Uutiset

Kiina nousi matkailun kärkimaaksi

Keskiluokan kasvu on kiihdyttänyt kiinalaista turismia ja jättänyt jälkeensä Saksan ja Yhdysvallat, kirjoittaa Thalif Deen.
(Kuva: Bernard Goldbach / cc 2.0)

(IPS) -- Kiinalaiset käyttivät turismiin viime vuonna liki 80 miljardia euroa ja maa nousi maailman matkailumenojen kärkeen, YK:n alainen maailman matkailujärjestö (UNWTO) raportoi.

Kiina kirii muillakin aloilla. Se on ohittanut Japanin ja noussut maailman toiseksi suurimmaksi taloudeksi Yhdysvaltojen jälkeen. Myös sotilasmenoissa Kiina on kakkosena Yhdysvaltojen takana ohitettuaan Venäjän.

"Kiinalaisten matkailua vauhdittaa keskiluokan laajeneminen, joten suunta jatkuu samana", Pacific Asia Travel Associationin kunniapuheenjohtaja Lakshman Ratnapala vakuuttaa. "Kotitalouksien tulojen nousu siivittää matkailua Kiinassa samaan tapaan kuin vauraissa länsimaissa."

Lomia luvassa

Vuonna 2005 Kiina oli vasta seitsemäs matkailumenojen vertailussa, mutta on sittemmin ohittanut Italian, Japanin, Ranskan ja Britannian. Viime vuonna se selätti myös kärkikaksikon, Saksan ja Yhdysvallat, joista kumpikin käytti turismiin noin 65 miljardia euroa,

Ratnapalan mukaan Kiinan johto linjasi hiljan toimenpiteitä, joilla vastataan kansan kasvavaan vapaa-ajan ja matkailun kaipuuseen. Palkallinen vuosiloma aiotaan toteuttaa vuoteen 2020 mennessä.

"Alkuvaiheessa se edistää kotimaan matkailua, mutta väestön tarpeiden kasvaessa se johtaa myös ulkomaanmatkailuun", Ratnapala ennustaa.

Työntekijöille luvataan mahdollisuus pitää vuosilomansa joustavasti. Oppilaitosten tulee sovittaa lomakautensa sopivasti, ja paikallishallintoa patistetaan järjestämään syys- ja kevätlomat perus- ja keskiasteen kouluille.

Muutkin reissaavat

Kaupungistumisen ja tulojen kasvun ohella UNWTO listaa muutoksen tekijöiksi matkailurajoitusten karsimisen ja Kiinan valuutan arvostuksen.

"Kehittyvät taloudet ovat matkailun kasvun keulilla. Kiinan ja Venäjän keskiluokka muuttaa maailman matkailukarttaa", UNWTO:n pääsihteeri Taleb Rifai vahvistaa.

Venäjällä kasvua oli 32 prosenttia ja viime vuoden matkailumenot yltivät 33 miljardiin euroon. Maa nousi 7. sijalta tilaston viidenneksi.

Brasilia oli vuonna 2005 sijalla 29, mutta nyt jo 12.

Tahti kiihtyy

Kiinalaiset tekivät 10 miljoonaa ulkomaanmatkaa vuonna 2000, mutta viime vuonna jo 83 miljoonaa.

Ratnapalan mukaan vaurastuvien maiden asukkaat aloittavat matkailun lähikohteista, mutta etenevät yhä kauemmaksi.

Yhdysvalloissa ennustetaan, että kiinalaisten vierailut kasvavat 259 prosenttia vuoteen 2017 mennessä ja yksittäinen matkailija kuluttaa maassa noin 3 000 euroa.

Kiinalaiset toimivat kuten yhdysvaltalaiset, eurooppalaiset, japanilaiset ja arabit aiemmin. Aluksi tyydytään halpoihin pakettimatkoihin, mutta vaatimustaso kasvaa, Ratnapala sanoo.

BRICS ja kehitysKiinan kehitys kehitysturismitalous Kiina

Lue myös

Soijaviljelmäpelto, puu ja auringonlasku.

Brasilia kirittää soijantuotannossa

Maan ennustetaan ohittavan Yhdysvallat maailman johtavana soijantuottajana seuraavan vuosikymmenen aikana. Ongelmia ovat kuitenkin geenimuokattujen siemenien ja kemikaalien käyttö.

Älypuhelimilla vääryyttä vastaan Rion olympialaisissa

Faveloiden asukkaat raportoivat kotikulmiensa ihmisoikeusloukkauksista paikallisen aktivistin Raull Santiagon perustaman sivuston kautta. Raportoinnin tarve on suuri, sillä poliisiväkivalta on kasvanut olympilaisten alla.

Laina on Brasiliassa huippukallista

Luottotilien korot voivat nousta jopa satoihin prosentteihin ja tavallisesta pankkilainastakin peritään 72 prosentin korko. Korot nousivat erityisesti vuonna 2014 alkaneen talouskriisin aikana.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Auringonlasku tai -nousu joen ja metsän yllä

Brasilian keräilijäväestö elää metsistä ja kasvattaa Suomessakin tunnettuja superfoodeja – Presidentti Jair Bolsonaro on kuitenkin tavallista suurempi uhka, sanoo keräilijöiden liiton johtaja Joaquim Belo

Muun muassa kumin- ja marjojenkeräämisestä elävät keräilijät ovat riippuvaisia Amazonin sademetsistä elinkeinonaan. Samalla Amazonista on riippuvainen myös koko muu maailma, muistuttaa Suomessa vieraillut Joaquim Belo.
Ylen toimittaja Pasi Toivonen somalialaisten toimittajien kanssa

Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali

Somalian kansallisen tv-kanavan johtaja Liban Abdi Ali haaveilee samanlaisesta yleisradiosta kuin Suomessakin on. Siihen on vielä pitkä matka sekä konfliktin, politiikan että resurssipulan vuoksi. Viime vuosina Somalian lehdistönvapaus on kuitenkin parantunut.
Kukkia kallionraossa

Syyriassa mielivaltaisia pidätyksiä ja katoamisia hallituksen valtaamilla alueilla – HRW: Mikään ei ole muuttunut al-Assadin hallinnossa

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan Syyrian tiedusteluviranomaiset ovat viime elokuun jälkeen pidättäneet mielivaltaisesti satoja ihmisiä kapinallisilta takaisin vallatuilla alueilla.
Silmänkantamattomiin jatkuva siirtolaisjono tiellä Meksikossa

Meksikoon tulevien siirtolaisten määrä kasvaa rajusti – Kolmasosa lapsia ja nuoria

Ennätysmäiset yli 400 000 henkeä ylitti Meksikon etelärajan tammi-huhtikuussa. Valtaosa on lähtöisin väkivallan piinaamista Keski-Amerikan maista, ja päämääränä suurimmalla osalla on Yhdysvallat.
Ihmisiä Maailma kylässä -festivaaleilla Kaisaniemen puistossa

Maailma kylässä -festivaaleilla teemana ilmastonmuutos – Sähkönä jätteistä tehtyä dieseliä

Viikonloppuna järjestettävä Maailma kylässä -festivaali juhlii 20-vuotista taivaltaan ajankohtaisesti ilmastonmuutosteemalla. Myös sunnuntain europarlamenttivaalit näkyvät ohjelmistossa.

Luetuimmat

Nigeriasta Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan takana on monimutkainen vyyhti – Köyhyys ja epärealistiset odotukset ruokkivat ilmiötä, mutta tarjontaa ei olisi ilman kysyntää
Uusi tutkimus luotaa suomalaisten kehitysyhteistyöntekijöiden kokemuksia – Kehitysmaihin lähdettiin töitä tekemään, idealisteja odotti pettymys
Somalialainen toimittaja on aina valppaana – Osa iskuja pelkäävistä reporttereista asuu työpaikallaan, kertoo Suomessa vieraillut kanavajohtaja Liban Abdi Ali
Oikeusjuttu Shelliä vastaan etenee: Hollantilainen oikeusistuin linjasi, että sillä on toimivaltaa käsitellä nigerialaisten ympäristöaktivistien teloituksiin liittyvä tapaus
EU:n laajuinen lentovero leikkaisi sektorin päästöjä 11 prosenttia ja toisi miljardien verotulot, paljastaa julkisuuteen vuotanut raportti
Maailma.net aloittaa uuden juttusarjan, jossa äänessä ovat maahanmuuttajat
Raportti: Miljoonaa eläin- ja kasvilajia uhkaa sukupuutto – Määrä on suurempi kuin koskaan ihmisen historian aikana
Boko Haram sieppaa yhä tyttöjä sotasaaliikseen Nigeriassa
Poikkeuksellisen laaja joukko kaupunkeja, järjestöjä, yrityksiä ja tutkijoita vaatii EU-johtajilta ilmastohätätilaan puuttumista
Kahden sadekauden epäonnistuminen uhkaa johtaa kriisiin Somaliassa – Avustusrahoista alle viidennes kasassa