Yli 60 prosenttia tarvitsee apua Keski-Afrikan tasavallassa – Aseelliset ryhmät hyökänneet pakolaisleireille | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Yli 60 prosenttia tarvitsee apua Keski-Afrikan tasavallassa – Aseelliset ryhmät hyökänneet pakolaisleireille

Keski-Afrikan tasavallan konfliktissa on nähty viime aikoina uusi taktiikka. Aseelliset ryhmät ovat hyökänneet pakolaisleireille ja polttaneet ne kokonaan tai osittain maan tasalle.

Kaksi pakolaisnaista katoksen alla, toinen keittää ruokaa kattilassa

Avuntarve kasvaa sisällissodasta kärsivässä Keski-Afrikan tasavallassa. Kuvassa maan sisäisiä pakolaisia vuonna 2017. Kuva: Eskinder Debebe / UN Photo / CC BY-NC-ND 2.0.

2,9 miljoonaa ihmistä, 63 prosenttia väestöstä, tarvitsee humanitaarista apua Keski-Afrikan tasavallassa.

Avun tarpeessa olevien määrä on kasvanut puolen vuoden aikana melkein puolella, mikä johtuu muun muassa väkivallan pahentumisesta viime aikoina.

”Maailma ei voi kääntää katsettaan siitä, mitä Keski-Afrikan tasavallassa tapahtuu. Olemme taas lähtöruudussa”, sanoi YK:n humanitaarisen avun koordinaattori Najat Rochd tällä viikolla.

YK:n mukaan viime aikoina konfliktissa on nähty uusi taktiikka: aseelliset ryhmät ovat hyökänneet pakolaisleireille ja polttaneet ne kokonaan tai osittain maan tasalle kahdessa erillisessä tapauksessa.

Viime viikolla yli 40 ihmistä tapettiin ja kymmeniä ihmisiä haavoittui Alindaon kaupungissa sijaitsevalle, pakolaisia majoittaneelle lähetysasemalle tehdyssä hyökkäyksessä. Lokakuussa aseellinen ryhmä hyökkäsi pakolaisleireille myös Batangafossa ja poltti suuria osia leireistä.

Keski-Afrikan tasavallassa syttyi vuonna 2013 sisällissota, jossa pääosin kristityistä koostuvat anti-balaka-kapinalliset sekä pääosin muslimeista koostuvat séléka-kapinalliset taistelevat toisiaan vastaan. Kumpikin osapuoli on syyllistynyt julmuuksiin. Tulitaukosopimuksista huolimatta konflikti on jatkunut.

Kansainvälinen rikostuomioistuin otti viime viikolla vastaan ensimmäisen konfliktin aikana sotarikoksista epäillyn kapinallispäällikön.

Rochdin mukaan alueelle tarvitaan nyt lisää humanitaarista apua. YK:n tämänvuotisesta hätäapuvetoomuksesta vain puolet on rahoitettu.

Norjan pakolaisneuvoston pääsihteeri Jan Egeland vaati konfliktin juurisyihin puuttumista.

”Mielessäni ei ole epäilystä, että Keski-Afrikan tasavalta suuntaa kohti uutta katastrofia, elleivät rauhansopimusta juhlineet osapuolet investoi nyt enemmän konfliktinratkaisudiplomatiaan, tehokkaaseen rauhanturvaamiseen ja lisää humanitaarista apua sekä kehitysapua”, hän sanoi tiedotteessa.

Keski-Afrikan tasavallassa on lähes 690 000 maan sisäistä pakolaista. Yli 570 000 ihmistä on paennut naapurimaihin.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia