhti kolonialismin perintöä ja eriarvoisuutta
Maailman piti päästä eroon lapsityöstä, mutta kehitys on kääntynyt jyrkkään alamäkeen – ”Intiassa kestää ainakin kymmenen vuotta päästä pandemiaa edeltävään tilanteeseen”
Rikkaat maat haalivat leijonanosan koronarokotteista ja suojelevat samalla lääkeyhtiöidensä voittoja – Siinä ei ole mitään järkeä, sanoo taloustieteen professori Jayati Ghosh
Pariisin huippukokouksessa luvattiin tasa-arvotyöhön 40 miljardin dollarin rahoituspotti
Ensiapua ja traumatyön ohjausta – Juho Kahranaho kertoo, millaista SPR:n avustuslääkärin työ on Länsirannalla
Nälkä kasvanut dramaattisesti koronapandemian vuoksi – YK:n tavoite poistaa nälänhätä 2030 mennessä uhkaa vesittyä
Suomen uudessa kehityspolitiikan selonteossa on hienoja periaatteita, mutta konkretia puuttuu, kritisoivat järjestöt – ”Voi jäädä rammaksi ankaksi”
Tutkimus: Alkuperäiskansat tuottavat ruokaa kestävimmin, mutta ilmastonmuutos uhkaa viedä ikivanhat ruuantuotantojärjestelmät mennessään
Konflikti jälleen kiihtynyt Etiopian Tigrayssa – Taisteluita pakolaisleireillä ja aktivistien pidätyksiä