Uutiset Ympäristö

Kenia tekee kuivista alueista metsiä

Väestönkasvu ja puuston raivaaminen pelloiksi on johtanut aavikoitumiseen. Nyt maa aikoo metsittää yli viisi miljoonaa hehtaaria kuivia ja huonokuntoisia maita.
Kenian metsäntutkimuslaitoksen työntekijät hoitavat taimia Tivassa sijaitsevan tutkimusaseman istutuksilla. (Kuva: Justus Wanzala / IPS)

(IPS) -- Kenia aikoo metsittää yli viisi miljoonaa hehtaaria kuivia ja huonokuntoisia maita vuoteen 2030 mennessä. Tavoitteena on nostaa maan metsäpeite nykyisestä seitsemästä vähintään kymmeneen prosenttiin pinta-alasta.

"Olemme perustaneet tasausrahaston, joka auttaa kuivilla ja huonoilla mailla eläviä hankkimaan elantoa ja osallistumaan metsityshankkeisiin", pääsihteeri Charles Sunkuli Kenian ympäristö- ja luonnonvaraministeriöstä sanoo.

Hänen mukaansa metsitys keskittyy pääosin kuiville ja puolikuiville alueille, jotka muodostavat 80 prosenttia Kenian maa-alasta. Niille aiotaan istuttaa hyvin kuivuutta kestävää kotoperäistä mukau-puuta (Melia volkensii) ja akaasiaa.

Olosuhteisin sopivia lajikkeita kehitetään Japanin tuella Kenian metsäntutkimuslaitoksen Kefrin keskuksessa Kituin piirikunnan Tivassa.

Metsä katoaa, aavikko etenee

Väestönkasvu ja puuston raivaaminen pelloiksi on johtanut metsien kestämättömään käyttöön ja edelleen maan heikkenemiseen ja aavikoitumiseen, Kefrin tutkimusohjelman johtaja James Ndufa selittää.

Tivan kasvinjalostus pyrkii tuottamaan puulajikkeita, jotka kestävät ilmastonmuutoksen myötä yhä kuumemmaksi ja kuivemmaksi käyvää säätä.

Jalostus tapahtuu perinteisellä menetelmällä, jossa parhaat yksilöt valitaan tuottamaan siemeniä. Tavoitteena on tarjota viljelijöille aiempaa nopeammin kasvavia puita, joista saadaan myös runsaasti eläinten rehuksi kelpaavia lehtiä.

Luvassa hyvää tuottoa

Taimitarha hyödyntää myös nykytekniikkaa puiden dna:n tutkimuksessa. Vuonna 2012 aloitettu hanke pystyy jo tarjoamaan asukkaille geneettisesti parannettuja mukaun ja akaasian siemeniä.

"Hehtaarille mahtuu noin 400 mukau-puuta, joiden tuotto voi nousta 200 000 euroon", Ndufa laskee.

Tivan sadan hehtaarin tutkimusalueelle on istutettu 3 200 mukauta ja 1 000 akaasiaa, joiden toivotaan olevan korjuukelpoisia 15–20 vuoden päästä. Siemeniä on tähän mennessä saatu talteen 2 500 kiloa.

Kuivuus ajaa puiden kimppuun

Tutkimuskeskus sijaitsee puolikuivalla alueella, jossa sataa vain 700 milliä vuodessa. Koska viljelijöiden sadot jäävät heikoiksi, he päätyvät kaatamaan puita ja myymään puuhiiltä pääkaupunkiin Nairobiin, Ndufa kertoo.

Puuhiiltä tehdään akaasiasta. Mukauta käytetään muun muassa huonekaluihin sen mahonkia muistuttavan puuaineksen takia.

Helppohoitoiset puut kiinnostavat alueen viljelijöitä, mutta köyhillä ei ole varaa odotella niiden kasvua, alueella asuva Veronica Kioko harmittelee.

Viime vuosien kuivuus on tuonut nälkää ja pahentanut seudun köyhyyttä. "Kun sato epäonnistuu, ihmisillä ei ole ruokaa, joten he valmistavat puuhiiltä ja myyvät sitä pilkkahintaan", hän sanoo.

Ympäristö ympäristömetsät Kenia Suomen IPS

Lue myös

Viljelijä riisipellolla.

Vahinkovakuutukset ja tarkemmat sääennusteet auttavat Kaakkois-Aasian viljelijöitä varautumaan ilmastoriskeihin

Neljässä Kaakkois-Aasian maassa on käynnissä hanke, jossa autetaan viljelijöitä sopeutumaan ilmastonmuutokseen esimerkiksi aiempaa tarkempien sääennusteiden avulla. Kaikkeen ei voi sopeutua, ja siksi viljelijöille tarjotaan myös vakuutuksia.
Avocadoja kasassa lautasella.

