Uutiset Ympäristö

Kenia tekee kuivista alueista metsiä

Väestönkasvu ja puuston raivaaminen pelloiksi on johtanut aavikoitumiseen. Nyt maa aikoo metsittää yli viisi miljoonaa hehtaaria kuivia ja huonokuntoisia maita.
Kenian metsäntutkimuslaitoksen työntekijät hoitavat taimia Tivassa sijaitsevan tutkimusaseman istutuksilla. (Kuva: Justus Wanzala / IPS)

(IPS) -- Kenia aikoo metsittää yli viisi miljoonaa hehtaaria kuivia ja huonokuntoisia maita vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on nostaa maan metsäpeite nykyisestä seitsemästä vähintään kymmeneen prosenttiin pinta-alasta.

"Olemme perustaneet tasausrahaston, joka auttaa kuivilla ja huonoilla mailla eläviä hankkimaan elantoa ja osallistumaan metsityshankkeisiin", pääsihteeri Charles Sunkuli Kenian ympäristö- ja luonnonvaraministeriöstä sanoo.

Hänen mukaansa metsitys keskittyy pääosin kuiville ja puolikuiville alueille, jotka muodostavat 80 prosenttia Kenian maa-alasta. Niille aiotaan istuttaa hyvin kuivuutta kestävää kotoperäistä mukau-puuta (Melia volkensii) ja akaasiaa.

Olosuhteisin sopivia lajikkeita kehitetään Japanin tuella Kenian metsäntutkimuslaitoksen Kefrin keskuksessa Kituin piirikunnan Tivassa.

Metsä katoaa, aavikko etenee

Väestönkasvu ja puuston raivaaminen pelloiksi on johtanut metsien kestämättömään käyttöön ja edelleen maan heikkenemiseen ja aavikoitumiseen, Kefrin tutkimusohjelman johtaja James Ndufa selittää.

Tivan kasvinjalostus pyrkii tuottamaan puulajikkeita, jotka kestävät ilmastonmuutoksen myötä yhä kuumemmaksi ja kuivemmaksi käyvää säätä.

Jalostus tapahtuu perinteisellä menetelmällä, jossa parhaat yksilöt valitaan tuottamaan siemeniä. Tavoitteena on tarjota viljelijöille aiempaa nopeammin kasvavia puita, joista saadaan myös runsaasti eläinten rehuksi kelpaavia lehtiä.

Luvassa hyvää tuottoa

Taimitarha hyödyntää myös nykytekniikkaa puiden dna:n tutkimuksessa. Vuonna 2012 aloitettu hanke pystyy jo tarjoamaan asukkaille geneettisesti parannettuja mukaun ja akaasian siemeniä.

"Hehtaarille mahtuu noin 400 mukau-puuta, joiden tuotto voi nousta 200 000 euroon", Ndufa laskee.

Tivan sadan hehtaarin tutkimusalueelle on istutettu 3 200 mukauta ja 1 000 akaasiaa, joiden toivotaan olevan korjuukelpoisia 15–20 vuoden päästä. Siemeniä on tähän mennessä saatu talteen 2 500 kiloa.

Kuivuus ajaa puiden kimppuun

Tutkimuskeskus sijaitsee puolikuivalla alueella, jossa sataa vain 700 milliä vuodessa. Koska viljelijöiden sadot jäävät heikoiksi, he päätyvät kaatamaan puita ja myymään puuhiiltä pääkaupunkiin Nairobiin, Ndufa kertoo.

Puuhiiltä tehdään akaasiasta. Mukauta käytetään muun muassa huonekaluihin sen mahonkia muistuttavan puuaineksen takia.

Helppohoitoiset puut kiinnostavat alueen viljelijöitä, mutta köyhillä ei ole varaa odotella niiden kasvua, alueella asuva Veronica Kioko harmittelee.

Viime vuosien kuivuus on tuonut nälkää ja pahentanut seudun köyhyyttä. "Kun sato epäonnistuu, ihmisillä ei ole ruokaa, joten he valmistavat puuhiiltä ja myyvät sitä pilkkahintaan", hän sanoo.

Ympäristö ympäristömetsät Kenia Suomen IPS

Lue myös

Satelliittikuvaa Brasilian Amazonin metsäpaloista elokuulta 2019.

Raportti: Sademetsän tuhoaminen kiihtyy Amazonin suojelualueilla

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vieraili viidellä suojelulla alueella Brasilian Amazonissa. Laiton maiden takavarikointi on kasvussa kaikissa, sen tänään julkaisema raportti paljastaa.
Saastepilven sumentamia rakennuksia Delhissä Intiassa

Ilmansaasteet piinaavat delhiläisiä – ”Menneet ovat ne päivät, jolloin täällä oli vihreää ja puhdasta”

Intian New Delhin ilmansaasteiden määrä on viime aikoina kivunnut lähelle hengenvaarallista. Suurin syypää ovat miljoonat autot, mutta ongelmia aiheuttavat myös monet muut tekijät kulotuksesta liian lyhyisiin savupiippuihin asti. Eläkkeellä oleva opettaja Sanjeev Sharma aikoo muuttaa kaupungista pois.
Joukko miehiä veneessä joella

Kalastajat elvyttävät delfiinikantoja Bangladeshissa – ”Delfiinien suojelu on myös kalastuksen suojelua”

Sundarbansin mangrovemetsän joissa ja kanavissa elää uhanalaisia delfiinejä, jotka sotkeutuvat helposti kalastajien verkkoihin. Nyt suojelutiimit valistavat kalastajia, jotta nämä eivät heittäisi verkkojaan suojelualueiden vesiin. Se on saanut delfiinien määrän nousuun.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Nainen järven rannalla

Ilmastovirtahepo seisoo olohuoneessamme – Miten ahdistuksen kanssa voi tulla toimeen?

Suomessa on jo saatavilla apua ilmastonmuutoksen aiheuttamaan ahdistukseen. Taiteilija ja tutkija Henna Lainisen työpajoissa puretaan tunteita muun muassa kirjoittamalla kirjeitä tulevaisuuteen. ”Monissa osallistujissa on herännyt myös halu tehdä enemmän ympäristön puolesta”, hän kertoo.
Metsää ja maatalousmaata ilmakuvassa

Etelä-Amerikan ongelmia ei ratkaista länsimaiden ratkaisuilla vaan paikallista kansalaisyhteiskuntaa vahvistamalla ja kuuntelemalla

Metsäkato ja eriarvoisuus ovat monia Etelä-Amerikan maita yhdistäviä vakavia ongelmia. Heikosti toimivan valtionhallinnon takia monissa maissa sosiaalinen ja ekologinen kestävyys ovat pitkälti kansalaisyhteiskunnan harteilla. Siksi niiden tukeminen olisi tärkein toimi myös metsäkadon vähentämiseksi.
Mies seisoo kukkuloiden edustalla

Menestyksekäs suojeluprojekti pelastaa metsiä ja vesilähteitä Brasiliassa – 14 vuodessa on istutettu kaksi miljoonaa puuta

Brasilian Extreman kunnassa maanomistajille maksetaan maiden suojelusta ja ennallistamisesta metsäksi. Samalla on onnistuttu suojelemaan myös vesivaroja.
Lentokoneen siipi koneen sisältä otetussa kuvassa

Lentovero ei olisi vain kosmeettinen, sanoo kansalaisaloitteen alullepanija

Suomessa lokakuussa läpi menneen lentoveroaloitteen alullepanija Janne Kilpinen uskoo, että vero olisi viesti konkreettisen muutoksen tarpeesta. Veron käyttöön ottaneessa Ruotsissa lentäminen on jo vähentynyt.
Maissintähkiä sekä pussi maissinjyviä

Zimbabwessa taistellaan aliravitsemusta vastaan ruokakasveja rikastamalla – Kriitikoiden mukaan paikallinen ruokakulttuuri unohtuu

Zimbabwelainen start up -yritys ostaa paikallisilta viljelijöiltä rikastettuja ruokakasveja ja myy niitä eteenpäin. Tavoitteena on paitsi tehdä voittoa, myös taistella aliravitsemusta vastaan sekä voimaannuttaa viljelijöitä.