Uutiset

Kirkkonummesta Suomen toinen Reilun kaupan kunta

Kirkkonummi valittiin Suomen toiseksi Reilun kaupan kunnaksi Utajärven jälkeen.
(Kuva: Laura Billings / cc 2.0)

Kirkkonummi valittiin viime lauantaina Suomen toiseksi Reilun kaupan kunnaksi Utajärven jälkeen. Arvonimi myönnetään kaupungille, joka sitoutuu edistämään Reilua kauppaa ja tekemään omissa hankinnoissaan eettisiä valintoja.

Kirkkonummen Reilun kaupan kannatustyöryhmän puheenjohtaja Minna Hakapään mukaan minimikriteerit täyttyivät kaupungissa nopeasti.

"Teimme kunnanvaltuustossa viime keväänä päätöksen, että Kirkkonummi pyrkii Reilun kaupan kunnaksi ja perustimme kannatustyöryhmän. Kirkkonummelaisten yritykset ja yhdistykset tulivat mielellään mukaan."

Hakapää korostaa, että julkisissa hankinnoissa pitää tehdä myös eettisiä päätöksiä ja pienillä asioilla voi saada paljon hyvää aikaan.

Myös Reilun kaupan puheenjohtaja Janne Sivonen onnittelee Kirkkonummea tittelin saavuttamisesta. Hän myös muistuttaa, että suomalaisista jopa lähes 80 prosenttia katsoo, ettei verovaroin tulisi hankkia tuotteita, joiden tuotannossa on hyväksikäytetty lapsityövoimaa tai loukattu muulla tavoin työntekijöiden oikeuksia.

Reilun kaupan kaupunki -arvonimen ovat Suomessa saaneet myös Espoo, Joensuu, Lohja, Pori, Riihimäki ja Tampere.

Reilu kauppa ihmisoikeudettyöpolitiikkakauppa Suomi Reilu kauppa ry

Lue myös

Reilu kauppa kasvoi maailmalla

Uusimpia Reilun kaupan tuotteita myyviä maita ovat Intia ja Kenia.

Tutkimus: Reilu kauppa ei aina hyödytä työläistä

Maataloustyöläiset ovat köyhiä Reilun kaupan piirissäkin, sanoo tavallisia ja reiluja tiloja vertaileva tutkimus. Reilu kauppa ry:n mukaan vertailu on monilta osin epäreilu, mutta sisältää myös arvokkaita huomioita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Suomalainen sairaanhoitaja Hanna Majanen Bangladeshissa, lisäksi kuvassa nainen hengityssuojan kanssa

Suomalaisia kaivataan nyt auttajiksi maailman kriisialueille – Lääkärit ilman rajoja perusti toimiston Suomeen

Maailman kriisien kärjistyminen on saanut kansainvälisen Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustamaan toimiston myös Suomeen. Sairaanhoitaja Hanna Majanen on työskennellyt järjestön riveissä yli kymmenen vuotta ja suosittelee työtä etenkin stressiä pelkäämättömille.
Aasialainen mies lajittelee muovijätettä

Muovigaten jälkipyykki: mitä muovin dumppaaminen kehitysmaihin kertoo taloudellisesta oikeudenmukaisuudesta?

Rikkaat valtiot viettävät kulutusjuhlaa ja sotkut kuljetetaan köyhempien siivottavaksi, kirjoittaa globaaleja jätevirtoja tutkinut Niko Humalisto.
Gorilla Virungan kansallispuistossa Kongossa

Kongo harkitsee öljyn etsinnän sallimista maailman tärkeimpiin kuuluvissa luonnonpuistoissa

Virungan ja Salongan luonnonpuistot ovat Unescon maailmanperintökohteita, joissa elää useita harvinaisia lajeja. Ympäristö- ja ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan Kongon hallituksen suunnitelmista, jotka saattavat sallia öljyn etsinnän puistoissa.
Lapsen suuhun laitetaan poliorokotetta Etelä-Sudanissa

Ennätysmäärä lapsia rokotettiin vuonna 2017

Rokotteen saavien lasten määrä on kasvanut miljoonilla 2010-luvulla, mutta nykyistä parempi rokotekattavuus voisi yhä pelastaa vuosittain 1,5 miljoonaa ihmishenkeä.