Uutiset Ympäristöpolitiikka

Kenian muovipussikielto voimaan – luvassa jopa vankeusrangaistuksia

Muovipussit ovat häviämässä Kenian katukuvasta, sillä pusseja ei saa enää käyttää. Syynä kieltoon huoli ympäristöstä, mutta kaikki eivät sitä kannata.
Muovipusseja puuhun kiinnitettynä
Muovipusseista syntyvä jäte on maailmanlaajuinen ongelma. (Kuva: Victor Andronache / European Parliament / CC BY-NC-ND 2.0 )

Keniassa on astunut voimaan yksi maailman tiukimmista muovipussit kieltävistä laeista. Muovipusseja valmistavat, myyvät, maahantuovat tai edes käyttävät voivat saada jopa neljän vuoden vankeusrangaistuksen tai yli 30 000 euron sakot.

Laki säädettiin viime keväänä, ja kielto tuli voimaan maanantaina.

YK:n ympäristöohjelman Unepin mukaan Kenian supermarketit jakavat joka vuosi 100 miljoonaa muovipussia. Muovi päätyy usein meriin ja vahingoittaa eläinten ruuansulatusta.

Nairobin teurastamoilta on löytynyt jopa lehmiä, joilla on 20 muovipussia mahassaan, kertoi Unepin Kenian asiantuntija Habib El-Habr uutistoimisto Reutersille.

Muovipussikieltoa sorvattiin Keniassa vuosien ajan. Vastustajien mukaan se vie tuhansia työpaikkoja, sillä Kenia on ollut tärkeä muovipussien viejämaa. Kieltoa vastaan vedottiinkin korkeinta oikeutta myöden.

Käytännössä kielto kohdistuu aluksi nimenomaan valmistajiin ja myyjiin, ei niinkään tavallisiin ihmisiin, lupasi maan ympäristöministeri Reutersin mukaan. 

Kenia ei ole ensimmäinen muovipussien käyttöä rajoittava maa, vaan monissa maissa on jo olemassa erilaisia muovipussien käyttörajoituksia. Myös YK on viime vuosina huolestunut muoviroskasta, sillä sitä päätyy meriin jopa kahdeksan miljoonaa tonnia vuodessa. Se aloitti helmikuussa kampanjan merten muoviroskaa vastaan tunnuksella #CleanSeas.

Ympäristöpolitiikka politiikkalakioikeus ja rikosympäristömeret Kenia

Lue myös

Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
Brasilian alkuperäisasukkaita osoittamassa Rio de Janeirossa mieltään ja vaatimassa maidensa palauttamista laittomien valtaajien käsistä.
(Kuva:
Mario Osava
/
IPS
)

Alkuperäiskansat suojelevat metsää, mutta Brasiliassa se on yhä vaikeampaa

Brasilian alkuperäiskansoille varatut maat ovat Amazonin sademetsän suojelluimpia alueita, mutta viimeisen vuoden aikana metsätuho on kiihtynyt.
Puita
Maapallo menettää vuosittain 10 miljardia puuta.
(Kuva:
Adam Mikiciuk
/
CC BY-NC-ND 2.0
)

Joka vuosi katoaa 10 miljardia puuta – uusi kampanja aikoo pelastaa biljoona puuta

Noin puolet maapallon alkuperäisestä puustosta on kadonnut. Ympäristöjärjestöjen uudessa kampanjassa aiotaan pysäyttää metsäkato seuraavien vuosikymmenten aikana.
Lentokone
Lentoliikenteen kasvihuonekaasupäästöt ovat korkeat, mutta biopolttoaineet eivät ole ratkaisu, sanovat järjestöt.
(Kuva:
George Alexander Ishida Newman
/
CC BY 2.0
)

YK:n ilmailujärjestö lisäisi biopolttoaineita lentokoneissa – järjestöt huolissaan vaikutuksista

Kansainvälinen siviili-ilmailujärjestö ehdottaa, että lentokoneet lisäisivät biopolttoaineiden käyttöä ”kestävämmän” lentoliikenteen edistämiseksi. Järjestöjen mukaan se vain pahentaisi ympäristöongelmia.

Pääuutiset

Punaisen Ristin sairaala ja työntekijöitä Cox's Bazarissa Bangladeshissa
Suomen ja Norjan Punainen Risti pyörittävät telttasairaalaa Cox's Bazarissa Bangladeshissa. Potilaspaikkoja on 60.(Kuva: Emilia Kangasluoma / Suomen Punainen Risti)

Avun tarve kasvaa päivä päivältä Bangladeshin pakolaisleireillä – ”niin potilaat kuin omaisetkin ovat finaalissa”, kertoo suomalainen sairaanhoitaja

Marja Lantta työskentelee muun muassa keisarileikkauksia hoitavassa SPR:n sairaalassa Bangladeshissa, jonne on paennut tuhansia Myanmarin rohingyoja. ”Kuolleisuustilastot tuntuvat masentavilta, mutta hetkittäin näemme terveitäkin vauvoja, ja silloin koko sairaala iloitsee”, Lantta kertoo.
Apina puussa Virungan kansallispuistossa Kongossa
Ihmisen toiminta uhkaa monia maailman suojelualueita. Kuva Virungan kansallispuistosta Kongon demokraattisesta tasavallasta.(Kuva: Joseph King / CC BY-NC-ND 2.0)

Tutkimus: Kestämätön metsästys ja virkistystoiminta uhkaavat suojelualueita

Rikkaiden ja köyhien maiden suojelualueita kohtaavat erilaiset uhat, summataan tutkimuksessa.
Unkarin parlamenttitalo
Unkari on ryhtynyt koviin otteisiin siirtolaisuutta vastaan. Kuvassa parlamenttitalo Budapestissä.(Kuva: Frank Schmidt / CC BY 2.0)

Unkari haluaa ryhtyä verottamaan ”laitonta maahanmuuttoa” tukevia järjestöjä

Hallitus ehdottaa myös lähestymiskieltoja ihmisille, jotka ovat mukana laittoman siirtolaisuuden avustamisessa.
Naisia maan sisäisten pakolaisten leirillä Kongossa
Kongossa on 4,3 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuvassa naisia pakolaisleirillä Pohjois-Kivun maakunnassa.(Kuva: Carlos Ngeleka / UN Women / CC BY-NC-ND 2.0)

Epävakaassa Kongossa tarvitaan kipeästi lisää hätäapua – ”jos emme saa rahoitusta, ihmisiä tulee kuolemaan”

Kongon humanitaarinen tilanne on heikentynyt dramaattisesti, varoittavat avustusjärjestöt. Ne ovat julkaisseet maata varten suurimman hätäapuvetoomuksen koskaan.