Uutiset

Kiina nousi matkailun kärkimaaksi

Keskiluokan kasvu on kiihdyttänyt kiinalaista turismia ja jättänyt jälkeensä Saksan ja Yhdysvallat, kirjoittaa Thalif Deen.
(Kuva: Bernard Goldbach / cc 2.0)

(IPS) -- Kiinalaiset käyttivät turismiin viime vuonna liki 80 miljardia euroa ja maa nousi maailman matkailumenojen kärkeen, YK:n alainen maailman matkailujärjestö (UNWTO) raportoi.

Kiina kirii muillakin aloilla. Se on ohittanut Japanin ja noussut maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi Yhdysvaltojen jälkeen. Myös sotilasmenoissa Kiina on kakkosena Yhdysvaltojen takana ohitettuaan Venäjän.

"Kiinalaisten matkailua vauhdittaa keskiluokan laajeneminen, joten suunta jatkuu samana", Pacific Asia Travel Associationin kunniapuheenjohtaja Lakshman Ratnapala vakuuttaa. "Kotitalouksien tulojen nousu siivittää matkailua Kiinassa samaan tapaan kuin vauraissa länsimaissa."

Lomia luvassa

Vuonna 2005 Kiina oli vasta seitsemäs matkailumenojen vertailussa, mutta on sittemmin ohittanut Italian, Japanin, Ranskan ja Britannian. Viime vuonna se selätti myös kärkikaksikon, Saksan ja Yhdysvallat, joista kumpikin käytti turismiin noin 65 miljardia euroa,

Ratnapalan mukaan Kiinan johto linjasi hiljan toimenpiteitä, joilla vastataan kansan kasvavaan vapaa-ajan ja matkailun kaipuuseen. Palkallinen vuosiloma aiotaan toteuttaa vuoteen 2020 mennessä.

"Alkuvaiheessa se edistää kotimaan matkailua, mutta väestön tarpeiden kasvaessa se johtaa myös ulkomaanmatkailuun", Ratnapala ennustaa.

Työntekijöille luvataan mahdollisuus pitää vuosilomansa joustavasti. Oppilaitosten tulee sovittaa lomakautensa sopivasti, ja paikallishallintoa patistetaan järjestämään syys- ja kevätlomat perus- ja keskiasteen kouluille.

Muutkin reissaavat

Kaupungistumisen ja tulojen kasvun ohella UNWTO listaa muutoksen tekijöiksi matkailurajoitusten karsimisen ja Kiinan valuutan arvostuksen.

"Kehittyvät taloudet ovat matkailun kasvun keulilla. Kiinan ja Venäjän keskiluokka muuttaa maailman matkailukarttaa", UNWTO:n pääsihteeri Taleb Rifai vahvistaa.

Venäjällä kasvua oli 32 prosenttia ja viime vuoden matkailumenot yltivät 33 miljardiin euroon. Maa nousi 7. sijalta tilaston viidenneksi.

Brasilia oli vuonna 2005 sijalla 29, mutta nyt jo 12.

Tahti kiihtyy

Kiinalaiset tekivät 10 miljoonaa ulkomaanmatkaa vuonna 2000, mutta viime vuonna jo 83 miljoonaa.

Ratnapalan mukaan vaurastuvien maiden asukkaat aloittavat matkailun lähikohteista, mutta etenevät yhä kauemmaksi.

Yhdysvalloissa ennustetaan, että kiinalaisten vierailut kasvavat 259 prosenttia vuoteen 2017 mennessä ja yksittäinen matkailija kuluttaa maassa noin 3 000 euroa.

Kiinalaiset toimivat kuten yhdysvaltalaiset, eurooppalaiset, japanilaiset ja arabit aiemmin. Aluksi tyydytään halpoihin pakettimatkoihin, mutta vaatimustaso kasvaa, Ratnapala sanoo.

BRICS ja kehitysKiinan kehitys kehitysturismitalous Kiina

Lue myös

Soijaviljelmäpelto, puu ja auringonlasku.

Brasilia kirittää soijantuotannossa

Maan ennustetaan ohittavan Yhdysvallat maailman johtavana soijantuottajana seuraavan vuosikymmenen aikana. Ongelmia ovat kuitenkin geenimuokattujen siemenien ja kemikaalien käyttö.

Älypuhelimilla vääryyttä vastaan Rion olympialaisissa

Faveloiden asukkaat raportoivat kotikulmiensa ihmisoikeusloukkauksista paikallisen aktivistin Raull Santiagon perustaman sivuston kautta. Raportoinnin tarve on suuri, sillä poliisiväkivalta on kasvanut olympilaisten alla.

Laina on Brasiliassa huippukallista

Luottotilien korot voivat nousta jopa satoihin prosentteihin ja tavallisesta pankkilainastakin peritään 72 prosentin korko. Korot nousivat erityisesti vuonna 2014 alkaneen talouskriisin aikana.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Keltapaitainen nainen keltaista taustaa vasten

Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta

Sillä aikaa kun elsalvadorilainen Maria Teresa Rivera istui vankilassa keskenmenon vuoksi, jengit uhkailivat hänen 9-vuotiasta poikaansa. Nyt he asuvat pakolaisina Ruotsissa. Keski-Amerikan siirtolaiskriisin taustalla on monimutkainen vyyhti historiallisia, taloudellisia ja suurvaltapolitiikkaan liittyviä syitä.
Pino Argentiina pesoja

Kehitysmaissa on meneillään kolmas suuri velkakriisi

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi saatiin katkaistua määrällisen kevennyksen ohjelmilla. Kehitysmaissa on kuitenkin käynnissä laaja velkakriisi, joka on suoraa seurausta finanssikriisin pelastustoimenpiteistä, kirjoittaa Suomen Attacin puheenjohtaja Omar El-Begawy.
Ilmasta kuvattu aavikko

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”

Intian New Delhissä järjestettiin syyskuun puolivälissä aavikoitumista käsittelevä YK-kokous. Vaikka kuivuus pahenee, ongelman ratkaisemisessa tarvittava teknologia ja tieto ovat jo olemassa, kokouksen pääsihteeri Ibrahim Thiaw sanoo.
Ihmisiä, palmuja ja rikkoutuneita katulaattoja

Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja

1,9 miljoonaa ihmistä tarvitsee yhä apua Mosambikia ja sen naapurimaita viime keväänä runnelleiden hirmumyrskyjen jäljiltä. Viljely on laajoilla alueilla yhä mahdotonta ja apua tarvitaan lisää, vetoavat avustusjärjestöt.

Tuoreimmat

Aavikoituminen maksaa biljoonia vuosittain – ”Ongelma voidaan hoitaa pois päiväjärjestyksestä”
Nälkäisten määrä kasvanut Mosambikissa puoli vuotta sykloni Idain jälkeen – Ihmisiä pyörtyy pelloille ja ruuaksi etsitään villikasveja
Neljäkymmentä vuotta vankeutta keskenmenosta – Ihmisoikeusloukkaukset, väkivalta ja köyhyys ajavat ihmisiä pakoon Keski-Amerikasta
”Talouskasvun luominen vain lisäämällä kulutusta ei ole enää toteuttamiskelpoinen vaihtoehto” – Tutkijaryhmä vaatii nopeita keinoja kestävän kehityksen edistämiseksi
Yksityistä sektoria korostava kehityspolitiikka jatkuu myös tällä hallituskaudella – Kehitysministeri Ville Skinnari haluaa suomalaisyritykset Afrikan markkinoille
Uusi kampanja haluaa eroon mainosten stereotyyppisistä sukupuolirooleista – Myös suomalaisyrityksiä kannustetaan mukaan
Myanmarista paenneet rohingyat elävät välitilassa
”Sensuuri elää ja voi hyvin” – Uusi raportti paljastaa, että lehdistönvapautta polkevat maat soveltavat usein taitavasti uutta teknologiaa
”Hiljainen vallankumous” – Pienet ja keskisuuret yritykset tuottavat suurimman osan Afrikan ruuasta
Uusiutuvan energian kapasiteetti on nelinkertaistunut kuluvan vuosikymmenen aikana – Energiasektorin päästöt silti kasvaneet