Avokado, vanilja ja puuvilla uhattuina – Monien tärkeiden kasvien luonnonvaraiset sukulaiset ovat vaarassa kadota, paljastaa tutkimus

Monien tärkeiden satokasvien luonnonvaraiset sukulaiset ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon. Riskinä on, ettei niiden avulla voida enää kehittää esimerkiksi ilmastonmuutosta paremmin sietäviä versioita.

Tilaa uutiskirje

Saat kerran viikossa koosteen Maailma.netin uutisista, tapahtumista ja työpaikoista sähköpostiisi. Tietojasi käytetään vain uutiskirjeen lähettämiseen. Rekisteriseloste täällä.

Pääuutiset

Joukko naisia ja muutama mies istuu maassa osoittamassa mieltään naisten oikeuksien puolesta..

Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu

Pakistanissa naisiin kohdistuu yhä enemmän väkivaltaa ja ahdistelua julkisilla paikoilla. Aktivisti Sheema Kermanin mukaan maa on parissa vuodessa taantunut monta sataa vuotta. Pääministeri Imran Khan vähättelee ongelmaa ja sysää syyn häirinnästä naisten niskoille.
Keski-ikäinen mies puhuu mikrofoniin valkokankaan edessä.

Dokumentaristi kuvasi pandemiaa pakolaisleirillä – Ahtaissa oloissa kehotukset turvaväleistä olivat huono vitsi

Afganistanilainen dokumentaristi Reza Adib asui perheensä kanssa pakolaisleirillä Kreikassa, kun koronapandemian ensimmäinen aalto iski. Hän taltioi koronakriisin vaikutuksia leirin elämään. Tällä hetkellä Adib asuu Hämeenlinnassa ja työstää dokumenttia kotimaansa elämästä Talebanin valtaannousun jälkeen.
Aikuisen käsi pitelee stetoskooppia pienen lapsen rintakehällä.

Koronapandemia on lisännyt tuberkuloosikuolemia – tautiin sairastuu vuosittain jopa 10 miljoonaa ihmistä

Kun terveydenhuollon voimavarat on keskitetty koronapandemian hoitoon, moni tuberkuloosiin sairastunut ihminen on jäänyt vaille diagnoosia ja hoitoa.
Kolme nuorta miestä istuu maassa ja leikkaa kaakaopuun hedelmiä.

Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa

Sertifiointijärjestelmistä huolimatta alle 18-vuotiaiden osuus kaakaotilojen työläisistä on kasvanut. Norsunluurannikon kaakaoviljelijät aliarvioivat käyttämänsä lapsityövoiman määrää sertifikaatin menettämisen pelossa.
Kasvonsa peittänyt mies ohittaa poliisin kadulla ja kantaa kahta autonrengasta.

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa

Irakia kaksi vuotta sitten ravistellut protestiliike sai osan vaatimuksistaan läpi. Vaaleja aikaistettiin ja vaalilakia on uudistettu. Tutkija Mariette Hägglund ja kansanedustaja Hussein al-Taee eivät kuitenkaan usko vaalien tuovan suuria muutoksia.

Luetuimmat

”Korruptiosta puolet pois, niin elämä olisi siedettävää” – Irakissa äänestetään sunnuntaina parlamenttivaaleissa
Raportti: Ilmastonmuutos on myös tasa-arvokysymys, mutta kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tuijotetaan usein vain naisneuvottelijoiden määrää
Maailman köyhimpiin maihin kuuluvassa Tšadissa on odotettu vakaampia aikoja yli kuusi vuosikymmentä – Presidentin yllättävä kuolema luo sekä mahdollisuuksia että uhkakuvia
Satelliittiteknologia auttaa Tyynenmeren saarivaltioita sopeutumaan myrskytuhoihin
YK: Jemenin sodassa kuollut tai haavoittunut kahden vuoden aikana yli 2 600 lasta
Kaakaotiloilla käytetään edelleen paljon lapsityövoimaa
Akkuteollisuus ei pärjäisi ilman Kongon pahamaineisia kaivoksia – Koboltin eettisyyttä on vaikea varmistaa, sanoo kaivosalueella vieraillut suomalaistutkija
Rasismi on rakenteellinen ongelma, mutta Suomessa se nähdään usein vain yksittäisten ”pahisten” syntinä – Helsingin opetushenkilökunta saa nyt koulutusta antirasistisesta työotteesta
Populismi tuli Tansaniaan – Suosittu presidentti John Magufuli on pannut korruption kuriin, mutta media, järjestöt ja oppositio elävät pelossa
Pakistanin naiset pelkäävät kaduilla ja kodeissa – Härintä on yltynyt, mutta myös vastarinta voimistuu