Keski-Afrikan tasavallan ex-urheiluministeri luovutettiin kansainväliselle sotarikostuomioistuimelle – Suurin osa maasta yhä aseryhmien hallussa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Keski-Afrikan tasavallan ex-urheiluministeri luovutettiin kansainväliselle sotarikostuomioistuimelle – Suurin osa maasta yhä aseryhmien hallussa

Afrikan jalkapalloliiton johtohahmoihin kuuluva Patrice-Edouard Ngaïssona saa syytteet sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Keski-Afrikan tasavallassa aloitetaan tänään jälleen rauhanneuvottelut, joiden epäonnistuminen tietäisi yhä suurempaa kurjuutta kansalle.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen rakennuksia Haagissa Alankomaissa

Kansainvälisen rikostuomioistuimen rakennuksia Haagissa Alankomaissa. Tuomioistuin alkaa pian käsitellä Keski-Afrikan tasavallan sotarikoksia. Kuva: jbdodane / Flickr.com / CC BY-NC 2.0.

Ranskan viranomaiset luovuttivat eilen Keski-Afrikan entisen nuoriso- ja urheiluministerin Patrice-Edouard Ngaïssonan kansainväliselle rikostuomioistuimelle (ICC) Haagiin.

Häntä syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista, jotka tapahtuivat vuosina 2013–2014 Keski-Afrikan tasavallan sisällissodassa. Syytelistalla on muun muassa murhia, kidutusta, vainoa, silpomista, pakkosiirtoja ja karkotuksia, katoamisia ja lapsisotilaiden värväämistä.

Ngaïssonaa on pidetty pääosin kristityistä taistelijoista koostuvan anti-balaka-ryhmän polittisena koordinaattorina. Ryhmä aktivoitui sen jälkeen, kun pääosin muslimeista koostuvat séléka-kapinalliset syrjäyttivät vuonna 2012 Keski-Afrikan tasavallan presidentin Francois Bozizén ja kaappasivat vallan väkivaltaisesti. Molempia ryhmiä on syytetty vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

Ngaïssona edusti presidentti Bozizén hallitusta vuosina 2003–2013. Hänet valittiin viime vuonna myös Afrikan jalkapalloliiton johtokuntaan huolimatta ihmisoikeusjärjestöjen vastustuksesta. Monet olivatkin pitäneet häntä koskemattomana, kirjoitti ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija Elise Keppler, kun Ngaïssona joulukuussa pidätettiin.

”[Pidätysuutisen] uutisten pitäisi olla herätyssoitto kaikille maailman vakavien rikosten tekijöille: valta-asemissakin olevat voivat joutua tilille”, hän kirjoitti.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti on viime aikoina kärjistynyt. Suurin osa maasta on kapinallisryhmien hallussa. Noin väestöstä neljäsosa on pakolaisena, ja maan on varoitettu olevan lähellä nälänhätää.

Aseellisten ryhmien on määrä aloittaa tänään uudet rauhanneuvottelut hallituksen kanssa Afrikan unionin johdolla Sudanissa. Avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto varoittaa, että ellei rauhanneuvotteluissa saavuteta menestystä, maa suuntaa kohti katastrofia, sillä ihmisten sietokyky on katkeamispisteessä. Yli 60 prosenttia ihmisistä, 2,9 miljoonaa ihmistä, tarvitsee humanitaarista apua.

Ngaïssona on toinen keskiafrikkalainen, joka odottaa oikeudenkäyntiä ICC:ssä. Aiemmin marraskuussa maan viranomaiset luovuttivat tuomioistuimelle Alfred ”Rambo” Yékatomin, jonka epäillään komentaneen noin 3 000 taistelijan ryhmää anti-balakoiden sisällä.

Aiemmin ICC on tutkinut Keski-Afrikassa myös vuosina 2002–2003 tapahtuneita rikoksia mutta ei ole onnistunut saamaan syytteeseen ketään sen jälkeen, kun Jean-Pierre Bemba vapautettiin syytteistä viime kesänä. 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia