Uutiset Muovijäte

Keniassa totutellaan arkeen ilman muovipusseja – muovikieltoa aiotaan vielä laajentaa

Entisen jätteenkerääjän Samuel Omollin mielestä Kenian runsas puoli vuotta voimassa ollut muovipussikielto on hyvä asia. Samaa mieltä on moni muu kenialainen, ja nyt maassa suunnitellaan jo muun muassa muovisten leipäpussien kieltämistä.
Jätteenkerääjiä Keniassa
Kenia kielsi muovipussit viime vuoden elokuussa. Se vaikuttaa muun muassa jätteenkerääjien tienesteihin. Kuva Mombasan läheltä vuodelta 2011. (Kuva: Stars Foundation / CC BY-NC-ND 2.0)

Kone lähestyy Nairobia. Lentoyhtiö KLM:n lentoemäntä kuuluttaa: ”Hyvät matkustajat. Pidättehän huolen siitä, että käsimatkatavaranne eivät ole muovikasseissa. Keniassa muovikassit on kielletty.”

Muovikassien valmistus, tuonti ja käyttö kiellettiin Keniassa elokuussa 2017. Vaikutukset näkyvät maassa konkreettisesti.

Francis Mberia on hoitanut New Yako -supermarketia Eldoretin kaupungissa Länsi-Keniassa kaksikymmentä vuotta.

”Sen jälkeen, kun muoviset ostosten pakkauspussit ja -kassit viime elokuussa kiellettiin, jätettä on ympäristössä ollut selvästi vähemmän. Uudistus on hyvä”, Mbewria sanoo.

Kassan takana on pinkkejä, turkooseja ja ruskeita kasseja paksuina nippuina. Uusia kasseja on hankittu Nairobista, Ruandasta, Ugandasta, Intiasta ja Kiinasta. Pusseja on paperimassasta, kuidusta, biohajoavasta muovista ja nailonista. Nailonkassit kestävät monikertakäyttöä.

”Saamme jokaisesta kassista koosta riippuen 5–20 shillinkiä [4–17 eurosenttiä]. Toivon silti, että voisimme antaa ne kokonaan ilmaiseksi, kuten muovikassit ennen”, kauppias sanoo.

Samaa mieltä on vihannesten myyjä Milicenna Auma Migorin maakunnassa sijaitsevassa Osingossa.

”Ennen sain pussit ilmaiseksi ja annoin ne ilmaiseksi. On noloa pyytää niistä maksua”, hän sanoo.

Toisten torikauppiaiden mielestä kasseista koituva pieni väliraha on tervetullut lisätulo.

Tulvivat viemärit ja lentävät toiletit

Ensimmäinen muovipussit kieltänyt Itä-Afrikan maa oli Ruanda. Keniassa on yritetty kieltää muovipussit yli kymmenen vuotta. Taustalla oli valtava jäteongelma. Muovijäte tappoi eläimiä sekä pilasi viljelymaita ja matkailukohteita. Ongelmia syntyi etenkin köyhillä alueilla, joilla jätehuolto on huono.

Laki saatiin säädettyä lopulta viime keväänä, ja nyt samantyyppistä kieltoa valmistellaan Burundissa, Tansaniassa ja Ugandassa.

Kaksi naista pitkissä takeissa Keniassa
Muovipussit on Keniassa korvattu muilla materiaaleilla. Kuvan naiset ovat Eldoretin markkinoilla. (Kuva: Katri Simonen)

Samuel Omoll asuu Kenian pääkaupungin Nairobin laidalla Pretty Summerin kaupunginosassa. Lapsuutensa ja nuoruutensa hän eli Korogochon slummissa ja hankki toimeentulonsa kaatopaikalla jätteiden kerääjänä ja lajittelijana.

Nyt hän rakentaa omaa uutta kotia. Talon eteen epämääräisten kasojen keskelle hän on raivannut pienen kasvimaan.

”Katso, maa on täynnä muovia, joka ei ikinä maadu eikä kasva mitään. Kaikki muovijäte on kaivettava ensin pois”, Omoll sanoo.

Hänen entiset kaverinsa, kaatopaikan muovinkerääjät, ansaitsevat vähemmän päivässä kuin aikaisemmin. He ovat kuitenkin toiveikkaita: muuta muovia kyllä riittää, eivätkä kaikki muovikassitkaan ole kadonneet.

”He piilottavat puhtaat pussit ja odottavat että kielto kumotaan, jolloin pusseista tulee pula ja hinnat nousevat”, Omoll kertoo.

Itse hän pitää kieltoa erittäin hyvänä. Korogochossa ja Kiberan slummissassa likavesitulvat ovat vähentyneet, kun muovipussit eivät enää tuki viemäreitä. Myös niiden käyttö ”lentävinä toiletteina” on hiipumassa.

”Lentävä toiletti” viittaa muovipusseihin, joihin asukkaiden on vessojen puutteen takia pitänyt tehdä tarpeensa ja jotka illan pimetessä on vain heitetty pois. Slummeihin on muovipussikiellon myötä rakennettu uusia jätteidenkeruupisteitä ja biokaasulatriineja.

Myös tulipalojen riski on pienentynyt.

”Lapsista on hauska sytyttää muoveja palamaan ja vedellä niitä pitkin maata. Tippuva neste kytee ja etenee maassa kuin käärme!”

Korvaavien kassien hinta on kuitenkin uusi kuluerä.

”Supermarketissa pistäydytään kiireessä eikä omaa pussia ole mukana. Kassit maksavat kuussa 40–60 shillinkiä” [35–52 eurosenttiä], Omoll sanoo.

Taimet ja leivät seuraavina

Muovipussikielto Keniassa on jo nyt ehkä maailman tiukin. Rangaistuksena voi olla 17 800–35 600 euron sakot tai 2–4 vuotta vankeutta.

Kenian ympäristöhallinnon, National Environment Management Authorityn (NEMA) apulaisjohtajan Zephania Ouman mukaan kukaan ei istu vankilassa muovipussien takia, mutta sakkoja kerätään paljon. Esimerkiksi helmikuussa 2018 NEMAn ja paikallishallinnon ratsiassa Mombasassa pidätettiin kerralla yli 30 muovipussirikollista. Pusseja salakuljetetaan maahan Ugandasta.

Oikeudessa on kesken prosessi neljää suurinta muovintuottajaa vastaan. Heidän mukaansa alalta häviää kymmeniätuhansia työpaikkoja. Ouma näkee asian toisin.

”Mikään tehdas ei ole valmistanut vain ostospusseja ja -kasseja. Lähes 90 prosenttia tehdastuotannosta jatkuu. Kielto avaa yhteiskunnan nukkuvia sektoreita.”

Kielto ei koske tuotteiden alkupakkaamista muoviin esimerkiksi hygienia- tai säilyvyyssyistä. Pakkausmuovin käyttö on kuitenkin luvanvaraista ja riippuu vaihtoehtojen saatavuudesta.

Ouma kertoo, että muovinkäyttökielto tulee Keniassa vielä laajenemaan.

”Toukokuun alusta kiellämme taimien pakkaamisen muoviin ja heinäkuusta alusta kiellämme muoviset leipäpussit, koska niille on jo olemassa biohajoavat vaihtoehdot”, hän sanoo.

NEMA on esittänyt myös muovipullojen kieltämistä, mutta hallituksen ympäristösihteeri on torjunut aloitteen. Muovipulloja kuluu Keniassa 50 miljoonaa vuodessa.

Keniassa on meneillään muovituotannon ja -jätteiden kartoitus. Markkinapaikkoja siivotaan yhteistyössä nuorisojärjestöjen ja puolustusvoimien kanssa. Urakka on valtava. Keniassa on käytetty 24 miljoonaa muovipussia – joka kuukausi.

”Haasteenamme on rakentaa Keniaan kestävä jätteidenkäsittelyjärjestelmä”, Ouma sanoo.

Muovi on koko maailman vitsaus

  • Maailman muovituotteista alle 10 prosenttia kierrätetään.
  • Yli 70 prosenttia muoveista päätyy maaperään, ravintoketjuun ja meriin.
  • On arvioitu, että mikäli suunta ei muutu, vuoteen 2050 mennessä merissä on enemmän muovia kuin kaloja.

Muovijäte politiikkalakiympäristö Kenia

Lue myös

Delfiini muovipussi evässään

Panama kielsi muovipussit ensimmäisenä maana Keski-Amerikassa – Taustalla huoli merten saastumisesta

Kaupat eivät saa tehdä muovipussikiellolla voittoa, vaan niiden on tarjottava asiakkaille kestokasseja sisäänostohintaan. Lain rikkomisesta saadut sakot Panama käyttää kierrätysjärjestelmän kehittämiseen ja tutkimukseen.
Laiva vetää San Franciscon edustalla muovijätteen keräyspuomia

Merten muovijätteen siivousjärjestelmä lähti liikkeelle – ”valtavan Pac-Manin” uskotaan puolittavan Tyynenmeren jätelautan

Hollantilaisen Boyan Slatin kehittämä muovijätteen keräyspuomi on viimein valmis koekäyttöön. Toimiessaan se voisi ratkaista merten muovijäteongelman, mutta sen toimivuudesta on esitetty myös epäilyjä.
Muovinriekale puun oksaan kietoutuneena

Tuore tutkimus: Muovi luultua vaarallisempaa – päästää ilmakehään kasvihuonekaasuja

Tuoreen tutkimuksen mukaan muovi on vieläkin suurempi ympäristöuhka kuin mitä tähän asti on uskottu. Se ei päästä ympäristöön pelkästään haitallisia kemikaaleja, vaan tuottaa myös kasvihuonekaasuja ja edistää siten ilmastonmuutosta.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies palestiinalaishuivi olkapäillään

Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”

Ahmed Abu Artema sai liikkeelle gazalaisten suurmielenosoitukset, joissa vaaditaan palestiinalaispakolaisille oikeutta palata kotiseuduilleen. Hän uskoo, että väkivallaton vastarinta johtaa konfliktin rauhanomaiseen ratkaisuun.
Kaksi miestä nousemassa autosta poliisin ympäröiminä

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle

Docpoint-festivaaleilla nähdään muun muassa dokumentti The Valley, joka kertoo viranomaisia uhmaavista, turvapaikanhakijoita auttavista aktivisteista. Ohjaaja Nuno Escudeiro on huolissaan siitä, että Euroopan pakolaispolitiikka niputtaa terroristit ja siirtolaiset yhteen. ”Se aiheuttaa vahinkoa, jonka korjaaminen kestää vuosia.”
Terveyssiteitä ja terveyssidepaketteja pöydällä

Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa

Eswatinissa eli entisessä Swazimaassa kuukautisten alkaminen voi johtaa tyttöjen nöyryyttämiseen, kiusaamiseen ja jopa perheväkivaltaan. Tilanne on muuttumassa muun muassa aktivisti Nomcebo Mkhaliphin ansiosta. Hän valistaa tyttöjen lisäksi myös poikia, jotta nämä ymmärtäisivät, että kyseessä on luonnollinen asia.
Kaksi nuorta miestä seisoo pellolla

Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta

Afrikka voisi periaatteessa olla jopa ruokaomavarainen, mutta etenkään nuoria raskaana pidetty ala ei houkuttele. ”Meidän täytyy muuttaa tuo asenne ja saada heidät ymmärtämään, että maanviljely voi olla vaurauden, bisneksen ja mielihyvän lähde”, sanoo maatalousinstituutti IITA:n pääjohtaja Nteranya Sanginga.
Kulkusirkka

Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja

Etiopia, Kenia ja Somalia kärsivät vakavimmasta kulkusirkkavitsauksesta vuosikymmeniin. Jopa 150 kilometriä päivässä liikkuvat sirkkaparvet voivat suistaa Afrikan sarven yhä pahempaan ruokakriisiin.

Tuoreimmat

Paikalliset asukkaat auttavat turvapaikanhakijoita Ranskan ja Italian rajalla, koska valtio ei sitä tee – Dokumenttielokuva kysyy, mitä tapahtui eurooppalaiselle solidaarisuudelle
Kuukautiset eivät ole naurun asia, opitaan Eswatinin kouluissa
Maatalousalan työvoimapula uhkaa Afrikkaa – Pienviljelijän keski-ikä on 60 vuotta
Satojen miljoonien kulkusirkkojen parvet tuhoavat satoa Itä-Afrikassa – ”Työntekijämme taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan”, kertoo Pelastakaa Lasten edustaja
2000-luvun oppikirjat kertovat edelleen vanhanaikaista tarinaa kehitysmaista – ”Kuvista tulee käsitys kuivista kylistä ja köyhyydestä”, sanoo tutkija Eeva Rinne
Raportti: Vaurauserojen lisäksi myös maailman tuloerot ovat kasvaneet – Pohjoisamerikkalainen tienaa 16 kertaa afrikkalaista enemmän
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Merkittävä YK-linjaus: Ilmastokriisin takia turvaa hakeneiden karkottaminen voi rikkoa keskeistä ihmisoikeussopimusta
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Yhdysvallat harkitsee vetäytymistä Länsi-Afrikasta – Asiantuntijat erimielisinä seurauksista

Luetuimmat

Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Lapsiavioliitoista päästään nykymenolla eroon vasta vajaan sadan vuoden päästä – Toisen asteen koulutus olisi tehokas lääke
Helsinkiläinen Vishnu Vardhani ryhtyi toimeen kuultuaan Intian kansalaisuuslaista, joka uhkaa tehdä muslimeista kotimaattomia – ”En halua osallistua hallituksen brändityöhön”
Tutkimus: Ilmastonmuutos iskee rankimmin naisiin – Selviytymiskeinotkin lisäävät naisten taakkaa
Keski-Aasian jäätiköt sulavat, ja sen on huomannut myös maanviljelijä Kylych Bekeshov – Kirgisiassa harva voi kuitenkaan varautua ilmastonmuutokseen
Suomessa vieraileva Gazan mielenosoitusten alullepanija kiittelee Anna Kontulaa ja painottaa väkivallattomuutta – ”Emme taistele ihmisiä vaan järjestelmää vastaan”
Yli puolet apua tarvitsevista elää vain kymmenessä maassa – Järjestö listasi vuoden pahimmat humanitaariset kriisit
Ennusteet toteutuvat: Ennenäkemättömät 45 miljoonaa ihmistä eteläisessä Afrikassa on vakavassa ruokapulassa
YK huolissaan Kolumbiassa tapettujen ihmisoikeusaktivistien määrästä – Rauhansopimus loi tyhjiön, jonka täyttävät rikollisjengit
Australian palot kasvattavat painetta muuttaa maan ilmastopolitiikkaa – ”Metsillä kestää vuosikymmeniä toipua”