Uutiset Keski-Afrikan tasavallan konflikti

Keski-Afrikan tasavallan ex-urheiluministeri luovutettiin kansainväliselle sotarikostuomioistuimelle – Suurin osa maasta yhä aseryhmien hallussa

Afrikan jalkapalloliiton johtohahmoihin kuuluva Patrice-Edouard Ngaïssona saa syytteet sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan. Keski-Afrikan tasavallassa aloitetaan tänään jälleen rauhanneuvottelut, joiden epäonnistuminen tietäisi yhä suurempaa kurjuutta kansalle.
Kansainvälisen rikostuomioistuimen rakennuksia Haagissa Alankomaissa
Kansainvälisen rikostuomioistuimen rakennuksia Haagissa Alankomaissa. Tuomioistuin alkaa pian käsitellä Keski-Afrikan tasavallan sotarikoksia. (Kuva: jbdodane / Flickr.com / CC BY-NC 2.0)

Ranskan viranomaiset luovuttivat eilen Keski-Afrikan entisen nuoriso- ja urheiluministerin Patrice-Edouard Ngaïssonan kansainväliselle rikostuomioistuimelle (ICC) Haagiin.

Häntä syytetään rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä sotarikoksista, jotka tapahtuivat vuosina 2013–2014 Keski-Afrikan tasavallan sisällissodassa. Syytelistalla on muun muassa murhia, kidutusta, vainoa, silpomista, pakkosiirtoja ja karkotuksia, katoamisia ja lapsisotilaiden värväämistä.

Ngaïssonaa on pidetty pääosin kristityistä taistelijoista koostuvan anti-balaka-ryhmän polittisena koordinaattorina. Ryhmä aktivoitui sen jälkeen, kun pääosin muslimeista koostuvat séléka-kapinalliset syrjäyttivät vuonna 2012 Keski-Afrikan tasavallan presidentin Francois Bozizén ja kaappasivat vallan väkivaltaisesti. Molempia ryhmiä on syytetty vakavista ihmisoikeusloukkauksista.

Ngaïssona edusti presidentti Bozizén hallitusta vuosina 2003–2013. Hänet valittiin viime vuonna myös Afrikan jalkapalloliiton johtokuntaan huolimatta ihmisoikeusjärjestöjen vastustuksesta. Monet olivatkin pitäneet häntä koskemattomana, kirjoitti ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin asiantuntija Elise Keppler, kun Ngaïssona joulukuussa pidätettiin.

”[Pidätysuutisen] uutisten pitäisi olla herätyssoitto kaikille maailman vakavien rikosten tekijöille: valta-asemissakin olevat voivat joutua tilille”, hän kirjoitti.

Keski-Afrikan tasavallan konflikti on viime aikoina kärjistynyt. Suurin osa maasta on kapinallisryhmien hallussa. Noin väestöstä neljäsosa on pakolaisena, ja maan on varoitettu olevan lähellä nälänhätää.

Aseellisten ryhmien on määrä aloittaa tänään uudet rauhanneuvottelut hallituksen kanssa Afrikan unionin johdolla Sudanissa. Avustustyötä tekevä Norjan pakolaisneuvosto varoittaa, että ellei rauhanneuvotteluissa saavuteta menestystä, maa suuntaa kohti katastrofia, sillä ihmisten sietokyky on katkeamispisteessä. Yli 60 prosenttia ihmisistä, 2,9 miljoonaa ihmistä, tarvitsee humanitaarista apua.

Ngaïssona on toinen keskiafrikkalainen, joka odottaa oikeudenkäyntiä ICC:ssä. Aiemmin marraskuussa maan viranomaiset luovuttivat tuomioistuimelle Alfred ”Rambo” Yékatomin, jonka epäillään komentaneen noin 3 000 taistelijan ryhmää anti-balakoiden sisällä.

Aiemmin ICC on tutkinut Keski-Afrikassa myös vuosina 2002–2003 tapahtuneita rikoksia mutta ei ole onnistunut saamaan syytteeseen ketään sen jälkeen, kun Jean-Pierre Bemba vapautettiin syytteistä viime kesänä. 

Keski-Afrikan tasavallan konflikti ihmisoikeudetpolitiikkalakioikeus ja rikoskonflikti Keski-Afrikan tasavalta

Lue myös

Kaksi pakolaisnaista katoksen alla, toinen keittää ruokaa kattilassa

Yli 60 prosenttia tarvitsee apua Keski-Afrikan tasavallassa – Aseelliset ryhmät hyökänneet pakolaisleireille

Keski-Afrikan tasavallan konfliktissa on nähty viime aikoina uusi taktiikka. Aseelliset ryhmät ovat hyökänneet pakolaisleireille ja polttaneet ne kokonaan tai osittain maan tasalle.
Keski-Afrikan tasavallan pakolaisia Kamerunissa

Tutkimus: Miehiin kohdistuva seksuaalinen väkivalta yleistä Keski-Afrikan tasavallassa

Usein oletetaan, että vain tytöt ja naiset joutuvat seksuaalisen väkivallan kohteiksi konflikteissa. Tutkijat havaitsivat, että Keski-Afrikan tasavallassa myös miehet joutuvat raiskausten kohteiksi, ja häpeän vuoksi useimmat tapaukset jäävät piiloon.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pienen traktorin päällä, toinen traktorin takana.

Väitöstutkimus: Yrittäjyyden avulla voi nousta köyhyydestä, mutta taikakonsti se ei ole – Yrittäjä tarvitsee hyvän idean ja paljon tukea

Marleen Wierenga tutki Aalto-yliopiston väitöskirjassaan intialaisia innovaatioyrittäjiä, joista yksi keksi moottoripyörän moottorilla toimivan traktorin. Yrittäjyys tarjoaa hänen mukaansa paljon mutta ei rajattomasti mahdollisuuksia vähentää köyhyyttä. ”Suurin osa kehitysmaiden yrittäjistä valitsisi mieluummin palkkatyön”, hän sanoo.
Mies puolilähikuvassa mikrofonin takana.

Köyhyys ei ole vähentynyt niin paljon kuin väitetään, ja keinot sen kitkemiseksi ovat vääriä, sanoo YK-asiantuntija – ”Vaarallisen omahyväistä”

YK:n väistyvä erityisasiantuntija Philip Alston suomii loppuraportissaan maailman johtajia ”itsensä onnittelemisesta” köyhyyden vastaisessa taistelussa, sillä köyhyyden väheneminen johtuu pitkälti Kiinasta. Myöskään kestävän kehityksen tavoitteita ei saavuteta, hän sanoo.
Vaaleansiniset kumihansikkaat tiskialtaan reunalla.

Afrikkalaistaustaiset kotiapulaiset kärsivät ihmiskaupasta Lähi-idässä – Koronaviruksen vuoksi moni on nyt loukussa

Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan maissa työskentelee joukoittain afrikkalaisnaisia kotiapulaisina surkeassa asemassa. Heidän oikeuksiensa puolustaminen ei saa jäädä koronaviruksen aiheuttaman globaalin talouskriisin varjoon, kirjoittaa Salaado Qasim.
Kaakaohedelmiä puussa, taka-alalla puita ja pensaita.

Nestlé lopettaa Reilun kaupan KitKat-suklaan valmistuksen – Häviäjinä 27 000 köyhää pienviljelijää, sanoo järjestö

Nestlé siirtyy käyttämään KitKat-suklaan valmistuksessa Rainforest Alliance -sertifioitua suklaata. Muutos tulee huonoon aikaan, sillä sekä koronavirus että ilmastonmuutos vaikeuttavat köyhien kaakaonviljelijöiden elämää jo valmiiksi.
Maskilla ja kypärällä suojautunut ihminen ruiskuttaa nestettä.

Raportti: Koronapandemian kaltaiset taudit yleistyvät, jos luonnon riistoon ei puututa

Zoonoosit eli eläinperäiset taudit tappavat vuosittain kaksi miljoonaa ihmistä. Syynä on muun muassa kestämätön luonnonvarojen käyttö, kertoo YK:n ympäristöohjelma. Se peräänkuuluttaa tieteenalojen välistä yhteistyötä tilanteen ratkaisemiseksi.