Katri Simonen

Nainen korjaa riisisatoa pellolla

Intia parantaa maailman suurinta työllistämisohjelmaa avaruusteknologialla

Miljoonat intialaiset ovat hyötyneet ohjelmasta, joka takaa maaseudun köyhille töitä sadaksi päiväksi vuodessa. Nyt töiden suunnittelua parannetaan satelliittipaikannuksella ja korruptiota vähennetään avoimen tietokannan avulla. Virkamiehet olivat aluksi kauhuissaan, kertoo järjestelmää kehittänyt tohtori Jagdish Purohit.
Kolikoita kupissa

Mariana Dinun ei tarvitse enää kerjätä – Uusi järjestöhanke on tuonut töitä jo 18 romanille

Helsingissä asuva romanialainen Mariana Dinu on työllistynyt Helsingin Emmaus-järjestön sekä Diakonissalaitoksen yhteisessä Työtä ja toivoa -hankkeessa. 12-lapsiseen perheeseen syntyneen Marianan elämä on ollut kovaa. ”Minulla ei ole koskaan ollut lapsuutta. Enkä ole voinut estää sitä, että kohtaloni on toistunut tyttärelläni”, hän sanoo.
Jätteenkerääjiä Keniassa

Keniassa totutellaan arkeen ilman muovipusseja – muovikieltoa aiotaan vielä laajentaa

Entisen jätteenkerääjän Samuel Omollin mielestä Kenian runsas puoli vuotta voimassa ollut muovipussikielto on hyvä asia. Samaa mieltä on moni muu kenialainen, ja nyt maassa suunnitellaan jo muun muassa muovisten leipäpussien kieltämistä.

ANTAJA ASETTAA AVULLEEN EHTOJA

Esimerkki Suomen valtion tukemasta kehitysyhteistyöprojektista Etiopiassa: Kolmannes omarahoitusta, työpanos ja velvollisuus opettaa muita...


Etiopiassa vuosituhat vaihtuu 12.9.<br>MILLENIUM HUUMAA ETIOPIAN

Millenium-juhla on nostattanut Etiopiassa pakahduttavan ylpeyden ja yrittämisen hengen. Afrikan Unioni on julistanut Etiopian juhlapäivän myös koko Afrikan Milleniumiksi. Köyhässä maassa on nyt paljon toivoa, ja mukana hengittää koko maanosa.

Afrikka on jo harpannut digiaikaan

Digiaika on tullut myös Afrikkaan. Matkapuhelimien myynti kasvaa nopeammin kuin missään muualla ja mobilea käytetään mantereella omaperäisesti. Sen sijaan internetin tiellä on vielä paljon hankaluuksia.

Nepalin maolaiskapinalliset siirtyvät demokratian puolelle

Sanomalehtimies Narayan Waglen tähänastisen uran tähtijuttu on ollut maolaiskapinallisten johtajan Prachandran haastattelu helmikuussa. Prachandra paljasti siinä luopuvansa kommunistisesta totalitarismista ja liittyvänsä monipuoluedemokratian kannattajiin.

Köyhyyden vastainen taistelu on aina paikallista

“En kehtaisi mennä haitilaiseen kylään kertomaan YK:n vuosituhattavoitteista”, sanoo kauppatieteen tohtori ja ulkoministeriön virkamies Kent Wilska.

Naisilla on nöyryyttä kuunnella etelän ääntä

Turhaan ei Finlandia-talon A-sali ollut täynnä, kun kansainväliset naistutkijat puhuivat Helsinki-konferenssin seminaarissa globalisaatiosta ja sen vaikutuksesta naisiin. He uskalsivat esittää voimakkaita näkemyksiä ja ottaa kantaa.

Yritykset: psykopaatteja vai moraalisia toimijoita?

Yrityksillä on paljon valtaa, onko niillä myös vastuuta? Jos on, mitä se vastuu on ja keihin se kohdistuu? Mm. tällaisia kysymyksiä pohtii Turun yliopiston käytännöllisen filosofian tutkija Jaani Kuusela, 36, joka tekee väitöskirjaa yritysten yhteiskuntavastuusta.

Miksi Gates valitsi Botswanan?

"Me emme vertaa itseämme muihin Afrikan maihin vaan Skandinaviaan", Botswanan terveysministeri Sheila Tlou sanoo.

Botswanalaisia tarinoita

Maanvärinen koira pyörii Moja Selelon jaloissa. Hän katsoo sitä hiljaa. Keskipäivässä ei paljon tapahdu.

Myönteistä kehitystä maailman pakolaistilanteessa?

Pakolaisten määrä maailmassa on vähentynyt, mutta heihin suhtaudutaan entistä kielteisemmin. Euroopan unioni on yhdenmukaistanut turvapaikanhakemisjärjestelmäänsä ja sysännyt vastuuta pakolaisista uusille jäsenmailleen sekä kolmansille maille. Myönteistä kehitystä saattaa kuitenkin olla ilmassa: kun pakolaisia ei haluta tänne, ollaan ehkä valmiita parantamaan heidän elinolosuhteitaan lähempänä lähtömaita.

Intian maaseudulla räjähtää kohta

"Intian maattomien ja marginaalisten viljelijöiden organisoiminen on herkulesmainen tehtävä ja vaatisi uuden Leninin …", hymähtää taloustieteen tohtori Jaya Mehta.

Somalimaa opettelaa demokratiaa

"On kuin uisi meressä jonka laajuutta ei tiedä", kuvailee Shukri Ismail, 55, tehtäväänsä. Hän on Somalimaan vaalikomission jäsen, ja komission vastuulla on Somalimaan siirtyminen käytännössä eli vaalien kautta klaanijärjestelmästä demokratiaan.

Galápagoksen ihmeet ihmisen puristuksessa

Galápagossaarten suurimpia vetonauloja ovat jättiläiskilpikonnat. Yli 60 000 turistia vuodessa lentää niitä katsomaan.

Keskon kehitysjohtaja: "Suuryritykset yhdistyneet vastuulliseksi joukkovoimaksi"

Monikansalliset yritykset ovat alkaneet saada parempia välineitä yhteiskuntavastuunsa toteuttamiseksi, sanoo KESKOn kehitysjohtaja Jouko Kuisma Maailmanpyörän haastattelussa. Samalla yksi suuri ongelma on edelleen ratkaisematta: miten kertoa vastuullisista tuotteista kuluttajalle.

Mosambik kehittyy kovaa vauhtia

"Mosambik on kehittynyt valtavasti, ja jos vallitseva vakauden ilmapiiri säilyy, maalla on suuret tulevaisuuden mahdollisuudet", sanoi Helsingissä vieraillut riippumattoman mosambikilaisen Savana-viikkolehden päätoimittaja Fernando Concalves.

Lakimies neuvoo vapautusarmeijaa

Lähes kaksimetrinen, musta ja laiha lakimies Dong Samuel Luak, 35, katselee rauhallisin silmin ympärilleen. Tämä on hänen ensimmäinen matkansa Euroopassa.
Tilaa aihepiirin Katri Simonen RSS-syöte