Uutiset

Kiina nousi matkailun kärkimaaksi

Keskiluokan kasvu on kiihdyttänyt kiinalaista turismia ja jättänyt jälkeensä Saksan ja Yhdysvallat, kirjoittaa Thalif Deen.
(Kuva: Bernard Goldbach / cc 2.0)

(IPS) -- Kiinalaiset käyttivät turismiin viime vuonna liki 80 miljardia euroa ja maa nousi maailman matkailumenojen kärkeen, YK:n alainen maailman matkailujärjestö (UNWTO) raportoi.

Kiina kirii muillakin aloilla. Se on ohittanut Japanin ja noussut maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi Yhdysvaltojen jälkeen. Myös sotilasmenoissa Kiina on kakkosena Yhdysvaltojen takana ohitettuaan Venäjän.

"Kiinalaisten matkailua vauhdittaa keskiluokan laajeneminen, joten suunta jatkuu samana", Pacific Asia Travel Associationin kunniapuheenjohtaja Lakshman Ratnapala vakuuttaa. "Kotitalouksien tulojen nousu siivittää matkailua Kiinassa samaan tapaan kuin vauraissa länsimaissa."

Lomia luvassa

Vuonna 2005 Kiina oli vasta seitsemäs matkailumenojen vertailussa, mutta on sittemmin ohittanut Italian, Japanin, Ranskan ja Britannian. Viime vuonna se selätti myös kärkikaksikon, Saksan ja Yhdysvallat, joista kumpikin käytti turismiin noin 65 miljardia euroa,

Ratnapalan mukaan Kiinan johto linjasi hiljan toimenpiteitä, joilla vastataan kansan kasvavaan vapaa-ajan ja matkailun kaipuuseen. Palkallinen vuosiloma aiotaan toteuttaa vuoteen 2020 mennessä.

"Alkuvaiheessa se edistää kotimaan matkailua, mutta väestön tarpeiden kasvaessa se johtaa myös ulkomaanmatkailuun", Ratnapala ennustaa.

Työntekijöille luvataan mahdollisuus pitää vuosilomansa joustavasti. Oppilaitosten tulee sovittaa lomakautensa sopivasti, ja paikallishallintoa patistetaan järjestämään syys- ja kevätlomat perus- ja keskiasteen kouluille.

Muutkin reissaavat

Kaupungistumisen ja tulojen kasvun ohella UNWTO listaa muutoksen tekijöiksi matkailurajoitusten karsimisen ja Kiinan valuutan arvostuksen.

"Kehittyvät taloudet ovat matkailun kasvun keulilla. Kiinan ja Venäjän keskiluokka muuttaa maailman matkailukarttaa", UNWTO:n pääsihteeri Taleb Rifai vahvistaa.

Venäjällä kasvua oli 32 prosenttia ja viime vuoden matkailumenot yltivät 33 miljardiin euroon. Maa nousi 7. sijalta tilaston viidenneksi.

Brasilia oli vuonna 2005 sijalla 29, mutta nyt jo 12.

Tahti kiihtyy

Kiinalaiset tekivät 10 miljoonaa ulkomaanmatkaa vuonna 2000, mutta viime vuonna jo 83 miljoonaa.

Ratnapalan mukaan vaurastuvien maiden asukkaat aloittavat matkailun lähikohteista, mutta etenevät yhä kauemmaksi.

Yhdysvalloissa ennustetaan, että kiinalaisten vierailut kasvavat 259 prosenttia vuoteen 2017 mennessä ja yksittäinen matkailija kuluttaa maassa noin 3 000 euroa.

Kiinalaiset toimivat kuten yhdysvaltalaiset, eurooppalaiset, japanilaiset ja arabit aiemmin. Aluksi tyydytään halpoihin pakettimatkoihin, mutta vaatimustaso kasvaa, Ratnapala sanoo.

BRICS ja kehitysKiinan kehitys kehitysturismitalous Kiina

Lue myös

Soijaviljelmäpelto, puu ja auringonlasku.

Brasilia kirittää soijantuotannossa

Maan ennustetaan ohittavan Yhdysvallat maailman johtavana soijantuottajana seuraavan vuosikymmenen aikana. Ongelmia ovat kuitenkin geenimuokattujen siemenien ja kemikaalien käyttö.

Älypuhelimilla vääryyttä vastaan Rion olympialaisissa

Faveloiden asukkaat raportoivat kotikulmiensa ihmisoikeusloukkauksista paikallisen aktivistin Raull Santiagon perustaman sivuston kautta. Raportoinnin tarve on suuri, sillä poliisiväkivalta on kasvanut olympilaisten alla.

Laina on Brasiliassa huippukallista

Luottotilien korot voivat nousta jopa satoihin prosentteihin ja tavallisesta pankkilainastakin peritään 72 prosentin korko. Korot nousivat erityisesti vuonna 2014 alkaneen talouskriisin aikana.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Ihminen korkean puun vieressä, taustalla pakolaisleirin asumuksia.

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä

Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan unohdetuista kriiseistä ja konflikteista, joista kuullaan maailman medioissa harvoin. Yksi niistä on Keski-Sahelissa, jossa ihmiset pakenevat jihadistista väkivaltaa ja aseellisten ryhmien hyökkäyksiä. Aiemmin rauhallisessa Burkina Fasossa sisäisten pakolaisten määrä on kymmenkertaistunut lyhyessä ajassa.
YK:n pääsihteeri tv-ruudulla YK:n lipun edessä.

Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”

YK:n turvallisuusneuvosto ei ole saanut aikaan päätöslauselmaa, joka tukisi António Guterresin maaliskuista vaatimusta maailmanlaajuisesta tulitauosta. Samaan aikaan ihmiset joutuvat pakenemaan kodeistaan, mikä vaikeuttaa myös koronaviruksen vastaista työtä, varoittaa Norjan pakolaisneuvosto.
Mies esittelee joukolle tyttöjä kuukautiskuppia.

Kuukautiset eivät ole enää vaiettu aihe – Itä-Afrikassa edistetään kuukautisterveyttä vähentämällä häpeää

Kuukautisten merkitys naisten terveyden kannalta ymmärretään yhä paremmin, mutta asiaan liittyvä häpeä ei ole kadonnut. Ongelmana on myös etelän naisiin ja tyttöihin kohdistuva toiseuttava viestintä, joka painottaa liikaa uusien kuukautistuotteiden merkitystä rakenteisiin puuttumisen sijasta, kirjoittaa joukko asiantuntijoita.
Mies pitelee puuntainta kädessään.

Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa

Ruanda on kohonnut metsityksessä ja metsien ennallistamisessa maailmanmestariluokkaan. Syynä on muun muassa kansallinen puunsiemenkeskus, josta uskotaan tulevan alueellinen.
Kaksi kasvomaskein suojautunutta ihmistä liikenteen seassa.

Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja

Niin Nigeriassa, Intiassa, Filippiineillä kuin Etelä-Afrikassakin on raportoitu viranomaisten väkivallan kasvaneen koronaviruspandemian aikana. Kohteina ovat useimmiten köyhimmät, kirjoittaa Olli-Pekka Haavisto.

Tuoreimmat

Yli 660 000 ihmistä on paennut sen jälkeen, kun YK:n pääsihteeri vaati maailmanlaajuista tulitaukoa – Suurvallat ”kinastelevat kuin lapset hiekkalaatikolla”
Ruanda onnistui ennallistamaan yli 800 000 hehtaaria metsää – Siemenpankki auttoi metsien pelastamisessa
Maailman haavoittuvimmat kärsivät koronaviruspandemiasta eniten – Ympäri maailman raportoidaan köyhimpiin kohdistuvia väkivallantekoja
Jemenissä on paljastumassa koronakatastrofi – Avustusjärjestöjen mukaan hengitystieoireisiin kuolleiden määrä on noussut nopeasti
Sykloni Amphan on vaikuttanut jopa kymmenen miljoonan ihmisen elämään Bangladeshissa – ”Puoli miljoonaa perhettä on saattanut menettää kotinsa”
YK: Maailman kehitys voi tänä vuonna kääntyä taaksepäin ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – Koulutus on 1980-luvun tasolla
Unkari kielsi juridisen sukupuolen muuttamisen trans- ja intresukupuolisilta – ”Paluu pimeälle keskiajalle”
”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Burundi äänestää presidentistä koronaviruksesta huolimatta – Kampanjointia on leimannut väkivalta ja häirintä
Koronavirus uhkaa Afrikan malariantorjuntaa – ”Emme ole investoineet sinne, minne olisi pitänyt”

Luetuimmat

”Ihmiset eivät ole tottuneet pakenemaan” – Keski-Sahelissa on käynnissä yksi maailman nopeimmin pahenevista humanitaarisista kriiseistä
Zimbabwe pidätti protestijohtajan
EU:hun pyrkivät siirtolaiset ahdingossa Balkanilla
Voisiko vaatteita valmistaa ekologisesti ja ilman hikipajoja? – Siihen tähtää uusi tutkimushanke
Kehitysyhteistyöstä tuli koronaviruksen torjuntaa – Moni suomalaisjärjestö jakaa nyt apua pandemian vaikutuksista kärsiville, mutta samalla pelätään lahjoitusten vähenemistä
Aavikkokulkusirkka on ”eloonjäämisen mestari”, jonka parvet voivat syödä päivässä 35 000 ihmisen ruuat – ”Ihmiset eivät uskalla viljellä, koska he tietävät, että ne ovat tulossa”, kertoo avustusjärjestön työntekijä Etiopiasta
”Monet pelkäävät, etteivät kuole koronaan vaan muihin tauteihin tai nälkään” – Afrikassa on todettu vielä vähän tartuntoja, mutta koronaviruksen vaikutukset näkyvät jo
Unkarin parlamentti kieltäytyi ratifioimasta naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista sopimusta – ”Yritys kääntää huomio pois maan omista epäonnistumisista”, sanoo Amnesty
Sudan kieltää tyttöjen sukuelinten silpomisen – Toimenpiteestä saa jatkossa kolmen vuoden vankeustuomion
Ensimmäinen koronavirustartunta todettu maailman suurimmalla pakolaisleirillä – ”Tämä pandemia voi viedä Bangladeshin kehitystä taaksepäin vuosikymmenillä”