Kahdella kolmasosalla Länsi- ja Keski-Afrikan asukkaista ei ole varaa terveelliseen ruokaan – YK-järjestöt varoittavat ruokaturvan heikkenemisestä ensi vuonna | Maailma.net Hyppää pääsisältöön

Hae

Hae sivuilta

Kahdella kolmasosalla Länsi- ja Keski-Afrikan asukkaista ei ole varaa terveelliseen ruokaan – YK-järjestöt varoittavat ruokaturvan heikkenemisestä ensi vuonna

Terveellinen ruoka Afrikassa maksaa saman verran kuin Yhdysvalloissa, jossa bruttokansantuote on 35 kertaa suurempi. YK-järjestöt vetoavat lisärahoituksen saamiseksi, jotta ruokakriisiä voitaisiin lievittää.

Nainen hakkaa viljaa.

Perusruoka-aineiden hinta on noussut Länsi- ja Keski-Afrikassa. Nigeriläisnainen pui hirssiä vuonna 2020. Kuva: Marcel Crozet / International Labour Organization / CC BY-NC-ND 2.0 DEED.

Nälkäisten määrä Länsi- ja Keski-Afrikassa uhkaa nousta ensi kesänä 49,5 miljoonaan, varoittavat YK:n ruokajärjestöt sekä lastenjärjestö Unicef.

Syynä ovat alueen konfliktit, ilmastokriisin vaikutukset sekä ruuan ja polttoaineen korkea hinta. 

Tärkeimpien ruoka-aineiden, kuten riisin, maissin, hirssin, durran, kassavan ja kasviöljyn, hinnat ovat aluueella merkittävästi viiden vuoden keskiarvoa korkeammalla. Burkina Fasossa, Malissa ja Nigerissä terveellisenä pidettävän ruokavalion kustannukset ovat 110 prosenttia korkeammat kuin alueen minimipalkka, järjestöjen eilen julkaisemassa analyysissä todetaan. Koko Afrikassa terveellisen ruokavalion hinta on yhtä korkea kuin Yhdysvalloissa, jossa bruttokansantuote on 35 kerta suurempi.

Korkeiden hintojen ja kriisien seurauksena yli kahdella kolmasosalla Länsi- ja Keski-Afrikan kotitalouksista ei ole varaa terveelliseen ruokavalioon. 80 prosenttia alle kaksivuotiaista lapsista ei syö sellaista ruokaa, jota he tarvitsisivat ihanteellista kasvua ja kehitystä varten, järjestöt kertovat.

Alueen nälkäisten määrä on kasvamassa ensi vuonna noin neljä prosenttia tämänhetkiseen verrattuna, mutta osa ennusteista näyttää vieläkin synkemmältä. Länsi-Afrikan rannikkovaltioissa akuutista nälästä kärsivien määrä on kasvamassa 6,2 miljoonaan, mikä on 16 prosenttia enemmän kuin tänä vuonna. Yhdeksässä Sahelin alueen maassa alipainon takia hoitoa saavien lasten määrä on tänä vuonna kasvanut jo 20 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. 

YK-järjestöt vetoavat lisäavun saamiseksi, jotta aliravitsemusta voitaisiin ehkäistä ja hoitaa.

”Akuutti nälkä on ennätystasolla alueella, mutta rahoitus ei pysy vauhdissa. Se pakottaa WFP:n leikkaamaan elintärkeää apua niiltä, jotka kärsivät, hetkellä, jona heidän tarpeensa ovat suurimmat”, sanoo WFP:n eli Maailman ruokaohjelman virkaa tekevä aluejohtaja Margot Vandervelden tiedotteessa

Pelkona on, että kun rahoitusta ei ole riittävästi, ne, joiden nälkä on ”kohtuullisella” tasolla, joutuvat jättämään aterioita väliin ja ajautuvat lopulta kriisiin, hän varoittaa.

”Meidän täytyy rikkoa tämä kehä puuttumalla nälän juurisyihin ja rakentamalla Länsi-Afrikan perheiden resilienssiä.”

WFP on joutunut leikkaamaan ruoka-apua rahoituspulan takia tänä vuonna ympäri maailman. Myös muu humanitaarisen avun rahoitus on kriisissä: tänä vuonna YK:n hätäapuvetoomus on kerännyt vain kolmanneksen tarvitsemastaan rahasta.

YK julkaisi tällä viikolla ensi vuoden humanitaarisen avun vetoomuksen, jonka mukaan ensi vuonna lähes 300 miljoonaa ihmistä tarvitsee humanitaarista apua.

Lisää uusi kommentti

Lue ohjeet ennen kommentointia