Uutiset Ympäristöpolitiikka

Kenian muovipussikielto voimaan – luvassa jopa vankeusrangaistuksia

Muovipussit ovat häviämässä Kenian katukuvasta, sillä pusseja ei saa enää käyttää. Syynä kieltoon huoli ympäristöstä, mutta kaikki eivät sitä kannata.
Muovipusseja puuhun kiinnitettynä
Muovipusseista syntyvä jäte on maailmanlaajuinen ongelma. (Kuva: Victor Andronache / European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0)

Keniassa on astunut voimaan yksi maailman tiukimmista muovipussit kieltävistä laeista. Muovipusseja valmistavat, myyvät, maahantuovat tai edes käyttävät voivat saada jopa neljän vuoden vankeusrangaistuksen tai yli 30 000 euron sakot.

Laki säädettiin viime keväänä, ja kielto tuli voimaan maanantaina.

YK:n ympäristöohjelman Unepin mukaan Kenian supermarketit jakavat joka vuosi 100 miljoonaa muovipussia. Muovi päätyy usein meriin ja vahingoittaa eläinten ruuansulatusta.

Nairobin teurastamoilta on löytynyt jopa lehmiä, joilla on 20 muovipussia mahassaan, kertoi Unepin Kenian asiantuntija Habib El-Habr uutistoimisto Reutersille.

Muovipussikieltoa sorvattiin Keniassa vuosien ajan. Vastustajien mukaan se vie tuhansia työpaikkoja, sillä Kenia on ollut tärkeä muovipussien viejämaa. Kieltoa vastaan vedottiinkin korkeinta oikeutta myöden.

Käytännössä kielto kohdistuu aluksi nimenomaan valmistajiin ja myyjiin, ei niinkään tavallisiin ihmisiin, lupasi maan ympäristöministeri Reutersin mukaan. 

Kenia ei ole ensimmäinen muovipussien käyttöä rajoittava maa, vaan monissa maissa on jo olemassa erilaisia muovipussien käyttörajoituksia. Myös YK on viime vuosina huolestunut muoviroskasta, sillä sitä päätyy meriin jopa kahdeksan miljoonaa tonnia vuodessa. Se aloitti helmikuussa kampanjan merten muoviroskaa vastaan tunnuksella #CleanSeas.

Ympäristöpolitiikka politiikkalakioikeus ja rikosympäristömeret Kenia

Lue myös

Aurinkovoimalla toimivia katulamppuja Kiinassa

Viime vuosi oli aurinkoenergian voittokulkua – Kiina etunenässä

Kehittyvät maat investoivat viime vuonna yhä enemmän uusiutuvaan energiaan. Kehittyneissä maissa kehitys taas oli päinvastaista, kertoo YK:n tuore raportti.
Punainen kukka

Tuomioistuin: Terve ympäristö on perusoikeus

Amerikkojen ihmisoikeustuomioistuin on tehnyt merkittävän linjauksen, jonka mukaan oikeus terveeseen ympäristöön on perusoikeus. Sillä voi olla merkittäviä vaikutuksia esimerkiksi ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun kannalta.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Mies pitää lennokkia kädessä väkijoukon edessä.

Lennokit ovat nouseva trendi myös kehitysmaissa – maailman suurin lennokkien testialue löytyy Malawista

Unicef testaa Malawissa, sopisivatko lennokit esimerkiksi mobiiliyhteyksien laajentamiseen tai koleran ehkäisyyn. Asiantuntijoiden mukaan lennokeissa piilee suuria mahdollisuuksia, vaikka ne eivät olekaan ihmelääke köyhyyteen.
Myanmarin ja YK:n liput parlamenttitalon edustalla

Myanmar vapauttaa tuhansia vankeja – monet poliittiset vangit jäivät telkien taakse

Myanmar lupasi uudenvuoden päivän kunniaksi vapauttaa yli 8 000 vankia, joista 36 poliittisia vankeja. Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että tärkeämpää olisi uudistaa maan poliittista järjestelmää.
Ihmisiä laittomalla kaatopaikalla Argentiinassa

Roskien saartamassa Buenos Airesissa kiistellään jätteenpoltosta

Buenos Airesin kaupunki haluaisi kumota Argentiinan jätteenpolttokiellon selvitäkseen jäteongelmastaan. Vastustajat pelkäävät, että sen jälkeen kierrätyksen kehittäminen unohtuisi.
Ilman kasvoja kuvattuja lapsia rivissä koulutarvikkeet käsissään

Aseelliset ryhmät vapauttivat lapsisotilaita Etelä-Sudanissa

Yli 200 lasta pääsi tällä viikolla pois aseistettujen ryhmien riveistä. Tuhansien alaikäisten arvellaan yhä olevan taistelijoina.