Kenian seksuaalivähemmistöjen piti tukea lakimuutosta salaa | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kenian seksuaalivähemmistöjen piti tukea lakimuutosta salaa

Kenian LGTB-yhteisö joutui tukemaan uutta perustuslakia salaa, koska pelkäsivät lain kaatuvan, jos he paljastaisivat sen olevan heille suotuisa.

Kenian seksuaali- ja sukupuolivähemmistöt saivat uuden perustuslain myötä uusia välineitä tasavertaisuustaisteluun, kertoo global.finland.fi-sivusto. He kuitenkin joutuivat tukemaan lakiluonnosta salaa.

"Julkisuudessa sanoimme, ettemme tue lakiuudistusta, mutta salaa opastimme väkeämme rekisteröitymään ja äänestämään kyllä", selittää Elphas Naivasha Njeru. Hän on Kenian ainoan seksuaalivähemmistöjen ihmisoikeustyöhön keskittyvän järjestön, Gay Kenya Trustin hallituksen puheenjohtaja.

Njeru kertoo Kenian LGBT-yhteisön pettyneen ensin lakiluonnoksen avioliittopykälään, joka määrittää liiton eri sukupuolten väliseksi. Tarkemman analyysin jälkeen he kuitenkin huomasivat suunnitellun perustuslain sisältävän välineitä tasa-arvon ajamiseen. Julkisuudessa monet kuitenkin pitivät kauhukuvana homoseksuaalien oikeuksien edistämistä.

Koska maan LGBT-yhteisö pelkäsi avoimen tukensa kaatavan lakiesityksen, se otti Njerun sanoin "käänteispsykologisen otteen" siihen suhtautumisessaan. He väittivät siis vastustavansa ehdotusta.

Se toimi, ja laki meni läpi. Njerun mielestä uusi perustuslaki antaa heille vahvat aseet LGBT-oikeuksien ajamiseksi, koska se takaa yksilönvapaudet, kaikille yhtäläiset oikeudet ja kieltää syrjinnän.

Paljon on vielä tehtävää

Suhtautuminen seksuaalivähemmistöihin on Keniassa laajalti kielteistä, joten välineet syrjinnän torjumiseksi ovat tarpeen. Valtaosa kansalaisista toivoo yhteiskunnan torjuvan homoseksuaalisuuden, ja maassa on yhä lakipykälä, joka kriminalisoi homoseksuaalisuuden harjoittamisen.

Vaikka sitä ei olekaan käytetty ihmisten vangitsemiseen, se mahdollistaa esimerkiksi kiristykselle poliisien taholta. "Lakia käytetään ihmisten kiristämiseen, kiduttamiseen, nöyryyttämiseen ja leimaamiseen", Njeru kertoo.

Gay Kenya Trustin seuraavana tavoitteena on poistaa kriminalisointi ja panostaa lisää asenteiden muuttamiseen. Se on kuitenkin kielteisessä ilmapiirissä vaikeaa. Perhe, ystävät ja yhteisö saattavat hylätä avoimesti homoseksuaalin, ja avoin järjestötoiminta poikii tappouhkauksia.

"Työmme ei ole helppoa. Se on hyvin tuskallista, koska menetämme paljon", Njeru sanoo, vakavoituen kertoessaan vähemistöaktivistien toiminnan vaaroista. 

Hän on kuitenkin optimistinen ja näkee merkkejä muutoksesta. Jos vuosi sitten kirjoitti esimerkiksi Facebookiin homoseksuaalien oikeuksiin liittyvästä teemasta, sai tuhatkunta erittäin negatiivista kommenttia. Nykyään jo noin kolmasosa kommenteista on Njerun mukaan positiivisia.

"Se on iso muutos", hän iloitsee.

 

 

 

 

  

 

 

 

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia