Kehityspoliittinen toimikunta huolissaan leikkauksista | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kehityspoliittinen toimikunta huolissaan leikkauksista

Ei ole kestävää, että pakolaiskriisi vie huomion pitkäjänteiseltä kehitysyhteistyöltä, toimikunta sanoo kannanotossaan.

Akuutti pakolaiskriisi vie huomion pitkäjänteiseltä ja ennaltaehkäisevältä kehitysyhteistyöltä. Linja ei ole kestävä, varoittaa Suomen kehityspoliittinen toimikunta tuoreessa kannanotossaan.

Toimikunta vaatii Suomelta riittävien resurssien takaamista molemmille: sekä pitkäjänteiselle kehitysyhteistyölle että kriisien hoidossa käytetylle humanitaariselle avulle. Nyt hallituksen mittavat leikkaukset murentavat resurssipohjaa huolestuttavasti, se toteaa.

Hallitus leikkasi kehitysyhteistyövaroja tänä vuonna noin 300 miljoonan euron edestä. Ensi vuonna luvassa on 25 miljoonan euron lisäleikkaukset.

Toimikunta muistuttaa, että maailmassa on yli 19,5 miljoonaa maansa rajojen ulkopuolelle lähtenyttä pakolaista. Sen mukaan kansainvälisen yhteisön halu ja kyky vastata pakolaiskriisin aiheuttamaan tilanteeseen näyttävät kuitenkin huolestuttavan heikoilta.

"Haasteen mittasuhteita tai sen kiireellisyyttä ei ole vielä riittävästi ymmärretty. Suomen tulee ratkaista, miten resursoida pitkän aikavälin kestävää kehitystä tukevaa yhteistyötä, jonka avulla ennaltaehkäistään humanitaarisia kriisejä. Toisaalta Suomen on vastattava myös kasvavaan humanitaarisen avun tarpeeseen", toteaa Kehityspoliittisen toimikunnan puheenjohtaja Aila Paloniemi (kesk).

Valtioneuvoston asettama kehityspoliittinen toimikunta koostuu eduskuntapuolueista, järjestöistä sekä UniPID-yliopistoverkoston yliopistoista. Sen tehtävänä on seurata ja arvioida Suomen kehitysyhteistyötä ja -politiikkaa.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia