Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kolmannes Afganistanin väestöstä on ruokapulassa – Sääilmiö La Niña pahentaa konfliktin ja koronan vaikutuksia

Afganistanin ruokaturvatilanne on hieman parantunut mutta silti lähes 11 miljoonaa ihmistä kärsii ruokapulasta.

Lapsia pölyisellä kadulla.

Lapsia pelaamassa jalkapalloa Mazar-e Sharifin liepeillä joulukuussa 2019. Kuva: Andrew Quilty / CC BY-NC-ND 3.0 IGO.

Noin 35 prosenttia Afganistanin väestöstä, lähes 11 miljoonaa ihmistä, kärsii akuutista ruokaturvan epävarmuudesta eli käytännössä ruokapulasta.

Heistä noin3,2 miljoonaa luokitellaan hätätilassa olevaksi ja he tarvitsevat välittömästi apua, selviää maan ruokaturvatilanteesta tehdystä uusimmasta raportista.
Edellinen, marraskuussa tehty ennuste oli peräti 42 prosenttia, joten ruokaturvassa on tapahtunut pientä paranemista, kertoi maan maatalousministeri Anwarul Haq Ahady perjantaina.

”Se on kuitenkin kaukana visiostamme luoda nälästä vapaa Afganistan. Kolmannes perheistämme kamppailee ruokkiakseen lapsensa. Emme saa antaa vartiointimme pettää tulevien haasteiden edessä, etenkään kuivuusolosuhteiden, joita La Niña -sääilmiö luo jo ympäri maata”, Ahady sanoi hallituksen sekä YK:n ruokajärjestöjen tiedotteessa.

Afganistanin ruokapula johtuu koronapandemian vaikutuksista, konfliktista, ruuan hinnan noususta, työttömyydestä ja ihmisten tulojen menetyksestä. Ajankohtainen vaikuttaja on myös La Niña -sääilmiö, joka on maailmalla tunnetumman sääilmiö El Niñon vastinpari. Sen aikana meriveden pintalämpötila kylmenee Tyynen valtameren tropiikin ympäristössä jopa 3–5 astetta.

Afganistanissa La Niña aiheuttaa kuivuutta. Sen odotetaan vähentävän vehnäntuotantoa ja vaikuttavan myös karjaan.

”Tämä on toinen kuivuuskausi kolmen vuoden sisällä. Afganistanilaisperheiden on jo valmiiksi vaikea selviytyä. Vehnäpussi on 30 prosenttia kalliimpi kuin keskimäärin. Työpaikkoja on vähän ja ne ovat kaukana”, sanoo Maailman ruokaohjelman Afganistanin edustaja Mary-Ellen McGroarty tiedotteessa.

Vaikka maan hallitus ja avunantajat ovat viime marraskuun jälkeen lisänneet apua, avustusjärjestöjen mukaan resursseja turvata lähikuukausina edes perustarpeet ei ole riittävästi. Vaikka kesällä on odotettavissa satoa, siitä on tulossa keskimääräistä huonompi. Satokauden jälkeen on odotettavissa jälleen uusi nälkäkausi.

”Nälkäkauden odotetaan saapuvan aikaisemmin ja purevan kovemmin. Meidän on toimittava nyt, tuotava ruoka lähemmäs ihmisten koteja ja ehkäistävä tilanteesta eniten kärsivien äitien ja lasten peruuttamaton aliravitsemus. Ei voi odottaa ja katsoa”, McGroarty toteaa.

Myös kansainvälinen Punainen Risti varoitti aiemmin huhtikuussa, että kyseessä on yksi Afghanistanin pahimmista kuivuuskausista ja vetosi kansainväliseen yhteisöön avun lisäämisen puolesta.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia