Kiina nousi matkailun kärkimaaksi | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kiina nousi matkailun kärkimaaksi

Keskiluokan kasvu on kiihdyttänyt kiinalaista turismia ja jättänyt jälkeensä Saksan ja Yhdysvallat, kirjoittaa Thalif Deen.

(IPS) -- Kiinalaiset käyttivät turismiin viime vuonna liki 80 miljardia euroa ja maa nousi maailman matkailumenojen kärkeen, YK:n alainen maailman matkailujärjestö (UNWTO) raportoi.

Kiina kirii muillakin aloilla. Se on ohittanut Japanin ja noussut maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi Yhdysvaltojen jälkeen. Myös sotilasmenoissa Kiina on kakkosena Yhdysvaltojen takana ohitettuaan Venäjän.

"Kiinalaisten matkailua vauhdittaa keskiluokan laajeneminen, joten suunta jatkuu samana", Pacific Asia Travel Associationin kunniapuheenjohtaja Lakshman Ratnapala vakuuttaa. "Kotitalouksien tulojen nousu siivittää matkailua Kiinassa samaan tapaan kuin vauraissa länsimaissa."

Lomia luvassa

Vuonna 2005 Kiina oli vasta seitsemäs matkailumenojen vertailussa, mutta on sittemmin ohittanut Italian, Japanin, Ranskan ja Britannian. Viime vuonna se selätti myös kärkikaksikon, Saksan ja Yhdysvallat, joista kumpikin käytti turismiin noin 65 miljardia euroa,

Ratnapalan mukaan Kiinan johto linjasi hiljan toimenpiteitä, joilla vastataan kansan kasvavaan vapaa-ajan ja matkailun kaipuuseen. Palkallinen vuosiloma aiotaan toteuttaa vuoteen 2020 mennessä.

"Alkuvaiheessa se edistää kotimaan matkailua, mutta väestön tarpeiden kasvaessa se johtaa myös ulkomaanmatkailuun", Ratnapala ennustaa.

Työntekijöille luvataan mahdollisuus pitää vuosilomansa joustavasti. Oppilaitosten tulee sovittaa lomakautensa sopivasti, ja paikallishallintoa patistetaan järjestämään syys- ja kevätlomat perus- ja keskiasteen kouluille.

Muutkin reissaavat

Kaupungistumisen ja tulojen kasvun ohella UNWTO listaa muutoksen tekijöiksi matkailurajoitusten karsimisen ja Kiinan valuutan arvostuksen.

"Kehittyvät taloudet ovat matkailun kasvun keulilla. Kiinan ja Venäjän keskiluokka muuttaa maailman matkailukarttaa", UNWTO:n pääsihteeri Taleb Rifai vahvistaa.

Venäjällä kasvua oli 32 prosenttia ja viime vuoden matkailumenot yltivät 33 miljardiin euroon. Maa nousi 7. sijalta tilaston viidenneksi.

Brasilia oli vuonna 2005 sijalla 29, mutta nyt jo 12.

Tahti kiihtyy

Kiinalaiset tekivät 10 miljoonaa ulkomaanmatkaa vuonna 2000, mutta viime vuonna jo 83 miljoonaa.

Ratnapalan mukaan vaurastuvien maiden asukkaat aloittavat matkailun lähikohteista, mutta etenevät yhä kauemmaksi.

Yhdysvalloissa ennustetaan, että kiinalaisten vierailut kasvavat 259 prosenttia vuoteen 2017 mennessä ja yksittäinen matkailija kuluttaa maassa noin 3 000 euroa.

Kiinalaiset toimivat kuten yhdysvaltalaiset, eurooppalaiset, japanilaiset ja arabit aiemmin. Aluksi tyydytään halpoihin pakettimatkoihin, mutta vaatimustaso kasvaa, Ratnapala sanoo.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia